АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічна сутність витрат на виробництво

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  3. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  4. VІІІ. Зовнішньоекономічна діяльність держави
  5. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  6. Агропромисловий комплекс та економічна безпека країни
  7. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  8. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  9. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  10. Аналіз витрат за економічними елементами.
  11. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  12. Аналіз витрат за статтями калькуляції.

Вступ

 

Характерними рисами сучасного підприємницького середовища є його складність, багатогранність, динамізм, дедалі більший рівень конкуренції та глобалізації. Забезпечення ефективності підприємницької діяльності за таких умов потребує постійного вдосконалення методів і техніки управління бізнесом. Однією з найважливіших і найскладніших проблем для підприємницьких структур є проблема управління їхніми витратами виробництва. Саме від рівня й динаміки витрат залежать не лише фінансові результати окремих підприємств та їхніх структурних підрозділів, а й ефективність формування національного доходу на рівні держави загалом.

За ринкових відносин завдання щодо зниження витрат на виробництво продукції централізовано не планується. Це ще більше посилює значення проблеми зниження собівар­тості, бо від рівня витрат на виробництво продукції залежить її конкурентоспроможність, фінансовий стан підприємства, матеріальний та куль­турний рівень життя його працівників, виконання надходжень до бюджету країни.

Зважаючи на те, яку роль відіграють витрати виробництва в розвитку підприємства і в забезпеченні інтересів його власників, вочевидь постає потреба забезпечення ефективного аналізу витрат на виробництво. При цьому важливим напрямком цього аналізу має бути дослідження структури витрат на виробництво, яка дає уявлення про матеріало- або ж трудомісткість виробництва, а також про ті статті витрат, які є найбільш суттєвими для конкретного підприємства.

Про актуальність цієї проблеми свідчить також рівень її розгляду в наукових колах. Так, окремі аспекти аналізу витрат на виробництво розглядали такі дослідники як О.М.Данилюк, В.Р. Лещій, С. Котляров, Л.В. Нападовська, М.С.Пушкар, В.Д. Палій, Л.Сухарева, Д. Хан, М.Г. Чумаченко та ін.

Беручи до уваги актуальність аналізу структури витрат на виробництво, особливо в умовах ринкової конкурентної економіки, метою даної роботи стало вивчення методики цього аналізу та апробація її на прикладі діяльності конкретного підприємства.

Для досягнення цієї мети в даній роботі було поставлено та вирішено ряд завдань:

- вивчено поняття витрат на виробництво;

- дано організаційно-економічну характеристику Товариства з обмеженою відповідальністю “Бріз-Т”;

- досліджено методику та визначено джерела інформації, що використовуються при аналізі структури витрат на виробництво;

- проведено аналіз структури витрат на виробництво по Товариству з обмеженою відповідальністю “Бріз-Т”.

Об’єктом даної роботи виcтупають витрати виробництва та їх аналіз. Предметом дослідження є методика аналізу структури витрат на виробництво продукції підприємства.

Науково-літературними джерелами при написанні даної роботи стали праці вітчизняних та зарубіжних науковців і практиків, фінансова та статистична звітність досліджуваного підприємства.

Під час виконання практичної частини даної роботи було використано ряд емпіричних та статистичних методів дослідження: порівняння; вимірювання; системний аналіз та синтез; аналіз динаміки та структури тощо.

 

 


Економічна сутність витрат на виробництво

 

Будь-яка діяльність, у тому числі й виробнича, потребує за­трат ресурсів. Затрати ресурсів підприємства у грошовому виразі для досягнення певної мети — це його витрати. Отже, узагальнена сутність поняття витрат підприємства зводиться до його затрат у грошовому виразі.

У виробни­чо-господарській діяльності підприємств особливо велику роль відіграють витрати виробництва. Їх величина характеризує всю роботу підприємства за певний період часу, впливає на величину прибутку, яку може отримати виробник.

Загальноекономічний підхід до визначення сутності витрат полягає в тому, що під витратами виробництва розумієтьсявартісне вираження споживання виробничих факторів (ресурсів), необхідних для здійснення підпри­ємством виробничої і реалізаційної функції.

Витрати підприємства на виробництво продукції, виражені в грошовій формі, утворюють собівартість продукції. Цей термін вперше зустрічається в роботах О.П. Рудановського, М.П. Тер-Давидова і М.Ф. фон Дітмара. До цього вживали термін "своя вартість", "загальна вартість" тощо.

