АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості. Інструкція з охорони праці є нормативним актом, що містить обов'язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони пралі при виконанні ними робіт певного

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  11. Базові відомості
  12. Будинки і споруди. Громадські будинки. Загальні вимоги

Інструкція з охорони праці є нормативним актом, що містить обов'язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони пралі при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства або в інших місцях, де за дорученням власника чи уповноваженого ним органу виконуються пі роботи, трудові чи службові обов'язки.

Стислий зміст інструкції з охорони прані підприємства наведено в додатку А.

При складанні інструкції з охорони праці потрібно взяти за основу працю користувачів персональних електронно-обчислювальних машин (ПЕОМ) (бухгалтерів, економістів, менеджерів, товарознавців, юристів тощо).

У розділі "Загальні положення" необхідно звернути увагу на те, що до самостійної роботи на ПЕОМ допускаються особи, які пройшли попередній медичний огляд і не мають відповідних протипоказань, навчання користування ПЕОМ, вступний та первинний інструктажі й перевірку знань з охорони праці та питань пожежної безпеки. У подальшому вони проходять повторний інструктаж один раз па шість місяців, а періодичні медичні огляди - один раз на два роки.

На користувача ПЕОМ можуть впливати такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори: фізичні:

· підвищений рівень шуму па робочому місці (від вентиляторів блоку живлення процесорів та ауді оплат);

· підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може статися через тіло людини;

· підвищений рівень статичної електрики;

· недостатня концентрація негативних іонів у повітрі робочої зони;

· підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

· підвищена напруженість електричного поля;

· пряме та відбите від екранів блискання;

· несприятливий розподіл яскравості в полі зору:

· недостатня освітленість на робочому місці;

хімічні:

· підвищений вміст у повітрі робочої зони пилу, озону, оксидів азоту;

психофізіологічні:

· фізичні перевантаження статичної (опорно-м'язова система) та динамічної (кисті рук) дії;

· нервово-психічні перевантаження, перенапруження зорового аналізатора, розумове перенапруження, монотонність праці, емоційні перевантаження.

Робоче місце користувача ПЕОМ оснащується робочим столом, стільцем із можливістю регулювання відповідних його параметрів, підставкою для ніг. Основне обладнання - апаратне забезпечення (дисплей, клавіатур«», системний блок тощо).

Розміщення робочих місць з ПЕОМ у підвальних приміщеннях, на цокольних поверхах заборонено.

Площа на одне робоче місце має становити не менше ніж 6,0 кв. м, а об'єм - не менше ніж 20.0 куб. м.

Приміщення повинні мати природне та штучне освітлення. Природне освітлення мас здійснюватися через світлові прорізи, орієнтовані переважно на північ чи північний схід і забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче 1,5 %.

Сонячні бліки на екрані дисплея усувають за допомогою регулювання жалюзі, завісів, встановлених на вікнах. Штучне освітлення повинне бути загальнорівномірне. Освітленість поверхні робочого столу повинна складати 200-500 лк (екрану - 200 лк). За необхідності допускається використовувати як доповнення до загального, місцеве освітлення.

Приміщення мають бути обладнані системами опалення, кондиціонування повітря або припливно-витяжною вентиляцією. Температура у приміщеннях 21-23 °С у холодну пору року і 22 24 °С - у теплу пору року; відносна вологість повітря - 40-60 %. швидкість руху повітря 0,1-0,2 м/с.

Для захисту від зарядів статичної електрики в приміщеннях необхідно використовувати нейтралізатори (лампа Чижевського) та зволоження повітря (в опалювальний сезон) з допомогою зволожувачів.

Для зниження напруги електричних і статичних полів на моніторі рекомендують використовувати захисні фільтри, котрі заземлюються.

Для захисту користувачів від шкідливої дії низькочастотних магнітних полів рекомендується проводити повний внутрішній захист моніторів (з боку як екрану, гак і корпусу), тому що при екранні захисні фільтри неефективні.

М'яке рентгенівське випромінювання (напруга на аноді 20 22 кВ) та висока напруга па струмопровідних ділянках схеми викликають іонізацію повітря зі створенням позитивних іонів, котрі вважаються несприятливими для людини. Тому оптимальною кількістю іонів (п) в 1 куб. см повітря в зоні дихання користувача вважається 1500-3000 (мінімальною необхідною - 400, максимальною допустимою - 50 000).

