АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Фінансово-економічний аналіз промислового підприємства

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Алонж аналіз
  7. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  8. Аналіз алгоритмів
  9. Аналіз асортименту і структури продукції.
  10. Аналіз беззбитковості
  11. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  12. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

ЛЕКЦІЯ – 4 год.

ПРАКТИЧНІ – 4 год.

САМОСТІЙНО - 4 год.

 

Фінансово-економічний аналіз виробництва та реалізації. Головні завдання аналізу виробництва та реалізації. Директивні показники планування та оцінки виконання плану виробництва. Фінансово-економічний аналіз використання персоналу підприємства і фонду оплати праці. Завдання такого аналізу. Характеристики забезпеченості трудовими ресурсами. Аналіз заробітної плати та його завдання. Фінансово-економічний аналіз використання основних засобів. Фінансово-економічний аналіз використання матеріальних ресурсів. Складові фінансово-економічного аналізу собівартості продукції: оцінка виконання плану по собівартості продукції та завдання на зниження матеріальних витрат, аналіз витрат по елементам, аналіз собівартості продукції по калькуляційним статтям. Фінансово-економічний аналіз фінансових результатів діяльності підприємства.

Питання лекції:

1. Фінансово-економічний аналіз виробництва і реалізації.

2. Фінансово-економічний аналіз використання персоналу підприємства і фонду оплати праці.

3. Фінансово-економічний аналіз використання основних коштів.

4. Фінансово-економічний аналіз використання матеріальних ресурсів.

5. Фінансово-економічний аналіз собівартості продукції.

6. Фінансово-економічний аналіз фінансових результатів діяльності підприємства.

 

Ключові слова: План виробництва. Об’єм виробництва. Реалізація. Персонал підприємства. Трудові ресурси. Чисельність. Робочий час. Норма праці. Середній процент виконання норм праці. Оплата праці. Фонд плати праці. Основні виробничі фонди. Фондовіддача. Фондоємкість. Матеріальні ресурси. План постачання. Виробничі запаси. Об’єм і асортимент продукції. Собівартість. Елементи собівартості. Калькуляційні статті. Виробничі витрати. Планова собівартість. Фактична собівартість. Нормативна собівартість. Цех. Випуск і асортимент готової продукції. Фінансовий результат виробництва. Прибуток.

 

В результаті проведення лекційного заняття курсант, слухач повинен усвідомити, що аналіз діяльності виробничого підприємства починається з вивчення обсягу виробництва і темпів його росту, тобто з оцінки виконання планів виробництва і реалізації продукції. Виконання таких завдань виробничим підприємством сприяє планомірному пропорційному розвитку економіки країни, задоволенню потреб населення в продукції, що випускається. Прийнята послідовність аналізу обумовлена тим, що від обсягу, складу, асортименту та якості випущеної і реалізованої продукції, від ритмічності виробництва залежать собівартість, прибуток, рентабельність, оборотність коштів, платоспроможність та інші показники, що характеризують ефективність виробництва.

Слухач повинен розібратися, що головними завданнями аналізу є: перевірка напруженості планових завдань; оцінка виконання плану і зміна в обсязі, складі та якості, у ритмічності і комплектності виробництва за досліджуваний період; з’ясування причин відхилення від плану і змін у порівнянні з попереднім періодом; виявлення резервів подальшого росту продукції, поліпшення її складу і якості, посилення ритмічності виробництва.

В ході вивчення фінансово-економічного аналізу використання персоналу підприємства та фонду оплати праці ознайомитися з впливом трудових факторів на виконання плану і динаміку обсягу виробництва, що має на меті встановити: напруженість плану по праці; відхилення від плану праці, їх вплив на обсяг продукції, причини відхилень; резерви підвищення продуктивності праці і впливу їх мобілізації на обсяг продукції; повноту й ефективність використання трудових ресурсів.