Собівартість продукції (витрати на виробництво), як синтетичний показник, відображає всі сторони господарської діяльності підприємства, від рівня собівартості продукції при інших незмінних умовах залежить рівень прибутку.

Щоб більш детально з’ясувати зміст поняття “витрати”, слід розглянути окремі види витрат підприємства. Для цього необхідно звернути увагу на класифікацію витрат.

Класифікація витрат – одне з найскладніших питань в процесі аналізу, планування та управління витратами підприємства в цілому. Зауважимо, що кількість класифікаційних ознак, за якими можна розподіли витрати підприємства досить велика і чітко не визначена. В наукових працях досить часто зустрічаються різні погляди на поділ витрат за певними ознаками. Але найбільш загальні класифікаційні підходи на сучасному етапі вже розроблені, деякі з них навіть закріплені в нормативно-правових актах.

Отже, розглянемо основні класифікації витрат підприємства та з’ясуємо зміст окремих груп витрат. Загальну класифікацію витрат узагальнимо у вигляді таблиці 1.1.

Класифікація витрат підприємства

Таблиця 1.1

Ознаки Види витрат
Місце виникнення на підприємстві Зведені по: - підприємству, - структурних підрозділах - цехах - дільницях - центрах витрат - центрах відповідальності
Об'єкти господарської діяльності За об'єктами господарської діяльності (продукція, послуги, роботи, деталі, замовлення)
Характер виробництва Основне, допоміжне, обслуговуюче виробництво
Зв'язок з обсягами господарської діяльності Постійні Змінні Умовно постійні Умовно змінні
Спосіб перенесення витрат на об'єкт Прямі Непрямі
Час виникнення Витрати минулого, звітного, майбутніх періодів
По відношенню до джерел покриття Вхідні витрати Поточні витрати Вихідні витрати
За калькуляційними ознаками За елементами витрат За статтями калькуляції
Місце здійснення контролю За місцями формування За центрами відповідальності
Можливість регулювання Регульовані; Нерегульовані
Вид діяльності Звичайні, основні, операційні, інвестиційні, фінансові, надзвичайні, виробничі, адміністративні, збутові, постачання, невиробничі
За єдністю складу витрат Одноелементні Комплексні
За періодами Поточні, довгострокові, одноразові
За доцільністю витрачання Продуктивні Непродуктивні

Перш за все, за місцем виникнення витрати на виробництво групуються: за виробництвами, це­хами, дільницями, технологічними переділами, службами та іншими адміністративно відокремленими структурними підрозділами виробництв. При цьому виділяють витрати основного та допоміжного (підсобного) виробництва.

Витрати поділяються також за об’єктами господарської діяльності. Усі витрати на виробництво входять до собівартості окремих видів продукції, робіт і послуг (у тому числі окремих виробів, виготовлених за індивідуальними замовленнями), груп однорідних виробів, типових представників виробів, напів­фабрикатів тощо.

За єдністю складу витрати поділяються на одноелементні та комплексні.Одноелементні складаються з одного елементу витрат, комплексні - з кількох економіч­них елементів.

За видами витрати класифікуються за економічними елементами та за статтями калькуляції. Під економічними елементами витрат розуміють сукупність економічно однорідних витрат у грошовому виразі за їх видами (це групування дозволяє відповісти на запитання, скільки витрачено на даний об'єкт).

Класифікація за економічними елементами операційних витрат відображається у фінансовій звітності (форма №2, розд.ІІ „Елементи операційних витрат”). Ця звітність наведена в Додатку Б.

Витрати за цією ознакою визначають по підприємству в цілому з метою аналізу структури витрат (вертикальний аналіз), порівняння її зі структурою економічних елементів витрат інших підприємств галузі, а також аналізу динаміки зміни економічних витрат у часі (горизонтальний аналіз).

Статті калькуляції"показують", як формуються витрати для визначення собівартості продукції - одні витрати показуються за їх видами (елементами), інші - за комплексними статтями (мають декілька елементів). При цьому один елемент ви­трат може бути присутнім у кількох статтях калькуляції.

 

За способами перенесення вартості на продукцію витрати поділяються на прямі та непрямі.

Прямі - це витрати, які можуть бути віднесені безпосередньо до певного об'єкта витрат економічно можливим шляхом. До прямих витрат належать витрати, пов'язані з виробництвом окремого виду про­дукції (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці), які можуть бути безпосередньо включені до її собівартості.

