АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

IІІ курс V семестр

Читайте также:
  1. I Курс I I семестр (полная форма обучения)
  2. I семестр
  3. I семестр: Механика и молекулярная физика
  4. II семестр
  5. II семестр 2012-2013 навчальний рік
  6. IІ Курс IV семестр
  7. V СЕМЕСТР
  8. VI СЕМЕСТР
  9. VII семестр (экзаменационный цикл)
  10. VIII СЕМЕСТР
  11. В 2015-2016 уч.году (I курс, осенний семестр)

Практичне заняття №1 Мистецтво XVIII ст.(Франція, Англія, Німеччина, Австрія).

Становлення художньої системи Просвітництва. Людина, природа, цивілізація у світогляді доби Просвітництва. Просвітницька концепція мистецтва. Художня творчість та філософські концепції XVIII ст.: особливості взаємодії. Структура художньої культури XVIII ст. Просвітницький реалізм в образотворчому мистецтві.

Мистецтво Франції. Стиль Людовика XV. Ідилістичні полотна А.Ватто. Особливості стилю рококо в архітектурі (готель Субіз), живописі (пасторалі Ф.Буше), скульптурі (салонна порцеляна Ф.Буше й Е.М.Фальконе). Гімн третьому стану в творчості Ж.Шардена. Мистецтво революційного класицизму: Паризький Пантеон (церква св. Женев’єви). Портрети в мистецтві просвітницького реалізму: А.Гудон. Теми, ідеї, образи живопису Ж.Л.Давіда.

Мистецтво Італії. Рим як центр європейського мистецького життя. Життєвість і художня виразність образів у творах Дж.Креспі й А.Маньяско. Монументальні квадратури Дж.Тьєполо. Розвиток пейзажного живопису (Ф.Гварді, Дж.Каналетто). «Архітектурні фантазії» графічних циклів Дж.Піранезе.

Мистецтво Англії. Особливості розвитку англійської художньої культури XVIII ст. Сатиричні та моралізаторські серії Хогарта. Аристократична велич та втілення героїчного ідеалу в образах Дж.Рейнольдса. Поетична настроєвість портретів Т.Гейнсборо. Принципи пленерного живопису Дж.Констебля.

Мистецтво Росії. Реформи Петра І та їх вплив на формування художньої культури європейського типу. Розвиток містобудування та столиця Петра. Діяльність Д.Трезіні. Становлення світського образотворчого мистецтва. Творчість А.Матвеєва, І.Нікітіна, О.Антропова. Художньо-стилістичний синтез класицизму, бароко і сентименталізму в мистетцькій культурі Росії другої половини XVIII ст. Соціальна диференціація художньої культури. Бароко в російській архітектурі: творчість Б.Растреллі. Класицизм в російській архітектурі (В.Баженов, М.Казаков, Дж.Кваренгі, Ч.Камерон). Класицистичні тенденції у розвитку російського образотворчого мистецтва другої половини XVIII ст.

Характер нового класицизму. Нові композиційні побудови міського ансамблю. Скульптура, живопис, декоративно-ужиткове мистецтво.

Архітектурна школа К. Рена. Жанровий живопис, портрет, декоративно-ужиткове мистецтво.

Знати: Версаль (архітектура, інтер'єр, частина парку зі скульптурою)

Лувр (новий фасад)

А. Ватто. Савояр, Капризуха

О. Фрагонар. Поцілунок нишком

Ф. Бушеві. Пастушача сцена

Ж. Б. Шарден. Праля, Натюрморт із мідним баком

Ж. А. Гудон. Вольтер, що сидить у кріслі

У. Хогарт. Кар'єра марнотрата, Тріумфальний хід, Кар’єра повії

Т. Гейнсборо. Портрет герцогині де Бофор

Д. Рейнольдс. Портрет леді Гамильтон

Д. Констебль. Вид на собор у Солсбері з ріки, Стрибок коня

Балтазар Непман. Єпископській палац у Вюрцбурзі

Матеус Пеппельман Брама під короною У ансамблі Цвінгера, Павільйон «На валу»

А. Шлютер Берлінський палац, пам’ятник курфюрсту Фрідріху Вінгельму у Берліні

Л. Фон Гільденбрант Палац Бельведер у Відні, Церква св. Карла Баромея у Відні

І. Бетгер Табакерка

Розуміти Чим відрізняється архітектурна спадщина Німеччини від архітектури Австрії. Їх спільні риси.

Практичне заняття № 2 Мистецтво І пол. ХІХ століття.

Загальна характеристика й періодизація західноєвропейського мистецтва ХІХ ст. Формування національних шкіл образотворчого мистецтва. Романтизм як світоглядна система першої третини ХІХ ст. Конфлікт з дійсністю в образотворчому мистецтві романтизму. Естетичні концепції романтизму. Полеміка з ідеологією Просвітництва. Ідейно-художні завдання романтизму. Національна специфіка й загальні риси. Проблема синтезу мистецтв. Виникнення нових форм і жанрів мистецтва. Живописна мова романтиків.