Ознайомитися з аналізом використання основних виробничих фондів і виробничих потужностей підприємства та усвідомити, що при своєчасному високому технічному рівні промислового виробництва величина і прогресивність основних виробничих фондів, їх технічний стан вирішальною мірою визначають його потенційний обсяг та виробничу потужність, причому від повноти використання продуктивності устаткування залежить фактичний випуск продукції. Зробити висновок щодо необхідності аналізу забезпеченості виробництва основними фондами, їх технічного стану і використання, а також оцінки їх впливу на зростання обсягу продукції і виконання плану її випуску.

При ознайомленні з оцінкою виконання плану собівартості продукції і завдання зі зниження матеріальних витрат визначити, що у системі показників, що характеризують ефективність виробництва і посилення його інтенсифікації, одне з основних місць належить собівартості продукції, завдання зі зниження собівартості, що передбачаються в річних планах промислових міністерств, об’єднань і підприємств, покликані орієнтувати всі ланки управління промисловістю на економію матеріальних, трудових і грошових ресурсів, на досягнення найбільших результатів із найменшими витратами.

 

В результаті проведення практичного заняття курсант, слухач повинен усвідомити, що в контексті фінансово-економічного аналізу промислового підприємства головну роль відіграють виробництво та реалізація продукції такого виробництва, та визначити в чому криються директивні показники планування та оцінки виконання плану виробництва.

Необхідно на основі теоретичного матеріалу провести фінансово-економічний аналіз використання персоналу підприємства і фонду оплати праці, визначати забезпеченість підприємства робочою силою для чого формувати вміння порівнювати фактичні показники із показниками плановими та показниками минулого року, чим і визначати темп росту фактичних показників чисельності з чисельністю базовою; та визначити завдання такого аналізу. Слухачі повинні мати власну думку з питання характеристик забезпеченості трудовими ресурсами.

Вміти аналізувати використання матеріальних витрат на виробництво продукції, визначати їх суть і вплив на результати підприємницької діяльності.

Засвоїти, в чому полягає завдання аналізу й загальна характеристика виконання плану за собівартістю та які витрати використовуються на обслуговування виробництва та управління (витрати на утримання й експлуатацію устаткування, адміністративні витрати, загально-виробничі витрати). При аналізі витрат на обслуговування виробництва та управління навчитись визначати їх питому вагу в собівартості продукції та величину, яка припадає на одиницю кожного виду продукції.

Необхідно скласти схему складових фінансово-економічного аналізу собівартості продукції, де визначити зміст оцінки виконання плану по собівартості продукції та завдань на зниження матеріальних витрат, аналізу витрат по елементам, аналізу собівартості продукції по калькуляційним статтям.

Слухачі роблять висновок щодо фінансово-економічного аналізу фінансових результатів діяльності підприємства.

 

Завдання для практичної роботи.

Завдання 1.

Умова завдання: Проаналізувати повну собівартість, затрати на 1грн. товарної продукції, прибуток, рентабельність продукції, питому вагу прибутку в товарній продукції по виробу згідно даних (додаток №1). Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю і накреслити шляхи по заниженню витрат на виробництво.

 

Таблиця (результати здійсненних розрахунків):

Статті затрат Затрати на виробництво в тис.грн. Структура затрат В тім числі по виробу №1 n – 3000 (шт.)
Всього тис.грн. Структура затрат На одиницю грн. коп.
Сировина і матеріали   18,4   18,0 50,00
Відходи   1,1   1,2 3,33
Сировина і матеріали за «__» відходи   17,3     46,67
Паливо і електроенергія 135,0 2,7 25,0 3,0 8,33
Основна і додаткова зарплата   24,0   24,0 66,67
Нарахування на зарплату 37,5%   9,0   9,0 25,00
Витрати на устаткування   7,2   7,2 20,00
Загально виробничі витрати   4,8   4,8 13,33
Адміністративні витрати   9,6   9,6 26,67
Загальнозаводська собівартість   74,5   74,5 206,67
Витрати на збут   2,4   2,4 6,67
Комерційна (повна собівартість   76,9   76,9 213,33
Норматив нагромадження 30% 1156,5 23,1   23,1 64,00
Відпуск с\в (ціна) 5011,5       277,33
ПДВ     166,4   55,47
Ціна з ПДВ (товар.продукція з ПДВ)     998,4   332,80
Затрати на 1грн. товарної продукції     0,769   0,769
Питома вага прибутку в ТП     0,23   0,23
Ціна одиниці без ПДВ     277,33    
Ціна одиниці з ПДВ     332,80    

 

Аналіз: щоб визначити вплив витрат по виробу №1 на витрати по підприємству в цілому, то необхідно визначити ціну одиниці окремих виробів, для чого необхідно знати пряму витрати на виробництво цього виду продукції. До цих витрат відносяться витрати на сировину і матеріали, паливо і електроенергію.

