АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА №2. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  7. Алонж аналіз
  8. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  9. Аналіз алгоритмів
  10. Аналіз асортименту і структури продукції.
  11. Аналіз беззбитковості
  12. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ

ЛЕКЦІЯ – 4 год.

ПРАКТИЧНІ – 4 год.

САМОСТІЙНО - 4 год.

 

Інформаційна база фінансово-економічного аналізу підприємства. Пошук джерел інформації. Інформаційна база повного економічного аналізу. Зміст річної бухгалтерської звітності. Баланс підприємства. Звіт про фінансові результати. Звіт про рух грошових коштів. Методи та прийоми проведення фінансового стану підприємства. Розрізнення внутрішньо місячного оперативного аналізу, техніко-економічного аналізу та функціонально-вартісного. Проведення перевірки інформації: планових показників, звітності та правил її складання, повноти та своєчасності проведення інвентаризації, узгодженості показників різних форм звітності. Оцінка фінансового стану підприємства. Основні напрямки проведення такої оцінки. Сукупність аналітичних показників для експрес-аналізу. Програма проведення поглибленого аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства. Основні показники аналізу. Аналіз фінансової стійкості. Оцінка ефективності господарської діяльності підприємства. Беззбитковість, кредитоспроможність, банкрутство.

Питання лекції:

Інформаційна база фінансового-економічного аналізу.

Методи і прийоми проведення фінансового-економічного аналізу.

Оцінка фінансового стану підприємства.

Оцінка та аналіз економічного потенціалу підприємства, фінансової стійкості.

Оцінка ефективності господарської діяльності підприємства.

Беззбитковість, кредитоспроможність, банкрутство.

Ефективність використання власного капіталу.

 

Ключові слова: Інформаційна база. Джерела інформації. Баланс ф.1. Звіт по фінансові результати підприємства ф.2. Звіт про рух грошових коштів ф.3. Звіт про власний капітал ф.4. Перевірка показників. Логічний контроль. Зустрічна перевірка. Коефіцієнти. Оцінка фінансового стану. Показники аналізу. Ліквідність. Платоспроможність. Прибутковість. Рентабельність. Активи. Пасиви. Зобов’язання. Власний капітал. Прибуток. Кредитоспроможність. Банкротство. Норма прибутку. Курс акцій.

 

В результаті проведення лекційного заняття курсант, слухач повинен ознайомитися з визначенням меж фінансової стійкості підприємств, що належить до найважливіших економічних проблем в умовах переходу до ринку, оскільки недостатня фінансова стійкість може призвести до відсутності у підприємств коштів для розвитку виробництва, їх неплатоспроможності і в кінцевому рахунку — банкрутства, а «надлишкова» стійкість буде перешкоджати розвиткові, обтяжуючи витрати підприємства зайвими запасами і резервами.

Визначати, що для оцінки фінансової стійкості підприємства потрібен аналіз фінансового стану, який являє собою сукупність показників, що відбивають наявність, розміщення та використання фінансових ресурсів.

Слухач повинен розуміти мету аналізу, що полягає не тільки і не стільки в тому, щоб встановити й оцінити фінансовий стан підприємства, але й також у тому, щоб постійно проводити роботу, спрямовану на його вдосконалення. Також уяснити суть аналізу фінансового стану, який показує, за якими конкретними напрямками треба проводити цю роботу. Відповідно до цього, слухач повинен зробити висновок, що результати аналізу дають відповідь на питання, які найважливіші способи поліпшення фінансового стану підприємства в конкретний період його діяльності.

На основі аналізу поняття фінансового стану підприємства, слухач повинен зрозуміти, що дане поняття визначає конкурентоспроможність підприємства, його потенціал у діловому співробітництві, оцінює якою мірою гарантовані економічні інтереси самого підприємства і його партнерів з фінансових та інших відносин.

Також, необхідно визначати, інформаційною базою повного економічного аналізу є законодавчі та нормативні акти; планово-нормативна документація; бухгалтерська звітність; статистична звітність; акти ревізій і перевірок.

Та визначити, що до складу річної бухгалтерської звітності включаються: а) бухгалтерський баланс — форма №1; б) звіт про фінансові результати — форма №2; в) пояснення до бухгалтерського балансу і звіту про фінансові результати: звіт про обіг капіталу — форма №3; звіт про обіг коштів — форма №4.

 

 

В результаті проведення практичного заняття курсант, слухач повинен вміти вільно володіти поняттями: джерела інформації фінансово-економічного аналізу: Баланс ф.1, звіт по фінансові результати підприємства ф.2, звіт про рух грошових коштів ф.3, звіт про власний капітал ф.4; зустрічна перевірка, коефіцієнти, оцінка фінансового стану, показники аналізу, ліквідність, платоспроможність, прибутковість, рентабельність, активи, пасиви, зобов’язання, власний капітал, прибуток, кредитоспроможність, банкрутство, норма прибутку, курс акцій.