Мистецтво Франції. Класицистична школа Давіда: творчість А.Гро та Ф. Жерара. Академічний класицизм Ж.Д.Енгра. Живопис французького романтизму: творчість Т.Жеріко й Е.Делакруа. Ф.Рюд і романтизм у французькій скульптурі.

Мистецтво Іспанії. Філософські узагальнення у творчості Ф.Гойї.

Мистецтво Німеччини. Типологічні паралелі в літературі та живописі німецького романтизму. Романтичне вікно у творчості К.Д.Фридриха, Ф.О.Рунге, Г.Т.Керстінга. Братство «Назарейців» та його послідовники.

Мистецтво Англії. В.Тернер – нове слово в мариністиці. Романтизм у Англії – В.Блейк, Братство «Прерафаелітів».

Мистецтво Росії. Архітектура російського класицизму першої третини ХІХ ст.: розбудова Петербурга, реконструкція Москви. Класицизм та реалістичні традиції російської скульптури. Меморіальна пластика у творчісті І.Мартоса. Ф.Щедрін як майстер монументально-декоративної скульптури. Поєднання романтизму з реалістичними пошуками в російському живописі. Психологізм і національна своєрідність портретів О.Кіпренського. Риси реалізму в романтичних творах В.Тропініна. Традиції класицизму і риси романтизму в творчості К.Брюллова. Побутовий жанр в творчості О.Венеціанова. Новаторство змісту та засобів художньо-образної виразності в творчості О.Іванова. Автопортрети російських художників-романтиків – історія духовного життя суспільства.

Знати:

§ Живопис: Ф.Л. Давид «Клятва Горациїв» 1784, «Смерть Марата»1793, «Портрет Мадам Рекамьє»

Ж.-О.-Д.Энгр «Портрет м-ль Ривьер»1805, «Апофеоз Гомера»1827, «Велика одаліска»1814, «Купальниця»

Т. Жерико «Плот «Медузи», «Перегони вільних коней у Римі», «Перегони в Епсоте»1821

Е. Делакруа «Свобода, яка веде народ»1830, «Греція на розвалинах _________», «Охота на левів», «У гаремі», «Різня на Хеосі»

Г. Курбе «Похорон в Арнані»1849, «Дробильники каменю», «Добрий день г-н Курбе»

§ Скульптура: Шаль грен «Виступ добровольців»1792, Тріумфальна Арка у Парижі

§ Графіка: О. Домье Політичні та побутові карикатури, плакати, «Повстання»

Архітектура: Споруди К. Ланханса «Бранденбурзька брама»1788-1791

§ К.Ф. Шинкеля «Нова караульна у Берліні»

§ Характерні риси романтизму у Росії

Пам’ятки цієї епохи: О. Кипренський «Автопортрет», «Портрет А. Челищева», «Портрет Є.В. Давидова», «Портрет О. Пушкіна», «Портрет Д.Н. Хвосшової», «Портрет Ростопчиної», «Портрет Авдуліної» та графічні пртрети майстра

Семен Щедрин «Колізей»

Сільвестр Щедрин «Веранда, що овита виноградом»

В. Тропінін «Портрет О. Пушкіна, «»Портрет сина», «Мерешниця»

О. Вениціанов «Весна на пашні», «Захарка», «Дівчина з бурячком», «Літо», «Гумно»

К. Брюлов «Останній день Помпеї», «Портрет Струговщикова», «Автопортрет», «Портрет сестер Шамшиних»

§ Зміни в мистецтві ХІХ ст. в порівнянні з ідеями і напрямками попереднього століття

§ Образну своєрідність архитектури класицизму в російскому мистецтві.

Вміти:

§ Надати характеристику основних напрямків мистецтва ХІХ ст.;

§ Розрізняти індивідуальний «почерк» художників;

§ Виявляти засоби виразності якими користується художник;

§ Уловлювати стильову єдність у творах різних видів мистецтва;

§ Надати характеристику класицизму Німеччини, Його відмінні риси;

§ Що було найхарактернішим у німецькому романтизмі;

§ Навести приклади та описати живописні твори Ф.О. Рунге «Автопортрет», «Ми у трьох», «Портрет батьків», К.Д. Фридриха «Гірський пейзаж», «Жінка біля вікна», «Віки».

Вміти: Надати характеристику стилю «Бідермейер» в меблевому, інтерьерному та декоративно-ужитковому мистецтві.

Розуміти Що було характерно для мистецтва Англії І пол. 19 ст.. Творчісті Контебла «Кінь, що стрибає», У.П. Тернера «Останній рейс корабля «Відважний», «Дощь, пар та швилкість», «Заметіль».

