АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Санація (фінансове оздоровлення) підприємства

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  2. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  3. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  4. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  5. Аналіз доходів та витрат підприємства
  6. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства
  7. АНАЛІЗ ЗАХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА ЩОДО ВИХОДУ З КРИЗИ
  8. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
  9. Аналіз ліквідності підприємства
  10. Аналіз макросередовища підприємства
  11. Аналіз маркетингової товарної політики підприємства
  12. Аналіз небезпеки підприємства

Слово "санація" походить від латинського "запаге", що означає оз­доровлення або одужання. Закон України "Про відновлення платоспро-можності боржника або визнання його банкрутом" дає визначення тер­мінів санація та досудова санація.

Санація — система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкру­том та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господар­ського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації під­приємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової і ви­робничої структури боржника.

Досудова санація — система заходів щодо відновлення платоспро­можності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, упов­новажений управляти майном) боржника, інвестор, з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-госпо­дарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-еконо­мічних та правових заходів відповідно до законодавства до початку по­рушення провадження у справі про банкрутство.

Отже, санація — система заходів щодо попередження оголошення підприємства-боржника банкрутом і його ліквідації.

Санацію підприємство проводить у трьох основних випадках:

· до порушення кредиторами справи про банкрутство, якщо під­приємство звертається до зовнішньої допомоги у спробі вийти з кризового стану;

· якщо підприємство, звернувшись до господарського суду із зая­вою про банкрутство, одночасно пропонує

· умови своєї санації (характерно для державних підприємств);

· якщо рішення про проведення санації виносить господарський суд на основі одержаних пропозицій задовільнити вимоги креди­торів до боржника і виконати його зобов'язання перед бюджетом.

Залежно від масштабів кризового стану підприємства й умов на­дання йому зовнішньої допомоги виділяють два види санації:

а) без зміни статусу юридичної особи. Таку санацію здійснюють з метою усунення неплатоспроможності підприємства, якщо його кризовий стан — тимчасове явище;

б) зі зміною статусу юридичної особи підприємства. Ця форма сана­ції має назву реорганізації підприємства і передбачає здійснення процедур зміни форми власності, організаційно-правових форм діяльності та ін. Реорганізацію підприємства проводять при його глибокому кризовому стані.

Згідно із законодавством України санація вводиться на строк не більше як дванадцять місяців. На клопотання комітету кредиторів чи ке­руючого санацією або інвесторів цей строк може бути продовжено ще до шести місяців або скорочено. Протягом трьох місяців із дня винесення ухвали про санацію борж­ника керуючий санацією зобов'язаний подати комітету кредиторів для схвалення план санації боржника.

План санації повинен містити заходи щодо відновлення платоспро­можності боржника, умови участі інвесторів, за їх наявності, у повному або частковому задоволенні вимог кредиторів, зокрема шляхом переве­дення боргу (частини боргу) на інвестора, строк та черговість виплати боржником або інвестором боргу кредиторам та умови відповідальності інвестора за невиконання взятих згідно з планом санації зобов'язань.

План санації повинен передбачати строк відновлення платоспро­можності боржника. Платоспроможність вважається відновленою за відсутності ознак банкрутства.

У разі наявності інвесторів план санації розробляється та погоджу­ється за участі інвесторів.

Заходами щодо відновлення платоспроможності боржника, які містять план санації, можуть бути:

· реструктуризація підприємства;

· перепрофілювання виробництва;

· закриття нерентабельних виробництв;

· відстрочка та (або) розстрочка платежів, списання частинибор­гів, про що укладається мирова угода; ліквідація дебіторської заборгованості; реструктуризація активів боржника; продаж частини майна боржника;

· зобов'язання інвестора про погашення боргу (частини боргу) борж­ника, зокрема шляхом переведення на нього боргу (частини боргу) та його відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань; виконання зобов'язань боржника власником майна боржника та його відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань; продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу (для недержавних підприємств);

· одержання кредиту для виплати вихідної допомоги працівникам боржника, які звільняються згідно з планом санації, що відшко­довується в першу чергу за рахунок реалізації майна боржника; звільнення працівників боржника, які не можуть бути залучені в процесі реалізації плану санації. Вихідна допомога в цьому разі виплачується за рахунок інвестора, а за його відсутності — за ра* хунок реалізації майна боржника або за рахунок кредиту, одер­жаного для цієї мети; інші способи відновлення платоспроможності боржника.

Якщо протягом шести місяців з дня винесення ухвали про санацію в господарський суд не буде подано плану санації боржника, господарсь­кий суд має право прийняти рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

У разі схвалення комітетом кредиторів плану санації, який передба­чає більший строк санації боржника, ніж початково встановлений, гос­подарський суд подовжує строк санації, якщо є підстави вважати, що по­довження строку санації і виконання плану санації приведе до відновлення платоспроможності боржника.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)