Організація робочого місця користувача ПЕОМ мас відповідати ергономічним вимогам і забезпечувати підтримання оптимальної пози:

· робочі місця потрібно так роз ташувати відносно світових прорізів, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва;

· висота робочої поверхні робочого столу має регулюватись в межах 680... 800 мм, а ширина і глибина – забезпечувати можливість виконання операцій у зоні досяжності моторного поля (ширина - 600-1 400 мм, глибина - 800... 1000 мм);

· розташувати дисплей на робочому місці необхідно так, щоб поверхня скрала знаходилася у центрі поля зору не ближче ніж 600 мм від очей користувача. Рекомендується розмішувати елементи робочого місця так, щоб витримувалась приблизно однакова відстань від очей ОКН до екрана, клавіатури, тримача (пюпітра) для документів;

· висота поверхні сидіння має регулюватися в межах 400...500 мм, а ширина і глибина становить не менше ніж 400 мм;

· робоче місце має бути обладнане підставкою для ніг завширшки не менше ніж 300 мм, що регулюється за висотою в межах 150 мм і за кутом нахилу опорної поверхні підставки до 20°;

· раціональною робочою позою може вважатися таке положення тіла, при якому ступні працівника розташовані горизонтально па підлозі або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані у горизонтальній площині, верхні частини рук - вертикальні, кут ліктьового суглоба коливається у межах 70-90°, зап'ястки зігнуті під кутом не більше ніж 20°. нахил голови - у межах 15-20°.

Основними критеріями оцінки придатності до роботи з ПЕОМ мають бути показники стану органів зору: гострота зору, показники рефракції, акомодації, стану бінокулярного апарату ока тощо. При цьому необхідно враховувати також стан організму загалом.

Жінки, котрі працюють з ПЕОМ, повніші проходити огляд у лікаря акушера-гінеколога один раї на два роки.

Жінки з часу встановлення вагітності та в період грудного годування дитини до виконання робіт, пов'язаних з використанням ПЕОМ, не допускаються.

До загальних протипоказань відносяться органічні захворювання центральної нервової системи; хронічні форми психічних захворювань; злоякісні пухлини; всі захворювання системи крові; гіпертонічна хвороба III стадії; хронічні захворювання легенів; тяжка ступінь бронхіальної астми; виразкова хвороба шлунку; цироз печінки.

У розділі "Вимоги безпеки перед початком роботи" виклад інструкції потрібно розпочати з того, що необхідно увімкнути систему кондиціовування повітря в приміщенні. Потім перевірити надійність встановлення апаратури на робочому столі. Дисплей мас стояти не па краю стола. Повернути дисплей так. щоб на нього було зручно дивитися - під прямим кутом (а не збоку) і трохи зверху вниз; при ньому екран мас бути нахиленим на 15-20° від вертикалі в сторону від оператора.

Оглянути загальний стан апаратури, перевірити справність електропроводки, з'єднувальних шнурів, штепсельних вилок, розеток, заземлення (чи занулення).

Щоденно перед початком роботи при вимкненій настільній системі прибирати ледь змоченою мильним розчином бавовняною ганчіркою пил з поверхонь апаратури. Екран дисплея та захисний скрап (за наявності) протирати ваткою, змоченою у спирті. Не дозволяється використовувати рідинні або аерозольні засоби для очищення поверхонь.

Відрегулювати освітленість робочого місця. Відрегулювати та зафіксувати висоту сидіння стільця, зручний для оператора нахил його спинки, висоту підлокітників.

Усі кабелі, що з'єднують системний блок (процесор) з іншими пристроями, потрібно вставляти та виймати тільки при ви м кислому комп’ютері.

Увімкнути апаратуру комп'ютера в такій послідовності: стабілізатор напруги, дисплей, системний блок, принтер (якщо передбачаються друкування).

Відрегулювати яскравість свічення екрана дисплея, мінімальний розмір точки свічення, фокусування, контрастність. Не варто робити зображення занадто яскравим, щоб не втомлювало очі.

Рекомендується:

· яскравість знака (яскравість фону) - 80-120 кд/м2;

· контраст - не більше 3:1;

· мінімальний розмір точки свічення (пікселя) - не більше 0,3 мм для монохромних зображень;

· модуляція щодо яскравості растру - не більше 0,4 для монохромних зображень і не більше 0,7 для багатоколірних зображень.