Висновок: Як видно із розрахунків, при досягненні матеріаловіддачі по підприємству в цілому на рівні матеріаловіддачі по виробу №1, можна досягнути зниження затрат по сировину і матеріалах на 26,3тис.грн., що дало би можливість підвищити рентабельність на 0,9 проц.пункта.

Основні шляхи зниження затрат на виробництво передбачуваної продукції є в першу чергу раціональне використання сировини і матеріалів і фонду оплати праці.

 

Завдання 2.

Умова завдання: Провести аналіз показників, що характеризують результативність організації виробництва і реалізації продукції по виробу №1 і №2 згідно даних (додаток). Зробити висновок і результати розрахунку занести в таблицю.

 

Оціночні показники і методика аналізу.

Результативність підприємницької діяльності в комплексній підсистемі організації виробництва і реалізації продукції характеризують наступні показники:

- виконання завдання по обсягу виробництва продукції в натуральному і грошову вираженні;

- зниженню затрат на виробництво 1грн. товарної продукції;

- підвищенню рентабельності виробництва продукції і збільшенні суми прибутку.

 

Розрахунок.

Темп росту визначається по формулі:

Темп р. = Пок. Ф / Пок. Пл.. х 100 (в %%)

Абсолютне відхилення:

Пок.ф. = Пок. Ф – Пок.пл

По виробах №1 і №2 було: по першому виробу зниження ціни на 2%, по виробу №2 підвищення на 0,2%. Вплив на випуск товарної продукції зробили зміни в кількісному випуску продукції. По першому виробу зменшено на 200 одиниць, по другому збільшено на 400 одиниць.

На прибуток негативний вплив мало зростання затрат на 1грн. ТП. По першому виробу вони зросли на 24,2%, по другому на 15% і замість планових 76,9коп. на 1грн. товарної продукції вони становили по виробу №1 – 95,5коп.; по №2 - 88,4коп.

 

Результати розрахунку записуємо в таблицю:

Найменування показників Виріб №1 Виріб №2
За план. факт Факт/план Абс.відх.+,- За план. факт Факт/план Абс.відх.+,-
Ціна за одиницю 456,45 447,33 98,0 -9,12 259,37 260,0 100,2 +0,63
Кількість штук       -200     114,3 +500
Товарна продукція 912,9 805,2 88,2 -107,7 907,8   114,6 +132,2
Прибуток 210,7 36,0 17,1 -174,7 209,5 120,2 57,3 -89,3
Затрати на один.товарної продукції 76,9 95,5 124,2 +18,6 76,9 88,4 115,0 11,5
Рентабельність   15,6   -14,4   13,1 43,7 -16,9

 

Аналіз: Як видно із таблиці: випуск товарної продукції по першому виробу зменшився на 107,7тис.грн. і зменшені кількості виробів на 200 одиниць, по другому виробу ТП збільшилася на 132тис.грн. і збільшені кількості на 500шт.

Значно знизився прибуток по першому виробу на 174,7тис.грн. і по другому на 89,3тис.грн. Знизилася рентабельність. Збільшились затрати на 1грн. товарної продукції на виробах №1 на 18,6коп., по виробу №2 на 11,5коп.

 

Висновок: Підприємницьку діяльність підприємства в нашому прикладі фактично було націлено на виконання виробничого завдання будь-якою ціною, а не на інтенсифікацію виробництва і не на дотримання виконання плану в асортименті, що необхідно змінити на майбутній період.

 

Завдання 3.

 

Умова завдання:

Провести аналіз показників, що характеризують результативність виробництва продукції по прибутку згідно даних (додаток 2). Зробити висновок і результати розрахунку звести у таблицю.

