АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні ознаки типів

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. III. Основні правила та обов’язки працівників
  5. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  8. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  9. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  10. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  11. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  12. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.

Типологія Юнга. Основні ознаки типів. Канонічні назви і псевдоніми соціотипів (ч. І-ІІ)

Типологія Юнга

Я зрозумів, що з хаосу сучасної психології неможливо видобути чіткі критерії — їх ще тільки треба створити, причому не з повітря, а на основі безцінних праць попередників, чиї імена увійдуть в історію психології.
Карл Густав Юнг

Типологія в основному займається класифікацією психологічних типів і вивченням їхніх властивостей: як ці типи виявляють свої особливості, як їх розпізнати, як вони схильні діяти в тих чи інших ситуаціях. У цій сфері як соціоніка, так і західна психологія мають потужні розробки і приходять до практично однакових висновків (за винятком деяких деталей і відмінностей у термінології). У порівнянні з соціонікою типологія Юнга має деякі переваги, найперше пов’язані з чудовою, чисто американською організацією наукових досліджень, наявністю опрацьованих статистичних даних і внормованою термінологією.

Соціоніка має свої переваги, пов’язані з тим, що розглядає психологічні типи (соціонічні типи або соціотипи) як психоінформаційні системи, які мають чітку внутрішню структуру і надаються до моделювання. Тут певний відбиток наклало те, що соціоніка розроблялась людьми з технічною і математичною освітою, зокрема інженерами і програмістами. Саме тому соціонічна термінологія деколи ближча до інформатики і теорії систем, ніж до психології, що на перших порах викликало з боку професійних психологів нерозуміння і деяку зверхність.

Основні ознаки типів

І типологія Юнга, і соціоніка стверджують, що люди від народження схильні до певних особистих уподобань. Типологія Юнга розглядає чотири пари таких уподобань, які соціоніка називає основними ознаками типів (оскільки розрізняє й інші, менш виражені ознаки). В залежності від того, які уподобання домінують, людина є носієм однієї з пари основних ознак.

В термінах типології Юнга людина може мати тип:

 

Екстравертний (Е) (Extraverted) або Інтровертний (І) (Introverted)
Сенсорний (S) (Sensing) або Інтуїтивний (N) (iNtuitive)
Думаючий (T) (Thinking) або Відчуваючий (F) (Feeling)
Розсудливий (J) (Judging) або Імпульсивний (P) (Perceiving)

Таким чином, тип визначається комбінацією цих чотирьох “уподобань” (в термінах типології Юнга) або “основних ознак” (в термінах соціоніки), наприклад, ENTP — екстравертний, інтуїтивний, думаючий, імпульсивний.

В соціоніці прийняті трохи інші назви основних ознак і принципово інша система позначень:

Екстравертний   Інтровенрний  
Сенсорний Інтуїтивний
Логічний Етичний
Раціональний   Ірраціональний  

Тому, наприклад, тип ENTP в соціоніці позначається як ‚ і називається інтуїтивно-логічним екстравертом. Але звідки видно, що це екстраверт? І як дізнатись, “раціональний” він чи “ірраціональний”? Тут існує два простих правила:

1. Якщо тип екстравертний, то перший символ чорний, а другий — білий (якщо інтровертний, то навпаки).   2. Якщо це тип ірраціональний, то на першому місці знаходяться символи інтуїтивності або сенсорності (якщо раціональний — то логічності й етичності).

Наголосимо, що названі вище чотири пари основних ознак — це уподобання. Наприклад, якщо який тип логічний, то це не значить, що в нього абсолютно немає ознак етичності — навпаки, в нього є і одне, і друге, але якась з ознак є домінуючою, яскравішою. За аналогією згадаймо, що серед людей є лівші і правші. Те, що ви правша, ще не значить, що ви ніколи не користуєтесь лівою рукою. Ви просто віддаєте більшу чи меншу перевагу правій руці в залежності від того, наскільки яскраво у вас виражена ця властивість. Те ж саме і з основними ознаками, які можуть у вас виявлятися з різною інтенсивністю.

За допомогою основних ознак можна з високою ймовірністю визначити психологічний тип. Тому Вам буде легше зрозуміти сутність основних ознак, якщо Ви відразу ж спробуєте “приміряти” їх до себе.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)