АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розподіл витрат за видами

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  3. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  4. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  5. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  6. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  7. Альтернативні витрати виробництва велосипеда відносяться до
  8. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  9. Аналіз витрат за економічними елементами.
  10. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  11. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  12. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.

РОЗДІЛ 6. ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА

6.1. Класифікація витрат виробництва.

6.2. Взаємозв’язки витрат виробництва.

6.3. Властивості функцій витрат.

6.4. Вплив технічного прогресу на витрати виробництва.

 

Класифікація витрат виробництва

 
 

 

 


Рис. 6.1. Види витрат виробництва

 

Явні витрати грошові платежі за зовнішні по відношенню до даної фірми ресурси
Неявні витрати ● платежі, необхідні для утримання власних ресурсів в їх поточному використанні; ● втрачений дохід від невикористання власних ресурсів у найкращому альтернативному виді діяльності.

 

Економічні витрати ▪ сума явних і неявних витрат; ▪ винагорода ресурсу за те, що він буде одержаний для його найкращого альтернативного застосування.

 

Бухгалтерський підхід ретроспективний аналіз, що оцінює попередню діяльність фірми на основі бухгалтерської і статистичної звітності щодо явних (фактичних) витрат у формі бухгалтерських балансів.
Економічний підхід перспективний аналіз, який оцінює альтернативні витрати фірми й орієнтується на майбутні витрати. Альтернативні витрати – найкраща альтернатива, від якої відмовилися в обмін на поточний вид діяльності. Всі витрати (явні і неявні) є альтернативними.

 

Розподіл витрат за видами

 

Витрати на працю (погляди співпадають) з точки зору бухгалтерського й економічного підходу – це поточні зовнішні витрати за послуги праці у вигляді ставки заробітної плати ( грн.) за людино-години.
Витрати на капітал (погляди відрізняються) бухгалтерський підхід: це амортизаційні відрахування, що перекладаються на поточні витрати, тобто явні витрати; економічний підхід: це внутрішні витрати – оплата за 1 машино-годину, що визначається такою рентною ставкою (), за якою можна здати в оренду цю машину при найкращому альтернативному варіанті її використання.
Витрати на підприємницькі послуги – прибуток (погляди різняться) бухгалтерський підхід: бухгалтерський прибуток (БП) – це різниця між виручкою (добуток ціни на кількість проданої продукції) та явними витратами; економічний підхід: економічний прибуток (ЕП) – різниця між виручкою й сумою явних і неявних (економічних) витрат. Зауваження: 1) економічний прибуток завжди менше бухгалтерського на величину неявних витрат; 2) якщо БП>0, а ЕП<0, то підприємець неефективно використовує обмежені ресурси (в альтернативній діяльності він зміг би заробити більший прибуток); 3) нормальний прибуток (НП) дорівнює величині неявних витрат.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)