При виявленні будь-яких несправностей роботу не розпочинати, повідомити про не керівника.

У розділі "Вимоги безпеки під нас роботи" положення інструкції потрібно розробляти виходячи з того, що користувачі ПЕОМ будуть виконувати роботу, яка пов'язана з обліком інформації одержаної з комп'ютера за попереднім запитом, або тієї, що надходить з нього; супроводжується перервами різної тривалості, пов'язана з виконанням іншої роботи і характеризується як робота з напруженням зору, невеликими фізичними зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня та виконується у вільному темпі.

Виходячи з цього, необхідно передбачити: при 8-годинному робочому дні: перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви); додаткові перерви для відпочинку тривалістю 15 хв. через кожні дві години.

Необхідно стійко розташувати клавіатуру на робочому столі, не допускаючи її хитання. Встановити її в зручному для користувача положенні та відрегулювати кут нахилу.

Оскільки в конструкції клавіатури не передбачено простору для опори долонь, то її потрібно розташувати на відстані не менше 100 мм від переднього краю стола в оптимальній зоні моторного поля. Під час роботи па клавіатурі сидіти прямо, не напружуватися.

Під час регламентованих перерв із метою зниження нервово-емоційного напруження, втоми зорового аналізатора, кистей рук, усунення негативного впливу гіподинамії та монотонії рекомендується виконувати спеціальні вправи та самомасаж кистей рук та очей, а також у спеціально обладнаному приміщенні проводити сеанс психофізіологічного розвантаження.

Для зняття статичної електрики рекомендується час від часу доторкатися до металевих поверхонь (батарея центрального опалення тощо) та вмивати лице і руки теплою водою.

Для зниження напруженості праці необхідно рівномірно розподіляти і чергувати характер робіт відповідно до їх складності.

З метою зменшенім негативного впливу моногонії доцільно застосовувати чергування операцій введення тексту та числових даних (зміна змісту роботи), пошук та виправлення помилок і введення даних (зміна змісту та темпу робота) тощо.

З метою профілактики негативного впливу на здоров'я ОКН виробничих факторів необхідно дотримуватися режимів праці та відпочинку: після кожної години роботи за дисплеєм необхідно робити перерву для відпочинку тривалістю 10 хв.

Не дозволяються сторонні розмови, подразнюючі шуми.

Забороняється:

· працювати без належного освітлення;

· закривати вентиляційні отвори апаратури будь-якими предметами, оскільки не може привести до їх перегріву;

· працювати з дисплеєм, у якого під час роботи з'являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані тощо;

· залишати без нагляду включене обладнання;

· допускати до роботи на обладнанні осіб без дозволу керівника.

У розділі "Вимоги безпеки після закінчення роботи" рекомендується розмістити такі положення.

Закінчити та записати у пам'ять комп'ютера файл, що знаходиться в роботі".

Вимкнути принтер (якщо він увімкнений), вимкнути дисплей і процесор. Вимкнути стабілізатор, якщо комп'ютер підключений до мережі через нього. Штепсельні вилки витягнути з розеток. Накрити клавіатуру пластмасовою кришкою для запобігати попадання в неї пилу.

Прибрати робоче місце. Оригінали та інші документи покласти в ящик стола.

Ретельно вимити руки ІЄН лою водою з милом.

Вимкнути кондиціонер, освітлення і загальне електроживлення підрозділу.

Рекомендується в спеціально обладнаному приміщенні провести сеанс психофізіологічного розвантаження і зняття втоми з виконанням спеціальних вправ аутогенного тренування.

У розділі «Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях» рекомендується розмістити такі вимоги:

· при раптовому припиненні подавання електроенергії вимкнути ПЕОМ у такій послідовності: периферійні пристрої, дисплей, системний блок, стабілізатор напруги і витягнути штепсельні вилки з розеток;

· при виявленні ознак горіння (дим, запах гару), вимкнути апаратуру, знайти джерело займання і вжити заходів щодо його ліквідації, повідомити керівника робіт;

· у разі виникнення пожежі негайно повідомити пожежну частину, вжити необхідних заходів для евакуації людей і приступити до гасіння первинними засобами пожежогасіння.

 

Додаток З


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)