АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Канонічні назви і псевдоніми соціотипів

Читайте также:
  1. Завдання 7. Назви фахів і посад виправте так, щоб уникнути безпідставного вживання у складі цих назв прийменника по. Запишіть.
  2. Канонічні джерела, провідні ідеї та напрямки філософії Стародавньої Індії
  3. Назви тем для самостійного опрацювання студентами
  4. Назви тем лекційних занять, їх зміст, обсяг у годинах
  5. Символи, назви і зміст психічних функцій
  6. Ще раз про стандартні назви соціотипів

В типології Юнга прийнято називати психологічні типи за абревіатурою, наприклад, ESFP, INTP і т.п. В деяких випадках це дуже зручно (хоча б тому, що в самій назві перелічені основні ознаки цього типу), проте такі умовні позначення погано запам’ятовуються і важко вимовляються. Тому, крім канонічних назв (напр., логіко-сенсорний екстраверт) для зручності ввели систему псевдонімів, зручних для запам’ятовування. Існує кілька таких систем, серед яких одна належить професору Каліфорнійського університету Девиду Кейрсі (Keirsey)1, друга - засновнику соціоніки Аушрі Аугустинавічуте, третя — київській школі психоінформатики. Зрозуміло, що існують і інші системи, принаймні в середовищі соціоніків можна знайти з десяток різноманітних, в основному “гібридних” систем псевдонімів, старих і нових.

 

 


Найбільш архаїчною є система А.Аугустинавічуте, яка створювалась в тодішньому культурному середовищі Радянського Союзу, де всім були відомі імена Штірліца, Горького чи Жукова. Проте соціоніка розвивалась, а разом з нею змінювались псевдоніми соціотипів. Наприклад, київські дослідники Юрій Перель та Інна Долгопольська виявили, що Наполеон Бонапарт насправді був сенсорно-логічним, а не сенсорно-етичним екстравертом, як думала А.Аугустинавічуте. Внаслідок цього псевдонім “Наполеон” був замінений на “Цезар”. Крім того, прийшли до думки, що не етично через псевдоніми “чіпляти” до людей злочини і особисті проблеми деяких історичних діячів, тому замість кривавого “Робесп’єра” з’явився “Декарт”, а замість “Жукова” — “Македонський” і т.д.

 

 

Описаний вище випадок з “Наполеоном” свідчить, що й інші псевдоніми соціотипів можуть не мати під собою історичних підстав, і це важливий напрямок подальших досліджень.

Всі існуючі системи псевдонімів далекі від ідеалу, наприклад, цілком не вдалими є псевдоніми “Архітектор” чи “Фельдмаршал”. Проте сам підхід є безумовно продуктивним, тому треба вітати будь-яку роботу з удосконалення системи псевдонімів.

 

 

Типо логія Юнга Система Кейрсі С О Ц І О Н І К А
Сим вол. позн. Канонічна назва Система А.Агусти навічуте Київська школа психоінформатики
ESFP Тамада сенсорно-етичний екстраверт Наполеон Цезар Покровитель
ISFP Художник сенсорно-етичний інтроверт Дюма Дюма Художник
ESTP Антрепренер сенсорно-логічний екстраверт Жуков Маке-донський Генерал
ISTP Майстер сенсорно-логічний інтроверт Габен Габен Майстер
ESFJ Торговець етико-сенсорний екстраверт Гюго Гюго Популя-ризатор
ISFJ Охоронець традицій етико-сенсорний інтроверт Драйзер Драйзер Мораліст
ESTJ Адміністра-тор логіко-сенсорний екстраверт Штірліц Шерлок Холмс Адміністратор
ISTJ Опікун логіко-сенсорний інтроверт М.Горький Максим Контролер
ENFP Журналіст інтуїтивно-етичний екстраверт Гекслі Гекслі Психолог
INFP Романтик інтуїтивно-етичний інтроверт Єсенін Єсенін Лірик
ENFJ Педагог етико-інтуїтивний екстраверт Гамлет Гамлет Драматург
INFJ Провісник етико-інтуїтивний інтроверт Достоєв-ський Доктор Ватсон Миротворець
ENTP Винахідник інтуїтивно-логічний екстраверт Дон-Кіхот Дон-Кіхот Новатор
INTP Архітектор інтуїтивно-логічний інтроверт Бальзак Бальзак Критик
ENTJ Фельдмаршал логіко-інтуїтивний екстраверт Дж.Лондон Джек Підприємець
INTJ Дослідник логіко-інтуїтивний інтроверт Робесп’єр Декарт Аналітик

 

Використана література:

1. Овчинников Б.В., Павлов К.В., Владимирова И.М. Ваш психологический тип. - Спб, “Андреев и сыновья”, 1994. - 235 с.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)