 

2. Розв’язок практичного ситуаційного завдання:

Оціночні показники і методика аналізу.

Результативність підприємницької діяльності у підсистемі забезпечення рентабельності діяльності підприємства (по прибутку) характеризується збільшення суми прибутку і зростанням коефіцієнта рентабельності виробництва продукції

∆Пр = Прф – Прал

∆Рент + Рент.ф. – Рент.пл.

Де

∆Пр – відхилення по прибутку;

Прф – фактична сума прибутку тис.грн.;

Прпл – планова сума прибутку, тис.грн.;

∆ Рент – відхилення по рентабельності виробництва продукції, в %%)або в коефіцієнтах);

Рент ф – фактична рентабельність в проц. або коеф.;

Рент пл. – планова рентабельність в проц.або коеф.

 

Розрахунок.

Проводимо розрахунок на основі діючих формул і результати розрахунку зводимо в таблицю.

Найменування показників За планом приб./рент Факт Приб./рент. Абсолют.відхил. Факт/план
Прибуток рентабельність прибуток рентабельність
По підприємству всього 971,3/30 558/15,6 413,3 -14,4 57,4  
Втому числі: Виріб №1 210,7/30 36/4,7 -174,7 -25,3 17,1 15,7
Виріб №2 209,5/30 120,2/13,1 -89,3 -16,9 57,4 43,7
Виріб №3 187/30 446/75 +259 +45 238,5  
Виріб №4 218,1/30 -73,1/-10,4 -291,2 -40,4 -33,5 -34,7
Виріб №5 146/30 29,4/4,9 -116,6 -25,1 20,1 16,3

Аналіз: Як видно із таблиці, загальна сума прибутку по підприємству зменшилася на 413,3тис.грн., а рентабельність на 14,4%. Найбільше зменшення прибутку мало місце по виробах «4, №1, №5. Збільшення прибутку мало місце лише по виробу №3 (+259тис.грн.).

На основі таких результатів не має підстав сказати, про ефективну діяльність підприємств.

Висновок: Для підвищення результативності діяльності підприємства необхідно внутрішній економічний механізм підприємства і підсистемі забезпечення збільшення прибутковості підприємства цілеспрямувати на раціональне використання всіх виробничих ресурсів за рахунок зниження витрат на виробництво. Цьому можуть сприяти такі підсистеми внутрішнього економічного механізму як якісний і своєчасний облік витрат на виробництво, контроль за використанням ресурсів, організація праці і зарплати, матеріальне і моральне стимулювання.

 

 

В результаті вивчення матеріалу, що наданий для самостійної роботи курсант, слухач повинен глибоко усвідомити те, що метою аналізу є виявлення резервів збільшення обсягу виробництва продукції, передбаченої плановим завданням, угодами на поставку продукції, завдяки кращому використанню наявних виробничих потужностей, раціонального і економічного використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Виробнича потужність – це максимальний річний випуск продукції відповідальної якості у номенклатурі і асортименті передбаченої виробничою програмою.

Виробнича програма – це програма виробництва продукції в номенклатурі і асортименті в натуральному і грошовому виражені на відповідний період: рік, квартал, місяць у відповідності з державним замовленням і укладених угод з окремими споживачами (фірмами, організаціями), з результатами вивчення ринку: попитом, пропозиціями.

Визначити, що виготовлена продукція як в натуральному виразі, так і в грошовому виражені поділяється на: валову, товарну, реалізовану продукцію, внутрізаводський оборот і лишки не реалізованої продукції.

Для визначення характеристики забезпеченості трудовими ресурсами та їх використання, слухачам необхідно вивчити застосування такої системи показників, як: чисельність персоналу та його склад за групами, категоріями, професіями і кваліфікацією; обіг робочої сили, плинність кадрів; використання робочого часу, величина змінних і цілодобових втрат робочого часу та їх структура за причинами; середній виробіток на одного працюючого і на одного робітника за визначений хронологічний період (рік, місяць, день, година); середній відсоток виконання норм виробітку робітниками-відрядниками та їх розподілу за ступенем виконання норм виробітку; трудомісткість основного і допоміжного виробництва та окремих видів продукції.

