АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Електродугова сталеплавильна піч

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Історія становлення та договірна база промислової політики.
  3. Література
  4. Теоретичні відомості.

Електродугова сталеплавильна піч(рис. 3.4) - це сталевий циліндр 4 зі скошеним або сферичним дном, футерований зсередини вогнетривкою цеглою 1. У стінці корпусу є завантажувальне вікно 7 й отвір зі змінним жолобом 2. Зверху піч має склепіння 5 з отворами для графітизованих електродів 6. За допомогою механізму 8 піч може нахилятись для завантаження або зливання сталі та шлаку.

Джерелом тепла в таких печах є електрична дуга, яка виникає між електро­дами 6 діаметром 350...550 мм і шихтою 3. На елетроди подається струм напру­гою 200...600 В і силою 1... 10 кА. Електродугові печі будують об'ємом 0,5...400 т.

 

Сталь виплавляють переважно в основних електропечах з окисленням і без окислення домішок.

Рис. 3.4. Схема будови електродугової печі

Плавлення з окисленнямбагато в чому співпадає з мартенівським скрап-процесом, її застосовують для виплавлення вуглецевих сталей. Шихтою для цього є сталевий брухт, переробний чавун, кокс для навуглецьовування і добавка 2...3% вапна. Плавка включає два періоди: окислювальний і відновлювальний.

Під час окислювального періоду Si, Mn, С, Fe окислюються киснем, який надходить із повітря, оксидів шихти й окалини. Одержані оксиди разом з вапном утворюють шлак. Завдяки наявності оксиду кальцію шлак зв'язує і виводить фосфор.

Відновлювальний період включає розкислювання сталі, виведення сірки і доведення вмісту всіх компонентів до необхідного. Для цього в піч подають флюс - суміш вапна, плавикового шпату CaF, молотого коксу і феросиліцію. Кокс і феросиліцій повільно проникають крізь шар шлаку і відновлюють оксид заліза.

FeO + СFe + CO;

2FeO + Si -> Fe + Si02.

При цьому вміст оксиду заліза у шлаці зменшується і він починає дифундувати із металу в шлак, де відразу ж відновлюється. Відновлення відбувається у шлаці і на межі шлак-метал. У зв'язку з цим метал не забруднюється неметалевими домішками (Si02, MnO, А1203), що має місце при звичайному розкисленні.

Завдяки великому вмісту в шлаці оксиду СаО інтенсивно виводиться із

металу і сірка. Ось чому у рядових плавках електросталі вміст сірки не перевищує 0,015%, в той час як у мартенівській сталі вміст 0,020% вважається дуже низьким.

У кінці відновлювального періоду, якщо це необхідно, сталь остаточно розкислюють феросіліцієм або алюмінієм.

Плавлення без окисленнязастосовують для одержання легованої сталі зі скрапу і відходів відповідного складу. У цьому випадку виробництво сталі зводиться, по суті, до переплавлення шихти, хоча в процесі плавки не виключено і окислення деяких домішок, а також введення при необхідності деяких компонентів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)