Відрізняти риси романтизму та класицизму в російскому мистецтві І пол. ХІХ ст.

Практичне заняття № Мистецтво ІІ половини ХІХ століття.

Знати: Проблема демократизації культури та мистецтва. Метод критичного реалізму. Різновиди реалістичного методу в образотворчому мистецтві 70-80-х років ХІХ ст. Стилі та художні напрями у мистецтві другої половини ХІХ ст.

Мистецтво Франції. Активізація реалістичних тенденцій у французькому живописі: творчість О.Дом’є К.Коро і «барбізонська школа». Демократична спрямованість живописних полотен Г.Курбе. Всесвітня виставка 1855 р. в Парижі. Зародження бунтарського мислення в живописі: новаторство Е.Мане. Мистецтво імпресіонізму: історія виникнення, загальна характеристика та періодизація. Пейзажний живопис імпресіоністів. Роль пленеру у творчості К.Моне. Пленер у творчості А.Сіслея та К.Піссаро. Творчий метод Е.Дега. Колір і світло в картинах О.Ренуара. Скульптура імпресіонізму: творчість О.Родена. Постімпресіонізм – полеміка з імпресіонізмом. Особливість художньої манери П.Сезана. Метод „клуазонізму” та синтетичного декоративізму в творах П.Гогена. Експресивний колоризм живопису В.Ван Гога. Живопис і графіка А.Тулуз-Лотрека. Символізм в образотворчому мистецтві Франції. Містичний образ у творах П.Пюві де Шаванна, О.Редона. Група Набі.

Мистецтво Росії. Зародження методу критичного реалізму в творчості П.Федотова. Пейзажний живопис С.Щедріна. Російське селянство у творах В.Перова. І.Крамський та створення „Товариства пересувних художніх виставок” (1871 р.). Психологізм образів у творах І.Крамського. Розвиток побутового жанру у творчості В.Максимова, В.Маковського, М.Ярошенка. Стиль і художній метод І. Рєпіна. Історичні полотна В.Сурикова. Естетика нового реалістичного пейзажу в творчості передвижників (О.Саврасов, Ф.Васильєв, І.Шишкін, В.Полєнов, І.Левітан, І.Айвазовський, А.Куїнджі).

Мистецтво Польщі. Історична тематика в творчості Я.Матейка та Ю.Брандта. Розвиток побутового жанру в творах Г.Родаковського, А.Гроттгера, Ю.Хелмонського, Ю.Коссака, ТОксентовича. Відображення природи в краєвидах Н.Орди та Ю.Хелмонського.

Вміти: Надати характеристику стилю еклектика. Описати характерні риси починаючи з декоративно-ужиткового мистецтва і костюму до архитектурних пошуків

Знати:

§ Е.. Мане: «Сніданок на траві» 1863;

§ «Флейтист» 1866;

§ «Бар у Фолі-Баржер»;

§ «Портрет Є. Золл»;

§ О. Ренуар: «Велика оголена»1876;

§ «Після обіду»;

§ «Сніданок гребців»1875;

§ «Портрет Жані Самарі»1877;

§ «Купальниці»1884;

§ «Мулен де ла Голет»1876;

§ П. Пісаро «Бульва Монмарт в Парижі»1897;

§ Е. Дега «Танцюристки у фойє»1879;

§ «Голубі танцюристки»;

§ «Іспанський танок»1882;

§ «Абсент»1876;

§ «Портрет молодої жінки»1867;

§ «Площя Злагоди у Парижі»1873;

§ «У фотографа»;

§ К. Моне «Бульвар Капуцинок у Парижі»1873;

§ «Руанський собор»1899;

§ «Вид Темзи»;

§ А. Сислей «Маленька площа у Аржантее»1872.

 

Практичне заняття № 3 Мистецтво на зламі ХІХ-ХХ століть:формування стилю Модерн.

Знати: Символізм і модерн у західноєвропейському мистецтві межі ХІХ – ХХ ст. Національні особливості модерну в країнах Європи. Теорія синтезу і реалізація «гезамткунстверку». Формування нового типу художника-універсала. Культ художнього ремесла. Стиль модерн у журнальній графіці й афіші межі століть.

Стиль Арт Нуво в Бельгії. Ідеї В. Орта. «Нещадний» модерн А. Ван де Вельде.

Мистецтво Англії. Творчість О.Бердслі. В.Морріс і рух «Мистецтва і ремесла».

Мистецтво Австрії. Проекти споруд та інтер’єрів Й.Гофмана, О.Вагнера. Г.Клімт та Віденський Сецессіон. Творчість А.Мухи.

Мистецтво Іспанії. Образотворча символічність архітектурної форми А.Гауді.

Мистецтво Німеччини. Ф.фон Штук та Мюнхенський Сецессіон.

Мистецтво Франції. Стиль ар-нуво в архітектурі Франції (Г.Гімар, А.Соваж, Ш.Плюме).

