АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз непрямих витрат

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Алонж аналіз
  7. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  8. Аналіз алгоритмів
  9. Аналіз асортименту і структури продукції.
  10. Аналіз беззбитковості
  11. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  12. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

Проведення аналізу витрат підприємства передбачає вивчення рівня, динаміки і структури загально-виробинчих витрат (як правило, відокремлено втрат на утримання і експлуатацію обладнання та цехових витрат), адміністративних витрат підприємства. Ці виграти є комплексними, складаються з різних елементів, що зумовлює-необхідність складання кошторисів для потреб планування, обліку та контролю. Враховуючи, що окремі види витрат не залежать від обсягів виробництва, а інші повністю або частково залежать від його зміни, кошторис непрямих витрат можна представити в наступній формі (табл. 11).

Таблиця 11.

Кошторис непрямих витрат.

Статті витрат За минулий рік(за звітом)грн. За планом на
разом умовно-постійні умовно-змінні разом У тому числі (період)
умовно-постійні умовно-змінні умовно-постійні умовно-змінні
                   
                   

 

Кошторис непрямих витрат розробляється або в цілому по підприємству, або окремо за кожним структурним підрозділом; особи, відповідальні за дотримання коштористу.

У процесі аналізу вивчають динаміку та напрями зміни непрямих витрат, виконання кошторису з кожного виду витрат, визначають відхилення від кошторису та причини відхилень, підраховують непродуктивні втрати, перевіряють обгрунтованість розподілу витрат між товарною продукцією та незавершеним виробництвом, окремими видами продукції і розробляють заходи по використанню виявлених резервів.

Враховуючи, що не всі види непрямих витрат однаково пов'язані зі зміною обсягу виробництва продукції, аналіз непрямих витрат проводиться окремо за статтями витрат умовно-постійних і умовно-змінних:

· аналіз умовно-постійних витрат здійснюється шляхом порівняння суми та рівня цих витрат за звітний період у динаміці або з кошторисом. Детально вивчаються причини, які викликали перевитрачання і економію за кожною статтею;

· аналіз умовно-змінних витрат проводиться шляхом порівняння їх фактичної величини на 1 грн. продукції (тобто рівня витрат) з кошторисним або базисним рівнем, перерахованим на фактичний обсяг виробництва продукції.

Умовно-змінні витрати порівнюють з фактичними в динаміці за декілька звтних періодів і в такий спосіб оцінюють динаміку зміну витрат, абсолютну та відносну економію або перевитрачання, виявляють резерви зниження витрат(табл.12).

Таблиця 12.

Аналіз структури непрямих витрат(загальновиробничих витрат)

Статті калькуляції І квартал ІІ квартал Відхилення
сума тис. грн. питома вага,% сума тис. грн. питома вага,% +/-, тис. грн. % пунктів структури
Сировина і матеріали              
Купівельні комплектуючі вироби              
Паливо і енергія              
Основна заробітна плата              
Додаткова заробітна плата              
Відрахування на соціальні заходи              
Інші витрати              
Разом              

З огляду на чисельність і різноманітність видів витрат, які входять до складу непрямих витрат, різноманітними є й причини утворення їх відхилень від коштористу. Для їх виявлення використовується як звітна і кошторисна інформація, так і дані первинних документів, аналітичного обліку, нормативної бази, розрахунки та інші джерела інформації.

Відхилення(перевищення або економія) фактичної суми непрямих витрат порівняно з даними кошторису, наведеними в таблиці(див. табл.13.)

 

Таблиця 13.

Характеристика зміни непрямих виплат

№ п/п Група витрат Причина змін витрат
1-ий рівень витрат
  Виробничі накладні витрати (утримання та експлуатація обладнання і транспортних засобів): енергія, заробітна плата, матеріали, амортизація, вартість споживчого газу, послуг допоміжних виробництв, ремонт обладнання, внутрішньозаводське переміщення вантажів. понаднормовий час роботи, заміна матеріалів, зміна цін на енергоресурси, зміна витрат на оплату праці, вартість необоротних активів, методика нарахування амортизації, ремонт, складність робіт, простої,зношеність, стан доріг тощо.
  Експлуатаційні управлінські витрати або невиробничі експлуатаційні витрати (цехового призначення) зміна цін, масштабів управлінської діяльності (чисельності працівників, тарифних ставок, рівня доплат тощо), управлінські рішення.
2-ий рівень витрат
  Адміністративні витрати (утримання апарату управління: юридичні, аудиторські та інші послуги, зв’язок, розрахунково-касове обслуговування банку тощо. зміна масштабів управлінської діяльності (чисельності працівників, розміру посадових окладів, доплат тощо), зміна договорів, управлінські рішення тощо.
  Адміністративні витрати (утримання і ремонт будівель і споруд), матеріали, основна і додаткова заробітна плата, енергоресурси, вартість послуг допоміжних підрозділів, послуги сторонніх організацій, амортизація нематеріальних активів. управлінські рішення, зміна цін на матеріали, сезонність, вартість необоротних активів, методика нарахування амортизації тощо.
Зокрема визначають вплив наступних факторів:
Заробітна плата працівників апарату управління зміна чисельності працюючих і середньої заробітної плати (зміна окладів, виплата премій тощо)
Утримання і відрахування від заробітної плати зміна суми нарахованої заробітної плати і відсотків відрахувань та утримань за кожним видом.
Утримання основних засобів: -амортизація -освітлення, опалення, водопостачання, тощо -затрати на поточний ремонт заміна вартості засобів і норм амортизації, зміна норм споживання і вартості послуг, зміна обсягу робіт і їх вартості.
Втрати на відрядження кількість відряджень, середня тривалість, середня вартість одного дня відрядження.
Оплата простоїв кількість людино-днів простоїв і рівень оплати за 1 день простою
Втрати на утримання сторожової охорони кількість працівників і їх заробітна плата

Аналіз питомої ваги загальновиробничих: витрат у собівартості одиниці продукції проводиться з урахуванням результатів, отриманих при аналізі їх в цілому по підприємству. Дані втрати розподіляються між окремими видами виготовленої продукції пропорційно до обраної бази для розподілу.

Відповідно, сума даних витрат, яка припадає на одиницю продукції, залежить від зміни:

· загальної суми загальновиробничих втрат;

· бази розподілу.

При перевірці виконання кошторису витрат не можна всю отриману економію віднести на рахунок підприємства, так само як і всі допущені перевитрати оцінювати негативно. Оцінка відхилень фактичних витрат залежить від того, які причини викликали економію або перевитрачання за кожною статтею витрат. У ряді випадків економія пов'язана з невиконанням передбачених заходів щодо покращання умов праці, техніки безпеки, підготовки та перепідготовки кадрів тощо.

У процесі аналізу повинні бути виявлені непродуктивні витрати, втрати, які можна розглядати як невикористані резерви зниження собівартості продукції. У висновку за результатами аналізу непрямих витрат вказуються резерви можливого зниження собівартості, заходи щодо використання виявлених цих резервів; розробляються пропозиції щодо варіантів відповідних управлінських рішень (система заходів по усуненню і недопущенню причин, що зумовлюють перевитрачання).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)