Непрямі витрати -витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до певного об'єкта витрат економічно можливим шляхом. До непрямих витрат належать витрати, пов'язані з виробництвом кількох видів про­дукції (загальновиробничі), що включаються до виробничої собівартості за допомо­гою спеціальних методів. Непрямі витрати утворюють комплексні статті калькуляції (тобто складаються з витрат, що включають кілька елементів), які відрізняються за їх функціональною роллю у виробничому процесі.

За ступенем впливу обсягу виробництва на рівень витрат витрати поділяються на змінні та постійні. Такий поділ здійс­нюється стосовно виготовлюваної продукції. Прямі витрати без­посередньо обчислюються на одиницю продукції (калькуляційну одиницю), тобто об'єкт їх формування — певний вид продукції. Непрямі витрати не мають безпосереднього зв'язку з конкретним виробом або такий зв'язок установити досить важко (наприклад, витрати на виробничу електроенергію, амортизаційні відрахування на устаткування та ін.). Їх об'єктом формування є місце витрат або, точніше, певний підрозділ як центр відповідальності.

Отже, залежно від мети та предмета аналізу використовують різні класифікаційні ознаки витрат, розглянуті вище. При цьому кожна група витрат має свій економічний зміст і різне значення для функціонування підприємства. Але спільним для всіх витрат є те, що їх рівень безпосередньо впливає на фінансові результати діяльності підприємства, що зумовлює потребу їх постійного обліку, аналізу та розробки заходів зменшення рівня витрат.

2. Організаційно-економічна характеристика Товариство з обмеженою відповідальністю “Бріз-Т”

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Бріз-Т" створено його учасниками на базі майна виробничо-комерційної фірми «Бріз-Т» шляхом її реорганізації і є правонаступником її прав та обов'язків. ТОВ "Бріз-Т" діє у відповідності із чинним законодавством, установчими документами, Статутом (Додаток А) та рішеннями зборів учасників.

Місцезнаходження Товариства: Вінницька область, Вінницький район, с. Лука Мелешківська, вул. Привокзальна, 1 д.

Предмет діяльності ТОВ "Бріз-Т" складають такі види діяльності:

- виробництво та реалізація солоної, копченої, свіжої та мороженої риби та рибопродуктів;

- оптова та роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, продукцією матеріально-технічного призначення за готівковий та безготівковий рахунок;

- оптова та роздрібна торгівля горілчаними та тютюновими виробами;

- оптова та роздрібна торгівля продуктами харчування та харчовими добавками;

- організація та проведення оптової, роздрібної, комісійної, виїзної, ярмаркової та інших видів торгівлі;

- здійснення торгових, комерційних, торгово-посередницьких операцій з товарами і продукцією яквласного виробництва, так і придбаних підприємством;

- здійснення інших видів діяльності, які не суперечать положенням установчих документів, чинному законодавству та сприяють вирішенню поставлених завдань.

Для забезпечення діяльності Товариства за рахунок внесків учасників створено статутний фонд. Розмір статутного фонду Товариства становить 1000000 (один мільйон) гривень.

У формуванні статутного фонду беруть участь:

1. Топілін Олександр Миколайович - 400 000 гривень (40 %);

2. Топіліна Світлана Володимирівна - 400 000 гривень (40 %);

3. Погоріла Мирослава Вікторівна - 200 000 гривень (20 %).

Для оцінки економічної діяльності підприємства слід проаналізувати основні показники його господарської діяльності. Для цього використаємо дані Звіту про фінансові результати підприємства (Додаток Б) за останні роки. Вихідні та розрахункові дані представлено у вигляді таблиці 2.1.

Основні показники фінансової діяльності ТОВ "Бріз-Т"

за 2009 – 2010 роки, тис.грн.

Таблиця 2.1

№ п/п Показники     Відхилення
Абсолютне, тис.грн. Відносне, %
1. Дохід від реалізації     1 082 15,88
2. Податок на додану вартість       15,93
3. Собівартість реалізації продукції       11,51
4. Валовий прибуток 1000,6     33,52
5. Рентабельність, % 23,3 27,9 4,6 19,74
6. Інші операційні доходи     -7 -8,97
7. Адміністративні витрати       48,31
8. Витрати на збут       63,73
9. Інші операційні витрати     -64 -26,89
10. Фінансові результати від операційної діяльності: прибуток       33,22
11. Інші доходи     -2 -100,00
12. Фінансові витрати       86,00
13. Інші витрати     -2 -100,00
14. Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: прибуток       5,73
15. Податок на прибуток       -
16. Чистий прибуток     -7 -3,65

 

Дані таблиці 2.1 свідчать про те, що основні показники діяльності підприємства протягом досліджуваного періоду змінилися незначно. Зокрема, в динаміці має місце збільшення суми доходу від реалізації продукції. В 2010 році вона склала 7897 тис.грн., що на 1082 тис.грн. більше порівняно з 2009 роком (7897 - 6815 = 1082). Відносне зростання складає 15,88% (1082: 6815 *100%= 15,88%). Це позитивна тенденція, що свідчить про збільшення обсягів реалізації продукції в динаміці.