Мистецтво Росії. Абрамцівський художній гурток С.Мамонтова. Творчість В.Васнєцова. М.Нестерова. Риси імпресіонізму в творах ККоровіна та І.Грабаря. Творчість М.Врубеля: синтез проблематики символізму та модерну. Творчий шлях В.Сєрова та поєднання художніх методів – від імпресіонізму до модерну. Діяльність товариства «Світ мистецтва». Історичні стилізації та естетизм у творчості О.Бенуа, К.Сомова, Л.Бакста, І.Білібіна, Б.Кустодієва. Національна тематика в творах учасників „Союзу російських художників”(Ф.Малявін, К.Юон). Творчість В.Борисова-Мусатова і проблеми символізму в російському живописі.

§ Історичну довідку про появу стилю;

§ Перелічити основні рисиорнаментального характеру, що відрізняє цій стиль;

§ Видатних архітекторів, які сформували стиль моденр та средства виразності в ньому;

§ Д. Гауді «Будинок Каса Міла»(Іспанія), церква Фамілія Саграда;

§ У. Моріс «Рот-Хаус»;

§ Ж. Лавірот «Будинок на вулиці Рап»,1901;

§ А.Г. Єйфель Башта на Всесвітній виставці у Парижі,1900;

§ О. та Г. Пере «Будинок на вулиці Франкіна»;

§ В. Лану «Вокзал на набережній д’Ой у Парижі» 1898-1900;

Вміти: Відрізняти інтернаціональні та національні риси стилю модерн в різних видах мистецтва

Розуміти: Значення зв’язку мистецтва з розвитком культури епохи

Навчитись: Відчувати своєрідність творів цієї епохи

Самостійне заняття до теми №4 Товариство прерафаелітів у Великій Британії. Мета їх діяльності. Засновники та майстри Ф. Браун, Д. Росеті. Творчість У. Моріса у створенні стилю модерн. Його діяльність в галузі декоративно-ужиткового мистецтва. «Рух за оновлення мистецтв та ремесел» Графіка У. Моріса. Оформлення книжок та іллюстрацій. Знайомство з графікою О. Бердслея.

 

Практичне заняття № 5 Мистецтво І половини ХХ століття.

Знати: Основні історико-культурні тенденції першої половини ХХ ст. Поява нових видів мистецтва. Зміна й паралельне існування низки художніх напрямів, течій та шкіл. Програмні маніфести художніх напрямів ХХ ст. Особистість митця в культурі ХХ ст.

Проблема «наївного живопису». Мистецтво офіційне та неофіційне. А.Руссо та проблема примітивізму в мистецтві початку ХХ ст. Джерела творчості Н.Піросмані.

Живопис фовізму: творчість А.Матіса, А.Марке, А.Дерене, Ж.Брака. Поєднання інтенсивної колористики зі спрощеною формою.

Експресіонізм у західноєвропейському мистецтві. «Крик» як категорія естетики Е.Мунка й еспресіонізму. Німеччина: група «Міст». Пошуки живописної виразності у творчості Е.Кірхнера, Е.Хеккеля, Е.Нольде. Група „Синій вершник” у Мюнхені: В.Кандинський, Ф.Марк, О.Явленський, П.Клее. Експресіоністичні тенденції в російському живописі (П. Філонов, М.Шагал).

Неовізантизм у Парижі. «Школа візантійського відродження» М.Бойчука. Пошуки національного монументального стилю: синтез традицій українського іконопису з засадами мистецтва Проторенесансу. Виставка 1910 р. в Салоні Незалежних – М.Бойчук, М.Касперович, С.Налепінська, С.Сегно, С. Бодуен де Куртоне. Реакція паризької критики (Г.Аполінер, А.Сальмон) на новаторські пошуки майбутніх бойчукістів.

Кубізм – джерела й становлення. Виставка групи „Бато-Лавуар” (П.Пікасо, Ж.Брак, Х.Гріс, О.Архипенко). Теоретичні засади стилю (Г.Аполінер, Г.Стайн). Відмова від реалістично – чуттєвого відображення світу та світло-тіньового моделювання об’ємів, перехід до площинної геометризації форм, контрастного локального колориту. Аналітичний, синтетичний та декоративний кубізм. Своєрідність кубізму Ф.Леже. Кубістична скульптура – колористичні контррельєфи О.Архипенка. Кубізм у російському мистецтві: об’єднання „Бубновий валет” (П.Кончаловський, І.Машков, Р.Фальк, М.Лєнтулов).

Футуризм: апологія техніки та швидкості. „Маніфест” Ф.Марінетті та його втілення у творчості У.Боччоні, К.Карра, Д.Северіні, Л.Руссоло, Дж. Балла. Кінетизм в пластичному формотворенні: Л.Руссоло і Л. Сюрваж. Поширення ідей футуризму в російському мистецтві. Угрупування „Ослиний хвіст” (М.Ларіонов, О.Розанова, Н.Гончарова, Д.Бурлюк).

