АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Характеристика заготовок

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.
  6. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  7. Загальні відомості.
  8. Змістовий модуль 1. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності продукції
  9. І ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. І. Теоретичні відомості
  11. І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

Характеристика заготовок

Спосіб виробництва та матеріал, який використовують для виготовлення заготовок, визначають їхній вид. Заготовки класифікують на ливарні, виготовлені обробкою тиском (прокат, штамповка та ін.), і комбіновані. Залежно від виду виробництва, форми та розмірів матеріалу вико­ристовують різні способи виготовлення заготовок і відпо­відно їх називають виливками, поковками, штамповками, прокатом. Застосовують також заготовки, одержані способами порошкової металургії.

Ливарне виробництво характеризується дешевизною процесів, можливістю використання малопластичних металів і сплавів, виготовлення деталей складних форм. Лиття грунтується на властивості металу в рідкому стані заповнювати порожнини форми та набирати їх вигляду. Посудину з порожниною певної форми, призначеної для наповнювання її рідким металом і формоутворення при твердінні виливка, називають ливарною формою.. Форми можуть бути піщаними разовими спеціальними і металевими постійними. Використання піщаних форм невигідне, оскільки вони застосовуються один раз і виливки мають великі припуски. Для усунення вказаних недоліків розроблено прогресивні способи лиття: виливання в металеві форми (кокільне лиття), відцентрове, лиття підтиском, в оболонкові форми тощо. Литтям можна виготовляти виливки різної форми, розмірів і маси, причому виливки можуть бути готовою продукцією та заготовкою.

Заго­товки відливають з урахуванням припусків на механічну обробку. У машинобудуванні питома вага лиття значна, наприклад виливки становлять 40...85 % маси машин, а для металорізальних верстатів, молотів, насосів, компресорів та інших машин 75...85 %.

Виробництво поковок,

штамповок і прокату

Поковки, штамповки та прокат одержують обробкою металів тиском. У одиночному та малосерійному виробництві поковки одержують куванням на молотах або пре­сах. Кування металу в одиночному виробництві є одним з основних технологічних процесів, який за цих умов вигідно відрізняється від обробки різанням високою про­дуктивністю, раціональним використанням металу. Де­талі, виготовлені куванням, мають підвищені механічні властивості. Розрізняють кування ручне та машинне. Ку­вання складається з приготування вихідного металу, на­грівання і формоутворення його, обробки поковки.

Поковки, одержані в штампах, називають штамповками, а процес — штампу­ванням. Суть штампування полягає в тому, що заготовку розташовують у штампі, де під тиском вона заповнює порожнини штампа, набуваючи потрібної форми.

Штампують з застосуванням гуми, місце­вим нагріванням, вибухом, гідравлічно, поелементно та рідким металом. Для штампування вибухом, або гідравлічного, виготовляють металеву матрицю, за конфігурацією якої утворюється заготовка під тиском вибухової хвилі чи рідини.

Переваги штампування порівняно з куванням — висока продуктивність (в 50... 100 разів вища), висока точність розмірів і незначна шорсткість поверхні; можливість одер­жання деталі складної форми з однаковими розмірами; відсутність робітників високої кваліфікації; холодне калі брування (чеканка) поковок може замінювати фрезеру­вання. Недоліки — висока вартість штампів; можливість використання штампа лише для однієї деталі; виготовлен­ня деталей малої маси (0,3... 100 кг).

Як вихідний матеріал для заготовок використовують також сортовий прокат. Прокатування полягає в пропусканні нагрітого чи холодного металу у вигляді зливка між вал­ками відповідного профілю, що обертаються. Відстань між валками менша, ніж товщина зливка, що обробляється, тому розміри його перетину зменшуються. Для одержання потрібної форми перетину роблять прока­тування в кілька ходів, застосовуючи валки відповідної форми. Одержаний прокат може мати форму листів, смуг, прутків, труб тощо. Прокат потім можна зва­рювати, кувати, штампувати, пресувати, волочити та різати.

 

Завдання до практичної роботи: опрацювати теоретичний матеріал, заповнити таблицю і зробити висновки.

  Тип заготовки Спосіб утворення форми заготовки   Тип виробництва Переваги методу отримання заготовки Недоліки методу отримання заготовки
         

Хід роботи:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)