АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація витрат виробництва і собівартості продукції

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. III. Витрати діяльності
  3. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  4. Q - обсяг виробництва.
  5. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  6. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  7. Автоматизація виробництва
  8. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  9. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  10. Аналіз асортименту і структури продукції.
  11. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  12. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції

При плануванні і калькулюванні собівартості продукції важливу роль відіграє класифікація витрат за елементами (економічним змістом) і статтями калькуляції (характером виникнення і призначенням). Елементи витрат за економічним змістом є однорідними. Витрати, які утворюють елемент собівартості, включають витрати незалежно від специфіки виробництва продукції.

Елемент витрат – це сукупність економічно однорідних витрат. Положе­н­ня (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" (п. 21) регламентує порядок групування витрат операційної діяльності за такими економічними елементами:

– матеріальні витрати;

– витрати на оплату праці;

– відрахування на соціальні заходи;

– амортизація;

– інші операційні витрати.

Склад елементів операційних витрат подано в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Витрати операційної діяльності за елементами [12, 288]

Елементи витрат Склад елементів витрат, витрачених у виробництві
Матеріальні витрати – сировина і основні матеріали; – покупні напівфабрикати і комплектуючі вироби; – паливо, енергія, запасні частини, будівельні матеріали; – тара, тарні матеріали; – допоміжні і інші матеріали
Витрати на оплату праці – заробітна плата за окладами і тарифами; – премії і доплати; – компенсаційні виплати; – оплата відпусток і іншого невідпрацьованого часу; – інші витрати на оплату праці; – витрати на матеріальну допомогу
Відрахування на соціальні заходи – відрахування на пенсійне забезпечення, соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття; – відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства; – відрахування на інші соціальні заходи
Амортизація Сума нарахованої амортизації основних засобів, нематері­аль­них активів і інших необоротних матеріальних активів
Інші операційні витрати Витрати операційної діяльності, які не ввійшли до складу вищезазначених елементів, а саме: – витрати на відрядження; – послуги зв'язку; – витрати на виплату; матеріальної допомоги; – плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

 

Групування витрат за економічними елементами здійснюється у всіх галузях народного господарства. Це дає можливість встановити потребу в основних та оборотних засобах, показує, скільки і яких засобів витрачено, незалежно від того, де вони вироблені і на які цілі використані, а також характеризує структуру витрат. Таке групування використовується для складання кошторису виробництва. В свою чергу, складання кошторису допомагає пов'язати план по собівартості з іншими розділами плану, визначити завдання по зниженню собівартості продукції, а також порівняти ефективність витрат на різних підприємствах і розробити міжгалузевий баланс, необхідний для планування цін.

Оскільки класифікація витрат за економічними елементами не дозволяє обчислювати собівартість окремих видів продукції та встановлювати обсяг витрат конкретних підрозділів підприємства, її доповнюють класифікацією витрат за статтями калькуляції – в залежності від їх призначення та місця виникнення.

Між витратами на виробництво, згрупованими за економічними елементами, і витратами в калькуляційному розрізі існує як взаємозв'язок, так і відмінність. Наприклад, до елементу "Матеріальні витрати" включаються всі витрачені на виробництво матеріали, а в собівартості товарної продукції за статтею "Сировина і матеріали" відображаються лише ті з них, які утворюють основу продукції, що виробляється. Матеріали, використані і на господарські потреби, утримання і обслуговування обладнання, транспортних засобів включаються в комплексні статті собівартості. В собівартості продукції до окремих статей виділено основну і додаткову заробітну плату тільки виробни­чих робітників. Інша частина заробітної плати відображається в статтях, що формують виробничу собівартість ("Загальновиробничі витрати", "Витрати на підготовку і освоєння виробництва", "Втрати від браку" тощо) та у скла­ді витрат діяльності – "Адміністративні витрати", "Витрати на збут" (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Взаємозв'язок елементів та статей витрат [12, 289]

Класифікація за статтями застосовується в обліку при складанні планових і звітних калькуляцій собівартості конкретних видів продукції. Вона дає можливість здійснювати контроль цільового витрачання коштів та виявити резерви зниження собівартості продукції.

Відображення в бухгалтерському обліку затрат за елементами пов'язано з заповненням у Звіті про фінансові результати елементів операційних витрат (розділ II "Елементи операційних витрат"), здійснених підприємством у процесі діяльності протягом звітного періоду.

Суб'єкти малого підприємництва, які не займаються комерційною діяльністю, для обліку затрат можуть використовувати тільки рахунки класу 8 "Витрати за елементами" з наступним списанням відображених витрат на дебет рахунка 23 "Виробництво" (в частині прямих і виробничих накладних витрат) та на дебет рахунка 79 "Фінансові результати" (в частині адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)