Орфізм. Музичні асоціації вільних форм і кольорів. Творчість Р. і С.Делоне.

Геометричні абстракції та функціоналізм у мистецтві 20-30-х рр. ХХ ст. Неопластицизм П.Мондріана й групи «Де Стейл». Система професійного навчання та теоретичні праці Баугаузу. Пуризм як антикубізм та живописна творчість Ле Корбюзьє.

Дадаїзм у Європі та США. Абсурдизм у мистецтві та літературі. Джерера та становлення руху Дада. Т.Тцара і кабаре «Вольтер» у Цюриху. Акції дадаїстів у Німеччині та Франції. Творчість М.Дюшана й абсурдні об’єкти «реді-мейд». Особливості самопрезентації дадаїстів (колажі, об’єкти, скандальні виставки).

«Паризька школа» (А.Модільяні, Д.Рівера, М.Шагал, Х.Сутін) та проблеми художньої еміграції з України.

Абстракціонізм. Колористичний абстракціонізм В.Кандінського. Теоретичні праці та педагогічна діяльність художника в Баугаузі. Геометричний абстракціонізм (супрематизм) К.Малевича. Променизм М.Ларіонова та Н.Гончарової. Синхронізм М.Русселя, М.Райта.

Сюрреалізм. „Маніфест сюрреалізму” А.Бретона. Філософія інтуїтивізму та повний автоматизм дії у живописних творах Х.Арпа, М.Ернста. Друга хвиля сюрреалізму та творчі пошуки С.Далі. Творчість Р. Магріта, І.Тангі. Сюрреалізм і скульптура (Г.Мур, А.Джакометті, Х.Міро).

Колективна розробка нового національного монументального стилю Мексики. Завдання художнього синтезу в мистецтві тоталітарних режимів Європи 30-х років ХХ ст.

Західноєвропейська художня культура після другої світової війни. Мистецтво неореалізму. Творчість А.Фужерона, П.Пікассо, Р.Гуттузо, Ф.Леже. Графічні серії Ф.Мазареля, сатирична графіка Ж.Еффеля. Скульптура. Гострота образно-пластичної мови творів А.Майоля, О.Цадкіна, Дж.Манцу.

Практичне заняття № 6 Мистецтво ІІ половини ХХ століття.

Знати: Візуальна естетика постмодернізму. Мистецтво у засобах масової інформації. Масовий спосіб існування мистецтва.

Абстрактний експресіонізм і Дж.Поллок. Варіанти безпредметної експресії в творчості групи «КОБРА». Поп-арт і використання шаблонів масової культури. Творчість Е.Ворхола, Дж.Джонса, Р.Раушенбаха, Р.Ліхтенштейна. Вплив поп-арту та гіпереалізм. Фотографія та сучасне мистецтво. Оп-арт: використання оптичних ефектів у творчості В.Вазарелі. Концептуалізм і мистецтво як текст (Дж.Кошут). Кітч. Соц-арт.

Мистецтво сьогодення – „нова хвиля” художнього авангарду в мистецтві процесу (ленд-арт, графіті, татуаж, пірсінг, гепенінг, інсталяція та перформенс).

Твори мистецтва ХХ ст. в збірках музеїв світу – Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку, Національний музей сучасного мистецтва Центру Помпіду в Парижі, Нова Пінакотека в Мюнхені.

 

Список рекомендованої літератури:

1. Алексеев В., Першиц А. История первобытного общества / В.П.Алексеев, А.И.Першиц. - М, 1991.

2. Алехин А. Н.К. Рерих / А.Д.Алехин. - М.: Знание, 1974. – 40 с.

3. Алленов М. Михаил Врубель / М.М.Алленов. М.: Белый город, 1996. – 63 с.

4. Алпатов М. Древнерусская иконопись / М.В.Алпатов. – М., 1978.

5. Андреев Л. Импрессионизм / Л.Г.Андреев. – М., 1980.

6. Арган Дж. К. История итальянского искусства: [в 2-х т.]. / Дж. К. Арган. – М.: Радуга, 1990. – Т. 1. – 1990. – 319 с., ил., 96 л. ил.

7. Афасижев М. Искусство как предмет комплексного иследования / М.Н.Афасижев. – М., 1983.

8. Банфи А. Философия искусства / А.Банфи. - М., 1989. - С. 113.

9. Бартенев И. Форма и конструкция в архитектуре / И.А.Бартенев. – Л: Стройиздат., 1968 – 262 с., илл.

10. Белый А. Символизм / А.Белый. - М., 1910.

11. Бенуа А. Возникновение «Мира искусства» / А.Н.Бенуа. - Л., 1928.