Необхідно вільно визначати напрямками пошуку джерел інформації та інформаційну базу повного економічного аналізу.

Слухачам необхідно розібратися, в чому полягає зміст річної бухгалтерської звітності: баланс підприємства, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів для забезпечення проведення фінансово-економічного аналізу.

На основі теоретичного матеріалу, слухачі повинні запропонувати перелік методів та прийомів проведення фінансового стану підприємства.

В результаті проведення заняття варто визначитися, в чому полягає розрізнення внутрішнього місячного оперативного аналізу, техніко-економічного аналізу та функціонально-вартісного. Слухачам слід усвідомити, що основним критерієм аналізу фінансово-економічної діяльності є проведення перевірки інформації, її планових показників, звітності та правил її складання, повноти та своєчасності проведення інвентаризації, узгодженості показників різних форм звітності. При цьому необхідно при вивченні теоретичного матеріалу звернути увагу на визначення та зміст всіх вказаних понять.

Підійти до визначення змісту оцінки фінансового стану підприємства та основних напрямків проведення такої оцінки. Зупинитися на висвітленні цього питання в науковій літературі.

 

Завдання для практичної роботи.

Завдання 1.

На основі теоретичного матеріалу викласти в вигляді таблиці інформаційні складові бази фінансово-економічного аналізу.

Завдання 2.

На основі теоретичного матеріалу по організації господарської діяльності підприємства та методів економічного аналізу закінчити розробку інструментарію проведення аналізу виконання виробничого завдання або інших підсистем господарської діяльності, використавши всі основні методи (прийоми) аналізу у тому числі метод ланцюгових підстановок.

· Поясніть, у чому полягають резерви і шляхи досягнення підвищення ефективності підприємницької діяльності?

· Поясніть, у чому полягає суть та порядок використання прийомів економічного аналізу?

· Поясніть, у чому полягає прийом ланцюгових підстановок, та встановіть сферу його використання?

· Поясніть, у чому полягає функціональна і кореляційна залежність, їх суть та відмінність між ними?

· Поясніть, у чому полягає прямий та зворотний зв'язок між результативними і факторними ознаками, та їх суть?

 

В результаті вивчення матеріалу, що наданий для самостійної роботи курсант, слухач повинен глибоко усвідомити те, що фінансовий стан — це найважливіша характеристика економічної діяльності підприємства у зовнішньому середовищі. Він визначає конкурентоспроможність підприємства, його потенціал у діловому співробітництві, оцінює якою мірою гарантовані економічні інтереси самого підприємства і його партнерів з фінансових та інших відносин.

З’ясувати, що інформаційне забезпечення розрізняється за видами аналізу. Фінансово-економічний аналіз, проведений щомісяця, щокварталу, щорічно і такий, що охоплює всі сторони роботи об’єкта в їх взаємодії, ґрунтується насамперед на місячній, квартальній та річній бухгалтерській і статистичній звітності, орієнтується на узагальнюючі вартісні показники ефективності господарювання, що відображаються цією звітністю. Для усебічного вивчення питань, що виникають при аналізі звітності, залучаються й інші джерела інформації — зовнішні та внутрішні.

Встановлювати, що інформаційною базою повного економічного аналізу є законодавчі та нормативні акти; планово-нормативна документація; бухгалтерська звітність; статистична звітність; акти ревізій і перевірок.

Річна бухгалтерська звітність включає такі складові: бухгалтерський баланс — форма №1; звіт про фінансові результати — форма №2; пояснення до бухгалтерського балансу і звіту про фінансові результати: звіт про обіг капіталу — форма №3; звіт про обіг коштів — форма №4.

Залежно від виду аналізу і місця його проведення слухачам необхідно розуміти, що при здійсненні фінансово-економічного аналізу використовується різноманітна проектна, технічна й економічна інформація, що мається на об’єкті або ж створювана додатково у зв’язку з цілями й особливостями проведеного дослідження.

Також, слухачам необхідно з’ясувати, що метою аналізу фінансового стану підприємства є об’єктивна оцінка господарсько-фінансової діяльності підприємства та її результатів на основі системи ключових показників, визначення меж його фінансової стійкості й оцінка перспектив зміни його фінансового становища.

Напрямками аналізу фінансового стану підприємства є: аналіз фінансових результатів діяльності підприємства; оцінка майнового стану і структури капіталу підприємства; аналіз фінансової стійкості; аналіз ліквідності; аналіз ефективності діяльності; аналіз становища на ринку цінних паперів.