Крім того, визначити, що ці показники аналізуються в їх взаємозв’язку і визначається їх уплив на обсяг виробництва. Частина таких показників міститься в статистичній звітності, а інші можна обчислити шляхом відповідної обробки статистичної звітності.

Проаналізувавши теоретичний матеріал, визначити, що сучасне виробництво по-перше, характерне визначними масштабами нагромадження високопродуктивного і доброго устаткування, основними виробничими фондами – будівлями, спорудами, механізмами і машинами, які своїми обсягами мають великий вплив на результати виробничої діяльності: своєчасне виконання виробничого завдання, затрат на виробництво, прибуток, рентабельність виробництва продукції і фінансовий стан підприємства.

Вільно використовувати основні прийоми аналізу основних виробничих фондів і виробничої потужності: порівняння, метод ланцюгових підстановок, визначення абсолютних і відносних відхилень.

Слухач повинен глибоко усвідомити те, що собівартість продукції – це затрати на виробництво і реалізацію продукції виражені в грошовій формі. Джерелами інформації для проведення аналізу собівартості продукції є: звіт про витрати на виробництво продукції;звіт з праці; зведена таблиця основних показників; калькуляції на окремі види продукції тощо.

Необхідно уяснити, що підвищення ефективності використання матеріальних ресурсів в умовах ринкових економічних відносин являється одним із головних напрямків всебічного росту ефективності і інтенсифікації народного господарства. Встановити, що кількість витрат сировинно-матеріальних ресурсів впливають, як на обсяг виробництва продукції, так і на її собівартість, а значить і рентабельність підприємницької діяльності.

 

Завдання для самостійної підготовки:

1) Головні завдання аналізу виробництва та реалізації.

2) Фінансово-економічний аналіз використання персоналу підприємства і фонду оплати праці.

3) Фінансово-економічний аналіз використання основних засобів.

4) Показники, що характеризують рух, стан і використання основних виробничих фондів і виробничих потужностей.

5) Визначення результатів і розробка заходів по поліпшенню використання основних виробничих фондів і виробничої потужності. Розрахунок ефекту від впровадження в практику розроблених заходів.

6) Фінансово-економічний аналіз використання матеріальних ресурсів.

7) Суть матеріально-сировинних ресурсів та їх роль у виробництві продукції.

8) Які показники характеризують використання матеріально-сировинних ресурсів?

9) Мета аналізу використання товарно-матеріальних цінностей? На яких етапах необхідно аналізувати використання товарно-матеріальних цінностей?

10) Собівартість продукції. Суть і роль у підприємницькій діяльності. Завдання аналізу собівартості продукції.

11) Фінансово-економічний аналіз фінансових результатів діяльності підприємства.

12) Внутрішній і зовнішній аналіз фінансового стану. Їх суть

13) Сутність і завдання аналізу дебіторської і кредиторської заборгованості.

14) Сутність і завдання аналізу платоспроможності підприємства.

15) Сутність і завдання аналізу оборотних фондів.

16) Роль і завдання синтезу в процесі аналізу і оцінці фінансового стану підприємства.

 

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ ЗА ТЕМОЮ:

1. Економічний аналіз - шлях забезпечення високоефективної діяльності підприємства.

2. Аналіз виконання плану виробництва і реалізації (збуту) продукції, асортиментного плану і ритмічності випуску продукції.

3. Суть і мета аналізу виробництву і збуту продукції. Методи аналізу.

4. Організація аналізу господарської діяльності підприємства. Методи економічного аналізу.

5. Оцінка конкурентноздатності продукції підприємства на ринку.

6. Аналіз трудових факторів та впливів їх на обсяг виробництва продукції.

7. Матеріальні витрати на виробництво продукції. Їх суть і вплив на результати підприємницької діяльності.

8. Аналіз прибутку та рентабельності виробництва.

9. Аналіз прибутку: формування і використання.

10. Собівартість продукції. Суть і роль собівартості у системі підприємницької діяльності.

 

 

ЛІТЕРАТУРА за темою:

Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” - № 996-ХІУ.

