АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація безпечного ведення геологорозвідувальних робіт

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II Перелік лабораторних та практичних робіт
  4. II. Запуск електростанції і введення в режим навантаження.
  5. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  6. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  7. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  8. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  9. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  10. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  11. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  12. V. Про порядок ведення справ Державної Народньої Ради

Основні відомості. Охорона праці й техніка безпеки в геологічних організаціях мають велике значення внаслідок специфіки геолого­розвідувальних робіт. Особливі вимоги до робітників геологічних організацій ставляться у польових умовах, тому що, крім знання безпечного ведення робіт, вони повинні володіти методами орієн­тування на місцевості, вмінням переправлятися через водні перешко­ди, способами безпечного будування, поводженням із вогнепальною зброєю тощо. Це вимагає систематичного й цілеспрямованого впровадження охорони праці.

Охорона праці — система законодавчих актів і відповідних соціально-економічних, технічних, санітарно-гігієнічних та органі­заційних заходів, які зумовлюють безпеку, збереження здоров'я та роботоздатності людини в процесі праці.

Поняття охорони праці складається з трудового законодавства, виробничої санітарії й техніки безпеки.

Трудове законодавство — правові та організаційні акти, які визначають трудові взаємовідношення на виробництві — режим робочого часу та відпочинку, умови праці жінок і підлітків, порядок зарахування на роботу та звільнення тощо.

Виробнича санітарія — система організаційних гігієнічних і санітарно-технічних заходів і засобів, які запобігають впливові на робітників небезпечних виробничих факторів. Виробнича санітарія передбачає виконання санітарно-гігієнічних норм і положень, осна­щення побутових приміщень на підприємствах, боротьбу з шумом, вібрацією, забрудненістю, запиленістю, високою температурою на робочих місцях та у виробничих приміщеннях.

Техніка безпеки — система організаційно-технічних заходів і засобів, які запобігають дії на робітників небезпечних виробничих факторів.

Прямо пов'язана з охороною праці й технікою безпеки протипо­жежна профілактика. Вона вбирає комплекс заходів, спрямованих на запобігання та ліквідацію пожеж, захист людей і матеріальних цінностей від вогню.

Завдання техніки безпеки та виробничої санітарії. Обладнання, машини, механізми, інструменти, прилади й апаратура, які викори­стовуються при геологорозвідувальних роботах, організація й техно­логія виробництва пов'язані з технікою безпеки та виробничою санітарією.

Необхідно забезпечувати захист робітників не тільки від тра­диційних виробничих небезпек (піднятий вантаж, рухомі елементи машин, гірські умови, транспорт), а й від інших факторів, які негативно впливають на здоров'я людини (іонізуючі та електро­магнітні випромінювання тощо).

Отже, основними завданнями техніки безпеки та виробничої санітарії стають: 1) розроблення і впровадження нової, досконалішої техніки, яка зумовлює безпечне проведення технологічного процесу; повніша механізація та автоматизація основного та допоміжного виробництва, що дає змогу виключити перебування людини в небезпечній зоні та звести до мінімуму кількість працюючих у несприятливих умовах; 2) розроблення і впровадження нових досконалих засобів колективного й індивідуального захисту на всіх видах робіт; 3) розроблення нових і вдосконалення діючих заходів організації робіт з безпечних умов праці; 4) розроблення ергономічно зумовлених технологічних процесів — оптимального поєднання трьох елементів: «машина — людина — середовище» як найбезпечніших, найраціональніших режимів праці й відпочинку; 5) навчання робітників передовим та безпечним методам ведення робіт; 6) про­паганда знань і передового досвіду в галузі техніки безпеки, випуск плакатів, навчальних і наочних посібників, кінофільмів, діафільмів тощо; 7) розроблення і поширення нових і вдосконалення діючих нормативів, положень, інструкцій, методичних документів з техніки безпеки та виробничої санітарії; 8) розроблення і впровадження стандартів з безпеки праці; 9) вдосконалення інформації щодо травматизму. Своєчасне доведення до відома робітників усіх гео­логічних організацій обставин нещасних випадків і нейефективніших заходів для їх запобігання; 10) вдосконалення форм і методів контролю, виконання діючих правил безпеки й норм виробничої санітарії, забезпечення кваліфікованим технічним керівництвом кожної ділянки робіт; 11) зміцнення трудової та виробничої дисципліни, що знижує кількість нещасних випадків, пов'язаних з грубими її порушеннями; 12) проведення науково-дослідних робіт з вивчення умов праці геологорозвідників і розроблення на цій основі комплексу організаційних і технічних заходів, які зумовлюють безпечне проведення геологорозвідувальних робіт.

 

Додатки

 

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)