АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практична робота №5. Тема програми: Конструкційні матеріали та матеріалознавство(20 год.)

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. II.Практична частина

Тема програми: Конструкційні матеріали та матеріалознавство(20 год.).

Тема уроку: Діаграма стану залізо-вуглець. Види сплаву

залізо-вуглець (1 год.)

Мета: ознайомити учнів з практичним значенням видів сплавів діаграми

залізо-вуглець.

Теоретичні відомості.


 

Структурні складові залізовуглецевих сплавів у металографії мають особливі назви: ферит, цементит, аустеніт, перліт і ледебурит.

Ферит має невелику міцність, невисоку твердість (НВ 80... 100), порівняно невелику в'язкість і до температури 768 °С магнітні властивості.

Цементит Fe3C — хімічна сполука заліза з вуглецем, яка утворюється внаслідок кристалізації сплаву, що містить 93,33 % Fe і 6,67 % С (максимальна розчинність вуглецю в залізі). Діаграму застосовують у термічній обробці та обробці тиском. Цементит має твердість близько НВ 800.

Аустеніт — твердий розчин вуглецю в залізі з вмістом вуглецю в сплаві 0,8...2,14 %. У сталі аустеніт існує за температури понад 727 °С. Під час повільного охолодження сплаву аустеніт розпадається на ферит і цементит, під час швидкого аустеніт не встигає розпастися. Частковий розпад аустеніту дає мартенсит, троосит і сорбіт — структури гартування.

Перліт утворюється під час розпаду аустеніту, що містить 0,8 % вуглецю. Структура перліту має вигляд перемішаних дуже дрібних світлих і темних лусочок (пластинчастий перліт) або зерен (зернистий перліт); тому перліт називають відповідно пластинчастим або зернистим. Темні частки — це ферит, світлі — цементит. Перліт має досить високу в'язкість і твердість (близько НВ 200).

Ледебурит — це механічна суміш аустеніту з цементитом із вмістом вуглецю в сплаві 4,3 %. Таку суміш називають евтектичним сплавом. Цей сплав твердне за мінімальної сталої температури.

Сплави, температура тверднення яких лежить ліворуч від евтектичної точки, прийнято називати доевтектичними, праворуч — заевтектичними.

Ледебурит (білий чавун) має високі твердість та крихкість.

 

 

Завдання до практичної роботи: опрацювати теоретичний матеріал, заповнити таблицю і зробити висновки.

Назва структурної складової Тип металевого сплаву За яких умов утворюється Основні властивості складової
       

 

Хід роботи:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)