12. Бенуа А. Жизнь художника. Воспоминания / А.Н.Бенуа. Т. 1-2, Нью-Йорк: Изд им. Чехова, 1955. т.1 – 409 с.; т.2 – 406 с.

13. Бенуа А. История русской живописи в XIX в. / А.Н.Бенуа. - М.: Республика, 1995. – 446 с.

14. Берсенева В., Яглош Н. Симметрия и искусство орнамента / В.Я.Берсенева, Н.М.Яглош // Ритм, пространство и время в литературе и искусстве. - Л.: Наука, 1974. – С. 274-289.

15. Берсенева А. Европейский модерн: венская архитектурная школа / Берсенева А.А. - Екатеринбург: Изд. Уральского ун-та, 1991. - 209с.

16. Берсенева А. Архитектура модерна. Европейское зодчество на рубеже XIX XX векав / А.А.Берсенева. - Екатеринбург: Изд. Урал, архит.-худож. ин-та, 1992. – 136 с.

17. Бычков В. Малая история Византийской эстетики / В.В.Бычков. - К.: Путь к истине, 1991. – 407 с.

18. Борисова Е., Каждан Т. Русская архитектура конца XIX начала XX века / Е.А.Борисова, Т.П.Каждан. - М.: Наука, 1971. -239с.

19. Борисова Е. Неорусский стиль в русской архитектуре предреволюционных лет. Из истории русского искусства второй половины XIX начала XX вв. / Е.А.Борисова. - М.: Искусство, 1978. - С.59-72. – 151с.

20. Борисова Е. Архитектура серебряного века. Эстетизация жизненной среды / Е.А.Борисова. - М.: Искусство, 1999. – 164 с.

21. Борисова Е., Стернин Г. Русский модерн. Архитектура. Живопись. Графика / Е.А.Борисова, Г.Ю.Стернин. - М.: Галарт, 1998. – 359 с.

22. Бунин А. История градостроительного искусства. Том первый. Градостроительство рабовладельческого строя и феодализма / А.В.Бунин. – М: Стройиздат, 1979. – 494 с., илл.

23. Васнецов В.М. / Альбом. Вст. ст. Н.Ф.Шанина. М.: Искусство, 1975. – 57 с.

24. Васнецов В.М.: Письма. Дневники. Воспоминания. Суждения современников / Сост. Н.А.Ярославцева. - М.: Искусство, 1987. - 496с.

25. Виппер Б. Несколько тезисов к проблеме стиля / Б.Р.Виппер // Творчество. - 1962. - №9. - С.11-13.

26. Виппер Б. Искусство Древней Греции / Б.Р.Виппер. – М.: Наука, 1972. – 269 с.

27. Володина Т. Модерн: проблемы синтеза / Т.Володина // Вопросы искусствознания. - Вып. 2/3. - М., 1994. - С. 327-358.

28. Волков И. Творческие методы и художественные системы / И.Ф.Волков. – М., 1989.

29. Врубель М. / Альбом. Вст. ст. А.Гусаровой. - М.: Трилистник, 1997. - 168с.

30. Всеобщая история искусств в 6 томах. Том второй, книга вторая. Искусство средних векав / Под ред. Б.В.Веймарна, Ю.Д.Колпинского. – М: Искусство, 1961. – 508 с., илл.

31. Герман М. М.Врубель / Ю.М.Герман. - СПб.: Аврора, 2001. -159с.

32. Голынец С. Лев. Бакст. Живопись. Графика. Театрально-декорационное искусство / С.В.Голынец. - Л.: Изобразит, искусство, 1992. – 239 с.

33. Государственная Третьяковская галерея. Каталог собрания / Под общей редакцией Я.В.Брука и Л.И.Иовлевой. – М.: Красная площадь, 1995.

34. Гурова Л. К вопросу о стиле Ар Нуво в живописи конца XIX века / Л.Гурова // Труды Гос. Эрмитажа. - Л., 1976.

35. Гурова Л. Некоторые аспекты портретной живописи конца XIX века / Л.Гурова // Сов. искусствознание. - 1976. - Вып. 2, М., 1977. С.151-168.

36. Гусарова А. Мир искусства / А.А.Гусарова. - Л.: Художник РСФСР, 1972. – 112 с.

37. Деготь Е. Русское искусство XX века / Е.Деготь. - М.: Трилистник, 2000. – 224 с.

38. Дмитриева Н. Краткая история искусств / Н.А.Дмитриева. – М., 1991.

39. Дмитриева Н Символизм и модерн. Краткая история искусств / Н.А.Дмитриева. - М.: Искусство, 1996. - кн. 2. - С.169-177.

40. Жадова Л. Поиски художественного синтеза на рубеже столетий. (Искусствоведческие заметки) / Л.А.Жадова // Декоративное искусство СССР, 1976. - №8. - С. - 38-43.

