АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Випрямляч синусоїдальної напруги при навантаженні, що починається з ємності

Читайте также:
  1. БАЛАНС НАПРУГИ НА ВАННІ
  2. Вдосконалення підсилювачів високої напруги
  3. Вибір та перевірка трансформаторів напруги
  4. Вибір трансформатора напруги
  5. Джерела опорної напруги на основі ширини забороненої зони напівпровідника
  6. Калібратори на базі індуктивних подільників напруги
  7. Класичний шлях активації комплементу розпочинається з?
  8. Кодокеровані міри ємності
  9. Кодокеровані подільники напруги та струму
  10. Методика розрахунку матеріалоємності, трудомісткості і собівартості ТС
  11. Міри напруги на основі стабілітронів

Для зменшення пульсацій випрямленої напруги часто включають паралельно навантаженню конденсатор. Якщо ємність конденсатора С, що шунтує навантаження випрямляча, а також постійна часу розряду конденсатора τн= R н С достатньо велика (τн > 10 Т м), то при розряді на опір навантаження напруга на ньому спадатиме повільніше, ніж зменшується ЕРС фази. Тому в деякий момент напруга на конденсаторі виявиться більшою, ніж ЕРС будь-якої з фаз, і всі вентилі виявляться закритими. Тривалість роботи кожної з фаз при цьому буде менше, ніж Т м /m пі оцінюється кутом відсічення θ струму вентиля. Це є характерним для випрямляча, навантаження якого починається з ємності. Якщо ж τн мала і вихідна напруга встигає стежити за тією, що огинає ЕРС всіх фаз, то процеси у випрямлячі будуть практично такими ж, як при роботі на омічне навантаження. Конденсатор при цьому не приводить до згладжування пульсацій випрямленої напруги, тобто даремний.

Основні характерні особливості випрямляча з ємнісним навантаженням наступні: 1) випрямляч працює з відсіченням струму; імпульси струму вентилів мають тривалість, меншу Т м /m п ; 2) випрямлена напруга і струм навантаження мають пилкоподібну форму; 3) форма імпульсу струму вентиля близька до косинусоїдальної;

4) чим більше струм навантаження, тим більше кут відсічення струму і тим менше випрямлена напруга;

5) зворотна напруга на вентилі прагне до 2E2макс при ; 6) характеристика навантаження крутіша, ніж при омічному навантаженні; 7) із збільшенням струму навантаження збільшуються пульсації випрямленої напруги.

Контрольні питання

1) Якими параметрами характеризується схема випрямляння? 2) Що таке фазність і тактність схеми випрямляння? 3) Який вигляд мають ідеальна і реальна зовнішні характеристики випрямляча, що працює на активне навантаження? 4) По яких параметрах вибирають вентиль для випрямляча? 5) Що таке коефіцієнт пульсацій випрямленої напруги? Назвіть значення коефіцієнта пульсацій (по першій гармоніці пульсацій) для однофазної і двофазної однотактних схем випрямлення, що працюють на активне навантаження. 6) Чому в однотактній однофазній схемі випрямлення габаритна потужність вторинної обмотки більше габаритної потужності первинної обмотки силового трансформатора? 7) Чому в двофазній однотактній схемі випрямлення можлива поява на опорі навантаження пульсацій з частотою мережі? Як це відображаються на осцилограмі випрямленої напруги?

8) Як поводитиметься двофазна однотактна схема випрямляння у разі обриву в ланцюзі одного діода? Короткого замикання в ланцюзі одного діода? 9) Вкажіть переваги і недоліки двофазної однотактної схеми випрямлення в порівнянні з однофазною однотактною.

10) Як по зовнішній характеристиці випрямляча з активним або активно-індуктивним навантаженням визначити його внутрішній опір?

11) Що називається кутом відсічення θ струму фазної обмотки (струму вентиля)? Як залежить величина θ від характеру навантаження? 12) З яких міркувань вибирається ємність конденсатора фільтру? 13) Чим пояснюється відмінність ККД випрямляча з R- і RС- навантаженнями? 14) Чому буде рівна напруга на виході двофазної схеми випрямлення при холостому ході (R нвідключене), якщо відоме значення напруги фазної обмотки? 15) Користуючись характеристиками навантажень випрямляча, що працює на R- і RL- навантаження, визначите активний опір дроселя. 16) Яка форма струму в опорі навантаження випрямлення з R- і RC- навантаженнями?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)