АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні способи водопідготовки

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А) Концентрация, вызывающая изменения, выходящие за пределы физиологических приспособительных реакций или, скрытую (временно компенсированную) патологию.
  8. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  9. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  10. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  11. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  12. Банки — основні учасники ринку капіталів

Вода займає особливе місце в сировинно-матеріальному забезпеченні промислових технологій. Людство застосовує для потреб промисловості і побутових цілей лише прісну воду, яка становить близько 3 % всіх її земних ресурсів. Понад 85 % води, що застосовується в промисловості, витрачається в теплообмінних процесах нагрівання чи охолодження технологічних середовищ і потоків. Практично немає технологічних процесів, в яких не застосовують воду.

У промисловості воду використовують:

- для очищення технологічних газів,

- гідротранспортування сировини,

- як розчинник

- миючий засіб

- основний реагент чи сировина в ряді хімічних, електрохімічних, біохімічних процесів добувної, металургійної, переробної, легкої, харчової та інших галузей.

В Україні й інших країнах Європи найбільшими споживачами води є хімічна (35-40 %) і металургійна (30-35 %) промисловості, а також сільське господарство.

Вода, відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» належить до природних ресурсів. Основними шляхами зменшення витрат свіжої води у виробництві є впровадження новітніх технологій в основному виробництві, впровадження оборотних систем водопостачання, систем повторного використання води у виробництві.

Вода – добрий розчинник, тому вона рідко існує у природі у чистому стані – як прозора, безбарвна, знесолена рідина. Розповсюджена природна вода, забруднена механічними і хімічними домішками, мікрофлорою. Вона може мати забарвлення, смак, запах.

Водні об’єкти:

- поверхневі (водотоки (річки,канали, струмки), водоймища (озера, ставки, водосховища), моря, океани і льодовики);

- підземні (містяться в земній корі);

- атмосферні (туман, пара, краплі дощу, кристали снігу).

Усі вони бувають у газоподібному, рідкому та твердому станах)

Вода (за призначенням)

- промислова;

- питна

Очистка води та водопідготовка - штучне поліпшення якості природної або стічної води для наближення її властивостей та складу до гігієнічних і зоогігієнічних нормативів й господарсько-технічних вимог. Для очистки та водопідготовки використовують механічні, фізичні, хімічні і біологічні методи та їх комбінації.

Технологія підготовки води визначається якістю природної води, її фізичними, фізико-хімічними і бактеріологічними властивостями та вимогами споживача.

Технологія підготовки питної чи технічної води охоплює комплекс процесів з метою зміни її початкового складу та поліпшенням природних властивостей зменшенням або повним вилученням небажаних інгредієнтів та збагачення її тими, яких не вистачає. Потреба у застосуванні того або іншого процесу підготовки води виникає у разі її невідповідності вимогам споживача. В основу вибору процесу підготовки води покладено порівняння якості води джерела водозабезпечення (дані хімічних і технологічних аналізів) із даними державного стандарту на питну воду (ГОСТ 2874-82) або технічними умовами споживача. Результати зіставлення визначають вибір процесу поліпшення якості води. При цьому можуть виявитися конкурентоздатними кілька процесів підготовки води. Тоді вибір певного процесу здійснюють згідно з даними еколого-техніко-економічного аналізу з урахуванням мінімальних затрат і досягнення високих технологічного й екологічного ефектів.

Процеси підготовки води:

- поліпшення органолептичних властивостей води (прояснення і знебарвлення, дезодорація та ін.);

- забезпечення епідеміологічної безпеки (хлорування, озонування, ультрафіолетове, радіаційне та інші способи знезараження);

- кондиціонування мінерального складу (фторування, знефторення, знезалізнення, деманганація, зм'якшення, знесолення та ін.).

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)