АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Каталоги

Читайте также:
  1. DOCTOR WEB
  2. I. Анализ состояния туристской отрасли Республики Бурятия
  3. II. Этапы кадастровых работ.
  4. Агентские соглашения
  5. Активация
  6. Акцидентна продукція
  7. Анализ реализации республиканской целевой программы «Развитие внутреннего и въездного туризма в Республике Бурятия на 2011-2016 годы»
  8. Архіви України 1945-1990 рр.
  9. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  10. АРХІВОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
  11. Архітектура та робота ОС Windows Linux
  12. Атрибуты

Для того, щоб орієнтуватися в морі програм, доступних в Internet, необхідно мати уявлення про розташування файлів на комп'ютері. Швидше за все, Ви вже знаєте, що файли розподілені по каталогах, які також називаються директоріями або теками.

У певний момент користувач знаходиться тільки в одному каталозі, який називається поточним. По команді get ім'я_файлу, комп'ютер шукає файл в поточному каталозі. Для навігації по серверу Вам треба знати ім'я поточного каталога і способи пересування ним.

Оскільки традиційною операційною системою для багатокористувацьких систем є UNIX, то скрізь Вам доведеться використовувати імена каталогів в стилі UNIX.

Загальний вид шляху до файлу виглядає так:

/ім'я_каталогу/ім'я_підкаталогу/ім'я_файлу
де ім'я_підкаталогу може повторюватися скільки завгодно раз або його може не бути зовсім. Напевно, Ви вже відмітили, що імена каталогів розділяються знаком '/'. Користувачам MS DOS доведеться звикнути: використовується не зворотний слеш('\'), а прямий.

Слеш на самому початку шляху означає, що відлік починається з самого верхнього - root каталогу. Якщо слеша на початку немає, то комп'ютер інтерпретує шлях, починаючи від поточного каталога, як би склеюючи ім'я поточного каталога із вказаним.

Наприклад:
Поточний каталог: /pub/3

Ви вказуєте каталог: programming/cpp

Результат: /pub/3d/programming/cpp

Таким скороченим записом шляху (починаючи від поточного каталога) користуються дуже часто. Звичайно зручніше вказати каталог, який знаходиться в поточному каталозі, ніж писати весь шлях.

Перехід між каталогами проводиться за допомогою команди cd -Change Directory. Її синтаксис:

cd ім'я_директорії

Найбільш часто вживаний спосіб навігації в каталогах - дізнатися список файлів і каталогів в поточному каталозі командою dir і перейти в необхідний підкаталог командою cd не думаючи ні про які правила складання шляхів за допомогою слешів.

На етапі дослідження сервера Ви, очевидно, заходитимете у всі каталоги і проглядатимете їх вміст. Тому зручно знати команду переходу в попередній каталог.

cd..

'..' - це псевдонім батьківського каталогу. Ви можете використовувати його у формуванні шляхів.

cd../newsoft перехід в newsoft, який знаходиться в батьківському каталозі.
Врахуйте, що маленькі і великі букви розрізняються.

 

Ось графічне зображення структури каталогів:

Хоча в Internet все ще зустрічаються системи, які посилають списки файлів в своєму форматі (наприклад: MSDOS, Mac OS), проте не варто турбуватися: формати цілком зрозумілі, а команди скрізь одні і ті ж. Операційну систему віддаленого комп'ютера можна дізнатися, ввівши system. Як Ви думаєте, яка операційна система встановлена на FTP-сервері фірми Microsoft?

Список файлів в поточному каталозі можна дізнатися за допомогою команди dir. На перший погляд в списку мало зрозумілого. Але рухатимемося зліва направо.

Спочатку йдуть 10 символів. Це біти доступу. Для Вас представляє інтерес тільки перший символ. Якщо це '-', то він позначає файл, якщо 'd' - то директорію.

Наступні два стовпчики - ім'я власника і ім'я групи, це відноситься до системи захисту UNIX і для користувача FTP не представляє інтересу.

Потім йде число - розмір файлу. Найправіший стовпчик - ім'я файлу або директорії.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)