АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мужній вчинок юних патріотів України

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  5. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  6. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  7. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
  8. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  9. Агальна характеристика конституційного права України.
  10. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  11. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  12. Адміністрації України М.Я.Азаров

 

Під час церемонії підпорядкування Севастопольської військово-морської академії ім. П.Нахімова Російській Федерації кількадесят хлопців-нахімовців заспівали Гімн України. Відважні 20-річні юнаки не побоялися піти наперекір російським агресорам.

Щоб заглушити спів юних патріотів, почав голосно грати оркестр. Але Державний Гімн звучав упевнено й гідно.

В Інтернеті відео, яке зафіксувало вчинок мужніх патріотів, переглянули десятки тисяч користувачів. Юні нахімовці стали гордістю України.

Що ж до подальшого навчання нахімовців-патріотів (зрадити присязі українському народові відмовилося 75 осіб), то вони завершили його в інших закладах країни. Нині гідні сини України стали офіцерами, які будуть вірно служити своїй державі (За матеріалами Інтернету).

 

Курсанти Академії Нахімова гімном України перебили російське святкування: відеоролики

https://www.youtube.com/watch?v=DPXV2XOhmoU

https://www.youtube.com/watch?v=fmiPftWAUi4

 

Після прослуховування (читання) тексту шестикласникам можна поставити такі запитання:

· Що уособлює Державний Гімн?

· Що виразили нахімовці співом Гімну?

· Які риси вдачі юних нахімовців виявив їхній вчинок?

· На які ризики наражали себе юні патріоти?

· Які почуття переживали вони, на вашу думку, під час співу?

· Які почуття викликав їхній вчинок у вас?

· Як ви оцінюєте вчинок нахімовців?

Слід запропонувати шестикласникам скласти оцінку вчинкові юнаків та аргументувати її за таким зразком: Вчинок нахімовців я вважаю … (благородним, дивним, недоцільним, гідним наслідування і т. ін.) тому що..........

З опорою на таблицю пояснюємо учням, як скомпонувати твір-роздум про вчинок людей (людини).

 

Твір-роздум про вчинки людей компонується за таким планом:  
І. (Вступ1) Який людський вчинок привернув мою увагу. З ким, де й коли це трапилось.  
ІІ. (Основна частина у формі розповіді) Що саме трапилось.  
ІІІ. (Кінцівка у форміроздуму) Як я оцінюю цей вчинок і чому.  

За поданим планом шестикласники складуть усні твори-роздуми про вчинок юних патріотів. Необхідні деталі (обставини, імена) вчитель запропонує домислити.

Учитель може ускладнити завдання. Прослухавши поданий нижче текст, шестикласники мають самостійно вилучити потрібну інформацію (виділивши головне) та за планом скомпонувати усний твір-роздум про вчинок учнів ялтинської школи.

 

Учнів однієї з ялтинських шкіл, які заспівали на останньому дзвонику Гімн України, піддають покаранням. Про це йдеться в надісланому на адресу газети «День» листі.

«Доброго дня! Я один із учнів, які на останньому дзвонику в ялтинській школі заспівали Гімн України. Коли ввімкнули музику російського Гімну, ми заспівали Гімн України.

Я вже на території України. Моїх однокласників, які залишилися в Ялті, змушують приходити до школи та писати пояснювальні записки, чому ми співали. Вчителів і директора школи в цю хвилину звільняють з роботи. Всіх!

Велика частина учнів і вчителів підтримує Україну!

Я стверджую, що заздалегідь співати Гімн ми не домовлялись! Але, з іншого боку, ми співали свідомо. Ми патріоти України, завжди ними були і є! Ніхто з нас цього не приховує!

Слава Україні!» (За матеріалами Інтернету).

 

Лист колишнього ялтинського школяра розмістили в соціальних мережах. Реакція на вчинок випускників ялтинської школи була різна: від захоплення принциповістю й мужністю школярів до нерозуміння й зневаги.

«Вчинок ялтинських учнів засвідчує, що ми виховали зрілу і свідому зміну громадян України, - каже Наталія Іванівна Руденко, колишній директор Сімферопольської української гімназії, яку нині перепрофільовують на російськомовну. - На відміну від тих, хто зрадив Україну, вони мають честь і гідність. Це справжні почуття, не фальшиві. Більше за все я ціную в людях почуття вірності й обов’язку. Впевнена, що в майбутньому Україна пишатиметься молодими людьми, які сьогодні покидають ялтинську школу». (За М.Горенком).

Слід пояснити учням, що адекватна психологічна реакція на вчинок формується у відповідності до переконань і моральних цінностей, а також елементарної вихованості особистості. Наслідком реакції на людський вчинок є формування певного ставлення до людини, яка цей вчинок здійснила. Таке ставлення може проявитись у вигляді спрямованих назовні переживань (захоплення, ненависті, байдужості, співчуття, злобливості та ін.) або ж у вигляді внутрішніх переживань (почуття сорому, каяття, мук совісті та ін.) [12]. Саме в спілкуванні людини з іншими людьми, у роздумах над своїми й чужими вчинками відбувається саморозвиток особистості.

Мета роботи над твором-роздумом про вчинок людей – розібратися у спричинених цим учинком власних почуттях, ставленнях і оцінках, навчитися їх ідентифікувати й точно, виразно й образно висловлювати.

Осмислення патріотичних учинків наших сучасників можна продовжити в процесі роботи над заміткою в газету (або веб-сайт) типу роздуму про вчинки людей [4]. Необхідно пояснити шестикласникам, щозамітка газетний інформаційний жанр, який стисло, виразно й оперативно повідомляє про конкретні, важливі та суспільно значимі факти. Обов’язкові вимоги до змісту замітки - злободенність і правдивість.

Текст замітки відповідає на питання що відбулося? де? коли? Замітка є ще цікавішою, якщо в ній пояснюється, як, з ким і чому це сталося.

Та частина тексту замітки, у якій йдеться про певний факт або подію, – це розповідь. У більшості випадків автор подає в замітці власні роздуми з приводу події, про яку розповів. Як правило, це висловлена ним оцінка вчинків чи поведінки людей (теза) та докази на підтвердження цієї оцінки.

Для опрацювання можна запропонувати таку замітку:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)