АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розкрийте поняття та наведіть приклади змінних і постійних витрат у рослинництві. Поясніть, як розрахувати точку беззбитковоті по конкретному виду продукції

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. III. Витрати діяльності
  4. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  5. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  8. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  9. VІІ.Оперування поняттями
  10. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  11. А. В літописі часто говориться про те, як племена сплачували данину. Що означає виплата данини ? На основі наведених уривків поясніть, що мала включати данина?
  12. Аварійний комісар: поняття, функції.

При складанні виробничих бюджетів у рослинництві проводиться класифікація витрат на постійні і змінні (більш правильно ці витрати називаються умовно-постійні і умовно-змінні).

Змінними називають такі витрати, розмір яких безпосередньо залежить від масштабів виробництва продукції. В рослинництві до таких витрат відносять:

вартість насіння,

витрати на мінеральні та органічні добрива,

на засоби захисту рослин,

паливно-мастильні матеріали,

на технічний огляд і ремонт техніки,

транспортні витрати на перевезення й доробку продукції,

витрати на оплату праці (разом з доплатами) найманих працівників і працівників підприємства, які виконують збиральні роботи й роботи, пов’язані з використанням ресурсів, що є елементом змінних витрат.

До складу змінних витрат слід також віднес­ти плату за користування короткотерміновими кредитами, потрібними для здійснення даного виробництва.

Розглянемо всі статті змінних витрат детальніше.

Оплата праці — це пряма оплата праці у виробництві, як правило, механізаторів, а також працівників, зайнятих на ручних роботах. Витрати на оплату праці визначають, виходячи з кількості людино-годин, необхідних для здійснення виробництва, та серед­ньої оплати однієї людино-години. Слід мати на увазі, що цей елемент витрат передбачає як грошові виплати, так і натуральні (наприклад, видача зерна на зароблену гривню).

Доплати та премії — в цій статті вказується відсоток надбавок до основної зарплати у виробництві.

Насіння і садивний матеріал — показана вартість покупногонасіння й садивного матеріалу. Якщо планується сіяти насінням власного виробництва, то в цьому випадку вартість насіння доцільно вказувати за собівартістю з урахуванням витрат на очистку, протруювання та поліпшення сорту.

Мінеральні добрива — визначені потреби в різних видах мінеральних добрив і сума витрат на них.

Органічні добрива — як правило, підприємства відносять їх до витрат на виробництво за собівартістю, яка складається з витрат на їх прибирання й збереження.

Засоби захисту рослин — сюди входить вартість придбаних пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів, дефоліантів тощо, використаних для боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами рослин..

Ремонт — відображаються всі витрати на поточний і капіталь-
ний ремонт основних засобів, що використовуються в даному виробництві. Витрати на ремонт можна визначити за їх співвідношенням з амортизаційними відрахуваннями, орієнтуючись на науково обґрунтовані нормативи та враховуючи рівень витрат, що склався в господарстві протягом минулих років.

Паливно-мастильні матеріали — відображаються кількість і вартість паливно-мастильних матеріалів, спожитих у даному виробництві.

Роботи і послуги — ця стаття витрат включає кілька інших,
а саме: послуги автотранспорту, живої тяглової сили, транспортні роботи тракторів (підвезення добрив, насіння, перевезення врожаю на тік тощо). Тут також відображаються витрати на електроенергію, що буде спожита в даному виробництві.

Роботи й послуги сторонніх організацій — тут відображається вартість послуг, наданих господарству сторонніми організаціями при здійсненні даного виробництва. Це можуть бути автопослуги, послуги з агротехнічного обслуговування, внесення добрив і засобів захисту рослин.

Оренда техніки та обладнання — визначаються витрати, пов’я-
зані з орендою техніки чи обладнання для виробничих потреб.

Витрати на реалізацію — відображаються витрати, пов’язані з реалізацією продукції (реклама, оплата роботи продавців, доставка продукції покупцеві, сплата ринкових зборів тощо).

 

Постійні — це такі витрати, що безпосередньо не змінюються при збільшенні або зменшенні масштабів виробництва в короткостроковому періоді.

До постійних витрат у рослинництві належать

страхові платежі за посіви та майно

фіксований сільськогосподарський податок

орендна плата за землю й майнові паї

амортизація техніки і приміщень

оплата праці управлінського персоналу

 

Класифікація витрат на постійні і змінні дозволяє розрахувати «точку беззбиткості», при якій сукупний дохід дорівнює сукупним витратам (тобто це точка нульового прибутку або нульових збитків).

Точка беззбитковості розраховується як в сумарному, так і в натуральному виразі. Наприклад, для розрахунку беззбиткового обсягу виробництва використовують формулу:

 

ТБЗ = ПВ/ Ц- ЗВ.

 

Навести приклад розрахунку точки беззбитковості по бізнес-плану!!!

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)