41. Западноевропейская художественная культура ХVІІІ века. – М., 1980.

42. Злобин Н. Культура Древнего Рима / Н.С.Злобин - В 3-х т. – М., 1985.

43. Естетика: Підручник / Л.Т.Левчук, Д.Ю.Кучерюк, В.І.Панченко; За заг. ред. Л.Т.Левчук. – К.: Вища шк., 2000. – 399 с.

44. Еремеев А. Границы искусства / А.Ф.Еремеев. – М., 1987.

45. Ивбулис В. Модернизм и постмодернизм / В.Я.Ивбулис. – М., 1989.

46. Ігошкіна Н. Культурологія мистецтва: Навч. посібн / Н.Г.Ігошкіна. – К.: МАУГ, 2005.

47. Иконников А. Искусство, среда, время. (Эстетическая организация городской среды) / А.В.Иконников. – М: Советский художник, 1984 – 336 с., илл.

48. История искусств зарубежных стран. Том 2. Общая редакция М.В.Доброклонского. Редактор ІІ тома. Ц.Г. Нессельштраус. Изд-во Академии художеств СССР. – М., 1963. – 612 с., илл.

49. Західне мистецтво XX століття: Класична спадщина і сучасність. -М., 1992.

50. Из истории русского искусства второй половины XIX - начала XX вв. Сб. исследований и публикаций / Под ред. Е.А. Борисовой, Г.Г. Поспелова, Г.Ю. Стернина. М.: Искусство, 1978. - 151с.

51. Искусство Ренесанса. - М., 1967.

52. История искусств зарубежных стран. Том 2. Общая редакция М.В.Доброклонского. Редактор ІІ тома. Ц.Г.Нессельштраус. Изд-во Академии художеств СССР, – М., 1963. – 612 с., илл.

53. Искусство. Часть 2. Искусство Западной Европы ХVІІ-ХХ веков. – М., 1988.

54. Искусство ХІХ века. Европейское искусство. – М., 1993.

55. Історія світової і вітчизняної культури. – К., 2007.

56. Кантор А. Изобразительное искусство ХХ века / А.М.Кантор. – М., 1973.

57. Капланова С. От замысла и натуры к законченному произведению: Суриков, Врубель, Петров- Водкин / С.Г.Капланова. - М.: Изобразит. искусство, 1981. – 215 с.

58. Кодін В., Панов П. Архітектура та містобудування Західної Європи і Візантії III-XV століть / В.О.Кодін, П.В.Панов. - Харків: ХНАМГ, 2008. - 249 с.

59. Козловський П. Культура постмодернізму / П.Козловський. - М., 1997.

60. Кон-Винер Э. История стилей изобразительных искусств / Э.Кон-Винер. - СПб., 1936.

61. Коптерева Т. Искусство Испании. Средние века. Эпоха Возрождения / Т.П.Коптерева. – М: Изобразительное искусство, 1988. – 388 с., илл.

62. Кох Вильфрид. Энциклопедия архитектурных стилей. Классический труд по европейскому зодчеству от античности до современности / Кох Вильфрид / Перевод с немецкого. – М: ЗАО «БММ». 2006. – 528., илл.

63. Крючкова В. Символизм в изобразительном искусстве / В.А.Крючкова. - М.: Изобраз. искусство, 1994. – 272 с.

64. Культура Древнего Рима: [в 2-х т.]. / [Отв. ред. Е.С. Голубцова]. – М.: Наука, 1985. – Т. 1. – 1985. – 432 с.

65. Культура эпохи Просвещения. – М., 1993.

66. Лазарев В. История византийской живописи / В.Н.Лазарев. – М., 1986.

67. Лебединский В., Кириченко Л., Камень и человек / В.И.Лебединский, Л.П.Кириченко. - М: Наука, 1974, – 215 с., илл.

68. Левчук Л. Західноєвропейська культура XIX ст. / Л.Т.Левчук // Історія світової культури. – К., 1994.

69. Легенький Г. ХХ век: проблемы художественной культуры / Г.Легенький. – К., 1998.

70. Лобановський Б. Мозаїка і фреска / Б.Лобановський. – Київ: Мистецтво, 1966. – 149 с., іл.

71. Лосев А. Двенадцать тезисов об античной культуре / А.Ф. Лосев // История античной эстетики / А.Ф. Лосев. – М., 1992. – Т.8. – Кн.1. – С. 314−323.

72. Лясковская О. Французская готика / О.А.Лясковская. – М.: Искусство, 1973, – 173 с., илл.

73. Лосев А. Проблема художественного стиля / А.Ф.Лосев. - Киев: Киевская Академия Евробизнеса, 1994. – 288 с.

74. Мазепа В. Художественная реальность в составе культуры / В.И.Мазепа // Искусство: художественная реальность и утопия. – К., 1992.