Спеціальна література:

 

1. Цигилик І.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

2. Цигилик І.І. Економічний аналіз і ефективність виробництва // Науковий вісник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002. - №3.

3. Примак Т.О. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Київ: «Вікар», 2002.

4. Економіка підприємства: Підручник / За заг.ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000.

5. Бойчук І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Львів: «Новий світ», 2001.

6. Триснюк В.М., Радванський М.І., Цвєтков В.Д.. Нова економічна політика України в зв’язку з переходом від тоталітарної до ринкової економіки // Наукові вісті. Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

7. Цигилик І.І., Кропельницька С.О., Мозіль О.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004.

8. Кононенко О.І. Аналіз фінансової звітності. – Харьків: Видавництво „Фактор”, 2003 р.

9. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

10. Барнгольц С.Б., Тацій Г.М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств.- Москва: Фінанси та статистик, 1986 р.

11. Ковальов А.І., Привалов В.П. Аналіз фінансового стану підприємства. – Москва: Центр економіки та маркетингу, 1997 р.

12. Бандурка А.М., Черв’яков І.М., Посилкіна О.В. Фінансово-економічний аналіз. – Харьков: Університет внутрішніх справ, 1997 р.

13. Савицька Г.В. Аналіз господарської діяльності підприємств. – Москва: Інфра, 2003 р.

14. Артеменко В.Г., Беллендир М.В. Финансовый анализ. - М.: ДИС, 1999.

15. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности:
Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

16. Балабанов И.Т. Анализ и планирование финансов хозяйствующего субъекта. -
М.: Финансы и статистика, 1994.

17. Бернстайн Л.А. Анализ финансовой отчетности. - М.: Финансы и статистика,
1996.

18. Ермолович Л.Л. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия. - Минск: БГЭУ, 2001.

19. Зудилин А. П. Анализ хозяйственной деятельности развитых капиталистических стран. 2-е изд. - Екатеринбург: Каменный пояс, 1992.

20. Ильенкова Н.Д. Спрос: анализ и управление. - М.: Финансы и статистика, 1997.

21. Ковалев А.И., Привалов В.П. Анализ финансового состояния предприятия. - М.: Центр экономики и маркетинга, 2000.

22. Ковалев А.П. Диагностика банкротства. - М.: АО «Финстатинформ», 1995.

23. Ковалев В.В. Сборник задач по финансовому анализу. - М.: Финансы и статистика, 1997.

24. Ковалев В.В. Финансовый анализ: управление капиталом, выбор инвести­ций, анализ отчетности. - М.: Финансы и статистика, 2000.

25. Ковалев В.В., Волкова О.Н. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: Проспект, 2000.

26. Ковалев В.В., Патров В.В. Как читать баланс. - М.: Финансы и статистика, 1998.

27. Кравченко Л.И. Анализ хозяйственной деятельности в торговле. - Минск: Вышэйшая школа, 2000.

28. Крейнина М.Н. Финансовое состояние предприятия. - М.: ИКЦ«ДИС», 1997.

29. Крылова ТВ. Выбор партнера, анализ отчетности капиталистического пред­приятия. - М.: Финансы и статистика, 1991.

30. Курс экономического анализа / Под ред. М.И. Баканова и А.Д. Шеремета. - М.: Финансы и статистика, 1984.

31. Любушин Н.П., Лещева В.Б., Дьякова В.Г. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1999.

32. Муравьев А.И. Теория экономического анализа: проблемы и решения. - М.: Финансы и статистика, 1988.

33. Негашев Е.В. Анализ финансов предприятия в условиях рынка. - М.: Высшая школа, 1997.

34. Панков Д.А. Бухгалтерский учет и анализ за рубежом. - Минск: ИП «Новое знание», 2002.

35. Панков Д.А. Современные методы анализа финансового положения. - Минск: ООО «Профит», 1995.

36. Пешкова Е.П. Маркетинговый анализ в деятельности фирмы. - М.: Ось-89, 1996.

37. Ришар Жак. Аудит и анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1997.

38. Родионова В.М., Федотова М.А. Финансовая устойчивость предприятия в условиях инфляции. - М.: Перспектива, 1995.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.029 сек.)