АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прокурорський нагляд за додержанням законів під час використання результатів оперативно-розшукової діяльності

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. G Дотримуватись законів країни, в якій реалізують бізнес.
  3. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  4. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  5. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  6. III. Витрати діяльності
  7. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  8. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  9. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  10. V. Робочий час і його використання
  11. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  12. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ

 

При організації і здійсненні нагляду за законністю оперативно-розшукової діяльності при використанні матеріалів ОРД у кримінальному судочинстві особливої уваги заслуговують питання:

– законності та своєчасності заведення оперативно-розшукових справ;

– додержання строків для їх заведення та ведення;

– законності проведення оперативно-розшукових заходів, їх повноти;

– виконання доручень слідчих та вказівок прокурора.

Під час перевірки законності оперативно-розшукових заходів, проведених за дорученням слідчого (зокрема, під час розшуку осіб, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення або розшуку безвісно відсутніх осіб), а також за вказівкою самого прокурора, прокурору необхідно звертати увагу:

по-перше, на повноту виконання доручення;

по-друге, на використання всіх передбачених законом засобів;

в-третіх, на своєчасність виконання доручення і направлення інформації слідчому;

на кінець, перевіряти повноту, своєчасність і обґрунтованість доручень, які слідчий направив органам, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Нерідко допускаються порушення законності в результаті спільних зусиль слідчого і оперативних працівників при реалізації та використанні оперативно-розшукової інформації. В подібних ситуаціях прокурору необхідно слідкувати за тим, щоб оперативно-розшукова інформація була об’єктивною і повною; в повному обсязі використовувалась при початку досудового розслідування та розслідуванні злочинів; суворо розмежовувалась компетенція оперативних апаратів і органів досудового розслідування; не допускалось розшифровування негласних сил, засобів і методів.

Наряду із зазначеними питаннями, при використанні результатів ОРД, прокурор має перевірити їх допустимість, з’ясувавши, насамперед, наступні питання:

– чи було заведено оперативно-розшукову справу;

– чи уповноваженим на те органом проводились оперативно-розшукові заходи;

– чи передбачені законом оперативно-розшукові заходи, в ході яких було отримано відповідну інформацію;

– чи були передбачені законом підстави для проведення оперативно-розшукових заходів;

– чи додержано встановлений законом порядок їх проведення;

– чи додержані вимоги закону про застосування в ході оперативно-розшукових заходів належних технічних засобів;

– чи відповідно до встановленого порядку було здійснено передачу матеріалів ОРД від оперативного підрозділу органам досудового розслідування.

Як свідчить прокурорсько-слідча практика, нагляд прокурора залишається на даний час чи не єдиною реальною гарантією забезпечення конституційних прав і свобод людини при проведенні оперативно-розшукових, перш за все, негласних заходів. Лише прокурор може систематично, постійно та компетентно завадити порушенням Конституції та законів, іноді досить грубих та суттєвих, які допускаються працівниками оперативних підрозділів під час проведення таких заходів, у тому числі й до початку досудового розслідування.

 

Прокурорський нагляд за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, що здійснюється за запитами міжнародних правоохоронних організацій та правоохоронних органів інших держав на підставі договорів і угод.

Стаття 5-1. Міжнародне співробітництво у сфері
оперативно-розшукової діяльності


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)