75. Мартиндейл Эндрю, Готика / Эндрю Мартиндейл. – М: Слово/Slovo. – 2001, – 288 с., илл.

76. Мастера архитектуры об архитектуре. Зарубежная архитектура. Конец XIX-XX век. - М.: Искусство, 1975. - 590с.

77. Мириманов В. Первобытное и традиционное искусство / В.Б.Мириманов. – М., 1973.

78. Мистецтво Київської Русі: Альбом. – К.: Мистецтво, 1989.

79. Неклюдова М. Традиции и новаторства в русском искусстве конца XIX - начала XX вв. / М.Г.Неклюдова. - М.: Искусство, 1991. - 395с.

80. Обломиевский Д. Французкий класицизм / Д.Обломиевский. – М., 1980.

81. Овсійчук В., Крвавич Д. Оповідь про ікону / В.Овсійчук, Д.Крвавич. – Львів: Інститут народознавства НАН України, 2000.

82. Павленко Ю. Історія світової цивілізації / Ю.Павленко. – К., 1996.

83. Панченко В. Мистецтво в контексті культури / В.Г.Панченко. – К.,1998.

84. Паршин С. Мир искусства / С.М.Паршин. - М.: Изобразит, искусство, 1993. - 78с.

85. Полікарпов В. Лекції з історії світової культури / В.С.Полікарпов. – Харків, 1990.

86. Полевой В. Двадцатый век: Изобразительное искусство и архитектура стран и народов мира / В.М.Полевой. - М: Сов. художник, 1989. - 454с.

87. Померанцева Н. Эстетические основы искусства Древнего Египта / Н.Померанцева. - М, 1983.

88. Сарабьянов Д. Русские живописцы начала XX века. Новые направления / Д.В. Сарабьянов. - Л.: Аврора, 1973. - 207с.

89. Сарабьянов Д. Стиль модерн: истоки. История. Проблемы / Д.В.Сарабьянов. М.: Искусство, 1989. -294с.

90. Сара

91. Северюхин А., Лейкинд О. Золотой век художественных объединений в России и СССР (1820-1932) / А.Я.Северюхин, О.Л.Лейкинд. - СПб.: Изд-во Чернышева, 1992. - 400с.

92. Сидорина Е. Сквозь весь двадцатый век. Художественно-проектные концепции русского авангарда / Е.В.Сидорина. - М.: Информ. изд. агентство «Русский мир», 2001. - 373с.

93. Символизм в России. С. Петербург: Госуд. Русский музей, 1996

94. Соколов Г. Античная скульптура. Рим / Г.И. Соколов. – М.: Советский художник, 1965. – 83 с.

95. Соколов Г. Искусство Древнего Рима / Г.И. Соколов. – М.: Искусство, 1971. – 231 с.

96. Соколов Г. Искусство Древнего Рима / Г.И. Соколов – М., 1977.

97. Соколов Г. Искусство Древней Греции / Г.И. Соколов. – М., 1980.

98. Стам С. Корифеи Возрождения / С.М.Стам. – Саратов, 1991.

99. Степовик Д. Історія української ікони Х-ХХ ст. / Д.І.Степовик. – К.: Либідь, 2004.

100. Тиц А., Воробьева Е. Пластический язык архитектуры / А.А.Тиц, Е.В.Воробьева. - М.: Стройиздат, 1986. – 312 с., илл.

101. Турчин В. По лабиринтам авангарда / В.С.Турчин. - М.: Изд-во МГУ, 1993. - 246с.

102. Турчин В. Образ двадцатого в прошлом и настоящем / В.С.Турчин. - М.,2003

103. Тяжелов В., Сопоцинский О. Малая история искусств. Византия, Армения и Грузия, Болгария и Сербия, Древняя Русь, Украина и Белоруссия / В.Тяжелов, О.Сопоцинский. – М.: Искусство, 1978, – 367 с., илл.

104. Уколова З. Візантійська культура / З.В.Уколова. – К., 1988.

105. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник / За ред. М.М. Заковича. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2002.

106. Крвавич Д.П., Овсійчук В.А., Черепанова СО. Українське мистецтво: Навч. посібн.: У 3 ч. / Передмова проф. С. Павлюка. Ч. 2. - Львів: Світ, 2004. - 268 с.

107. Украинская икона. Великие художники. Их жизнь, вдохновение и творочество. Часть 121. – К.: Иглмосс Юкрейн, 2006.

108. Федорук О. Народжені в Елладі: Оповідання про художників і скульптурів Давньої Еллади / О.К.Федорук. – К.: Вища школа, 1984.

109. Эрши Анна. Живопись интернациональной готики / Анна Эрши. – Будапешт, «Корвина», 1986, – 93 с., илл.

110. Якобсон А. Закономерности в развитии средневековой архитектуры / А.Л.Якобсон – М.; Наука, 1985, 151 с., илл.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.035 сек.)