Зважаючи на збільшення обсягів реалізації, в 2010 році зросла й сума ПДВ. Вона рівна 1317 тис.грн., що на 181 тис.грн. більше в порівнянні з 2009 роком (1317 - 1136 = 181,3). Відносне зростання складає 15,93% (181,3: 1136 *100% = 15,93%).

Оскільки обсяги реалізації зросли, то закономірним є збільшення собівартості реалізованої продукції. В 2010 році вона склала 4794 тис.грн., що на 495 тис.грн. більше порівняно з попереднім роком (4794 - 4299 = 495). Відносне зростання складає 11,51% (4794: 4299*100% = 11,51%).

В динаміці зростає також валовий прибуток підприємства. Його сума в 2010 році рівна 1336 тис.грн, що на 335 тис.грн. більше в порівнянні з 2009 роком (1336 - 1001 = 335). Відносне зростання складає 33,52% (335,4: 1001 *100% = 33,52%).

Інші операційні доходи ТОВ “Бріз-Т” в динаміці зменшилися і склали в 2010 році 71 тис.грн., що на 7 тис.грн. менше порівняно з аналогічним показником 2009 року (71 – 78 = -7). Відносне зменшення складає: 8,97% (-7: 78 *100% = -8,97%).

Натомість в динаміці спостерігається зростання адміністративних витрат. Вони склали в 2010 році 528 тис.грн., що на 172 тис.грн. більше порівняно з попереднім періодом (528 - 356 = 172). Відносне зростання складає 48,31% (172: 356 *100% = 48,31%).

Аналогічні тенденції продемонстрували витрати на збут. Їх обсяг в 2010 році рівний 316 тис.грн., що на 123 тис.грн. більше порівняно з 2009 роком (316 - 193 = 123). Відносне зростання складає 63,73% (123: 193 *100% = 63,73%).

Позитивною тенденцією є зменшення в динаміці інших операційних витрат. В 2010 році вони склали 174 тис.грн., що на 64 тис.грн. менше по відношенню до 2009 року (174 - 238 = - 64). Відносне зменшення складає: 26,89% (- 64: 238 *100% = -26,89%).

У результаті фінансовий результат від операційної діяльності в динаміці зріс і склав у 2010 році 389 тис.грн., що на 97 тис.грн. більше за показник 2009 року (389 - 292 = 97). Відносне зростання складає 33,22% (97: 292 *100% = 33,22%).

Негативним є зменшення в динаміці інших доходів підприємства. Вони в 2010 році відсутні, тобто зменшилися на 2 тис.грн. Натомість зросли в динаміці фінансові витрати ТОВ “Бріз-Т”. Їх сума в 2010 році рівна 186 тис.грн., що на 86 тис.грн. більше порівняно з попереднім роком (186 – 100 = 86). Відносне зростання складає 86% (86: 100*100% = 86%). Разом з тим, в динаміці відбулося зменшення інших витрат. В 2010 році вони відсутні, тобто зменшилися на 2 тис.грн.

В результаті фінансовий результат діяльності підприємства від звичайної діяльності до оподаткування у 2010 році зріс і склав 203 тис.грн., що на 11 тис.грн. більше в порівнянні з показником 2009 року (203 – 192 = 11). Відносне зростання складає 5,73% (11: 192*100% = 5,73%).

Податок на прибуток в 2009 році підприємство не сплачувало, а в 2010 році його сума склала 18 тис.грн., тобто ріст в динаміці склав 18 тис.грн.

Чистий прибуток ТОВ “Бріз-Т” у 2010 році зменшився і склав 185 тис.грн., що на 7 тис.грн. менше порівняно з 2009 роком (185 – 192 = - 7). Відносне зменшення складає 3,65% (- 7: 192 * 100% = -3,65%).

Отже, результати господарської діяльності досліджуваного підприємства в динаміці змінилися незначно, але чистий прибуток дещо зменшився. Певною мірою цьому сприяло й зростання витрат на виробництво, що потребує більш детального аналізу їх структури.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)