У ході аналізу для характеристики різних аспектів фінансового стану слухачам необхідно вміти застосовувати як абсолютні показники, так і фінансові коефіцієнти, що представляють собою відносні показники фінансового стану. Аналіз фінансових коефіцієнтів полягає в порівнянні їх значень з базисними величинами, а також вивченні їх динаміки за звітний період і за ряд років. Як базисні величини використовуються усереднені за тимчасовим рядом значення показників певного підприємства стосовно до минулих, котрі сприятливі з огляду на фінансовий стан періодам, та середньогалузеві значення показників, розраховані за даними звітності найбільш щасливого конкурента. Крім того, базою для порівняння можуть використовуватися теоретично обґрунтовані або отримані в результаті експертних оцінок величини, що характеризують оптимальні чи критичні з огляду на стійкість фінансового стану значення відносних показників. Такі величини фактично виконують роль нормативів, хоча методика їх розрахунку, залежно, наприклад, від специфіки галузі, поки не розроблена. Крім цього, на сьогодні ще не устоявся і тому позбавлений повноцінної системної упорядкованості набір відносних показників, які застосовуються для аналізу фінансового стану підприємства. Нерідко пропонується надлишкова кіль­кість показників. Хоча для точної й повної характеристики фінансового стану підприємства і тенденції його зміни досить невеликої кількості фінансових коефіцієнтів. Важливим є лише те, щоб кожний з цих показників відбивав найважливіші сторони фінансового стану.

 

 

Завдання для самостійної підготовки:

1. Інформаційна база повного економічного аналізу.

2. Розрізнення внутрішнього місячного оперативного аналізу, техніко-економічного аналізу та функціонально-вартісного.

3. Програма проведення поглибленого аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства.

4. Оцінка ефективності господарської діяльності підприємства. Беззбитковість, кредитоспроможність, банкрутство.

 

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ ЗА ТЕМОЮ:

1. Сутність, роль та джерела інформаційної бази фінансово-економічного аналізу підприємства.

2. Предмет та завдання оцінки фінансового стану підприємства.

3. Організація економічного аналізу господарської діяльності підприємства в умовах ринку.

 

ЛІТЕРАТУРА за темою:

1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”№ 996-ХІУ.

 

Спеціальна література:

1) Баканов М.И., Шеремет А. Д. Теория анализа хозяйственной деятельности:
Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

2) Барнгольц С. Б., Тацій Г. М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств.- Москва: Фінанси та статистик, 1986 р.

3) Кононенко О. І. Аналіз фінансової звітності. – Харьків: Видавництво „Фактор”, 2003 р.

4) Ковальов А. І., Привалов В.П. Аналіз фінансового стану підприємства. – Москва: Центр економіки та маркетингу, 1997 р.

5) Бандурка А. М., Черв’яков І. М., Посилкіна О. В. Фінансово-економічний аналіз. – Харьков: Університет внутрішніх справ, 1997 р.

6) Савицька Г. В. Аналіз господарської діяльності підприємств. – Москва: Інфра, 2003 р.

7) Артеменко В. Г., Беллендир М.В. Финансовый анализ. - М.: ДИС, 1999.

8) Баканов М. И., Шеремет А. Д. Теория анализа хозяйственной деятельности: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

9) Балабанов И.Т. Анализ и планирование финансов хозяйствующего субъекта. - М.: Финансы и статистика, 1994.

10) Бернстайн Л. А. Анализ финансовой отчетности. - М.: Финансы и статистика, 1996.

11) Ермолович Л. Л. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия. - Минск: БГЭУ, 2001.

12) Зудилин А. П. Анализ хозяйственной деятельности развитых капиталистических стран. 2-е изд. - Екатеринбург: Каменный пояс, 1992.

13) Ковалев А. И., Привалов В. П. Анализ финансового состояния предприятия. - М.: Центр экономики и маркетинга, 2000.

14) Ковалев В.В., Волкова О.Н. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: Проспект, 2000.

15) Ковалев В. В., Патров В. В. Как читать баланс. - М.: Финансы и статистика, 1998.

16) Кравченко Л. И. Анализ хозяйственной деятельности в торговле. - Минск: Вышэйшая школа, 2000.

17) Майданчик Б. И., Карпунин М. Б., Любенецкий Л. Г. и др. Анализ и обоснование управленческих решений. - М.: Финансы и статистика, 1991.

18) Маркин Ю. П. Анализ внутрихозяйственных резервов. - М.: Финансы и статистика, 1991.

19) Михайлова-Станюта И. А. и др. Оценка финансового состояния предприятия. - Минск: Наука итехника, 1994.

20) Муравьев А. И. Теория экономического анализа: проблемы и решения. - М.: Финансы и статистика, 1988.

21) Цигилик І.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

22) Цигилик І.І. Економічний аналіз і ефективність виробництва // Науковий вісник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002. - №3.

23) Примак Т.О. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Київ: «Вікар», 2002.

24) Економіка підприємства: Підручник / За заг.ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000.

25) Бойчук І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Львів: «Новий світ», 2001.

26) Триснюк В.М., Радванський М.І., Цвєтков В.Д.. Нова економічна політика України в зв’язку з переходом від тоталітарної до ринкової економіки // Наукові вісті. Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

27) Цигилик І.І., Кропельницька С.О., Мозіль О.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)