АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Українська культура у XX ст

Читайте также:
  1. CCCР и БССР в предвоенные годы: Экономика, наука, культура, жизненный уровень.
  2. II. Культура речи
  3. III. МАССОВАЯ И ЭЛИТАРНАЯ КУЛЬТУРА
  4. Антична культура східного і західного регіонів
  5. АНТИЧНАЯ КУЛЬТУРА
  6. Античні міста – поліси, їх культура в українських землях.
  7. Белорусская культура периода «застоя».
  8. В первичных культурах клеток
  9. В ____________ обществах массовая политическая культура носит обычно фрагментированный, а не гомогенный характер.
  10. В. Скіфо-сарматська культура.
  11. Виды культуры (доминирующая, субкультура, контр культура).
  12. Виклад і культура тексту

Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Історичний розвиток української культури: від витоків до І пол. ХVII ст.

Вступ. Філософсько-теоретичні основи історії української культури Концепція культури в суспільствознавстві. Типологія культур. Структура і функції культури. Світова культура як цілісність. Культура та природа. Єдність та різноманітність соціокультурного процесу.

Витоки української культури Найдавніші пам’ятки мистецтва на території України. Кіммерійці. Скіфи. Античні міста Північного Причорномор’я. Культура антів. Теорії походження слов'ян. Світоглядні уявлення слов’ян. Мистецтво давніх слов'ян.

Культура Київської Русі. Соціальний та політичний устрій Київської Русі. Християнізація Русі. Розвиток освіти і науки. Архітектура і живопис. Книгописання й література. Архітектура й живопис. Побутова культура.

Етнокультурні процеси в ХІV - першої половини ХVІІ століття

Суспільно-політичні та культурні умови розвитку української культури. Усна народна творчість, звичаї та обряди. Розвиток освіти та наукових знань. Початок книгодрукування. Культурна діяльність П. Могили. Ідеї Ренесансу й Реформації в українській культурі. Література. Літописання. Музика і театр. Архітектура і образотворче мистецтво.

Змістовий модуль 2. Культура українського народу другої половини ХVІІ - ХІХ століття

Духовна культура українського народу другої половини ХVІІ - кінця ХVШ століття

Історичні умови культурного життя українського народу. Культура козацької держави. Освіта і наука. Культурно-просвітницька діяльність Києво-Могилянської академії. Література, театральне мистецтво і музична культура. Архітектура, образотворче, декоративне та ужиткове мистецтво.

Українська культура ХІХ ст.

Національно-культурне відродження: ґенеза й періодизація. Розвиток літератури. Значення Кирило-Мефодіївського товариства у розвитку національної культури. Громадівський рух як чинник національної культури. Мистецькі й літературні об’єднання. Університети як осередки розвитку науки. Наукове товариство ім. Т.Шевченка і його діяльність.

Змістовий модуль 3. Становище української культури у ХХ – на початку ХХІ ст.

Українська культура у XX ст.

Становище української культури в Російській імперії та Австро-Угорщині. «Просвіти». Українська революція та національно-культурне відродження. «Соціалістичний реалізм» як метод мистецтва. Ідеологічний контроль за діяльністю діячів культури. Контроль за діяльністю духовенства, діячів науки та мистецтва з боку компартії. Культурна спадщина діячів українського мистецтва першої половини XX століття.

Основні етапи в історії української культури другої половини XX століття. Тенденції національно-культурного відродження. Діячі української культури в еміграції. Українська інтелігенція у боротьбі за національну незалежність. Перші роки незалежності.

Характер сучасної культури. Масова та висока культура Заходу. Культурна своєрідність народів світу. Космізація та екологізація культури. Діалог культур Сходу і Заходу.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)