АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розпорядчі документи

Читайте также:
  1. Б) Урядові документи Російської Федерації
  2. В) Документи Міністерства освіти та науки Російської Федерації
  3. Виконавчо-розпорядчі суб'єкти адміністративно-правового регулювання у сфері науки.
  4. Виконання. Виконавчі документи
  5. Всі ці документи створюють єдине правове поле охорони праці в Україні.
  6. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  7. Документи з контрактної системи наймання працівників.
  8. Документи законодавчої бази державного управління якістю продукції та послуг. Їх основні завдання.
  9. Документи на паперових носіях
  10. Документи різних видів. Вимоги до оформлення
  11. Документи щодо особового складу. Характеристика.
  12. Документи, що визначають зміст освіти.

Це документи, за допомогою яких здійснюється розпорядча ді­яльність, оперативне керівництво в певній установі, організації, фірмі, на підприємстві.

ПОСТАНОВА

 

Постанова – це правовий акт, що приймається вищими та де­якими центральними органами управління з метою розв'язання найбільш важливих і принципових завдань, що стоять перед цими органами, та встановлення стабільних норм і правил поведінки.

Постанови приймаються Президією Верховної Ради України, Кабінетом Міністрів України та іншими органами управління.

Текст складається із двох частин: констатаційної та розпорядчої. Перша містить вступ, оцінку становища або посилання на розпо­рядчий документ вищої установи. У другій частині наводяться за­пропоновані постановою заходи, визначається виконавець (вико­навці) та термін виконання. Підписують її дві особи: голова коле­гіального органу й керуючий справами (секретар).

Реквізити:

Герб України; назва установи, що підготувала постанову; назва виду документа (постанова); дата; місце видання; заголовок (стислий виклад змісту постанови); підписи.

Формуляр-зразок:

Герб України Міністерство фінансів України  
ПОСТАНОВА від «____» ___________ 20__ р. м. Київ Текст постанови I. Констатаційна частина. II.Розпорядча частина. III. ПОСТАНОВИВ (або ПОСТАНОВЛЯЄ): 1. 2. 3. Керівник структурного підрозділу (підпис) Розшифрування підпису Секретар (підпис) Розшифрування підпису

УХВАЛА

Ухвала – правовий акт, що приймається місцевими радами, держадміністраціями, виконавчими комітетами.

Ухвалою оформляють також результати діяльності інших колегіаль­них органів – колегій міністерств та відомств, наукових рад тощо.

 

Групи Що є змістом Хто готує
Нормативна Про роботу підпри­ємств торгівлі, побуто­вого обслуговування населення тощо Члени держадміністрацій, місцевих рад, постійні комісії, депутати, спеціалісти та зацікавлені організації
Індивідуальна Про прийняття до екс­плуатації будівлі, вста­новлення опіки тощо

 

В ухвалі зазначається територія, коло осіб, на які вона поширю­ється, конкретні посадові особи, установи, що зобов'язані контро­лювати виконання документа. З ухвалою ознайомлюють населення через засоби масової інформації.

Реквізити:

Герб України; назва вищої установи; зазначення місця видання; назва виду документа (ухвала); дата або дата й номер; заголовок; текст ухвали; підписи голови та секретаря держадміністрації чи іншої вищої установи; печатка.

Формуляр-зразок:

Святошинська районна рада м. Києва  
УХВАЛА «______»_____________ 200____ р. № м. Київ   Про затвердження... Структура тексту I. Констатаційна частина (стан питання). II. Ухвальна частина (перелік заходів із зазначенням термінів реалізації поставлених завдань, а також тих, на кого покладе­но контроль за виконанням рішення). ВИРІШИВ: 1.____ __________ 2.____ __________ 3.____ __________ Голова виконкому (підпис) Розшифрування підпису Секретар виконкому (підпис) Розшифрування підпису

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

Розпорядження – правовий акт управління державного органу, що видається в рамках наданої посадовій особі, державному органу компетенції, і є обов'язковим для громадян та організацій, котрим адресовано розпорядження.

Групи:

1. Загальні.

2. Часткові.

Розпорядження видають Кабінет Міністрів України, місцеві ра­ди, представники Президента України на місцях, а також керівники колегіальних органів державного управління, адміністрація підпри­ємства, закладу в межах наданих законом прав для розв'язання опе­ративних питань.

Реквізити:

Герб України; назва органу управління, що видає розпоряджен­ня; назва виду документа (розпорядження); заголовок; дата або дата й номер; місце видання; текст розпорядження; підпис відповідальної особи.

Формуляр-зразок

 

Міністерство вугільної промисловості України Донецький металургійний завод
РОЗПОРЯДЖЕННЯ «_____» _____________ 20____ р. № м. Донецьк   Про підвищення... Структура тексту I. Констатаційна частина. II. Розпорядча частина. ЗОБОВ'ЯЗУЮ (або ПРОПОНУЮ, ДОРУЧАЮ, ВИМАГАЮ і т. ін.): 1._ 2._ 3._ Керівник (підпис) Розшифрування підпису

 

НАКАЗИ

 

Наказ – розпорядчий документ, що видається керівником під­приємства, організації, установи на правах єдиноначальності й у ме­жах своєї компетенції.

Наказ видають на основі та для виконання законів, постанов і роз­поряджень уряду, наказів та директивних вказівок вищих органів.

 

Група Зміст, мета Реквізити (оформлення, склад)
Наказ про особовий склад   Наказ із загальних пи­тань (з питань основ­ної діяльності): а) ініціативний   б) на виконання роз­поряджень вищих ор­ганів Оформляють призна­чення, переміщення, звільнення працівни­ків, відрядження, від­пустки, різні заохочен­ня, нагороди та стяг­нення   Видається для опера­тив­ного впливу на процеси, що виника­ють усередині організа­ції (підприємства) Видається при ство­ренні, реорганізації або ліквідації структур­них підрозділів, при затвердженні поло­жень про структурні підрозділи, при підсу­мовуванні діяльності установ, затвердженні планів тощо Оформляються куто­вим способом або повздовжнім: 1. Назва організації (підприємства) 2. Назва виду доку­мента (наказ) 3. Дата підписання на­казу 4. Місце видання на­казу 5. Номер заголовка до тексту 6. Текст 7. Підпис керівника установи, організації, підприємства Види погодження

Текст наказу складається з констатаційної і розпорядчої частини. Констатаційна частина містить такі елементи: вступ (вказано при­чину видання наказу); доведення (переказано основні факти); вис­новок (викладено мету видання наказу). Якщо підставою для ви­дання наказу є розпорядчий документ вищої установи, то в констатаційній частині вказують назву, номер, дату й заголовок до тексту розпорядчого документа, а також передають зміст того розділу до­ку­мента вищої установи, який був підставою для видання цього на­казу. Констатаційної частини може не бути, якщо дії, запропоно­вані до виконання, не потребують ніяких роз'яснень. У наказах із різнопланових питань констатаційної частини теж може не бути. У цьому випадку текст наказу складається з параграфів.

Розпорядчу частину позначають словом «Наказую», вона скла­дається із пунктів, що поділяються на такі частини: дія, термін ви­конання та відповідальність за виконання.

В останньому пункті розпорядчої частини зазначають осіб, яким доручено контроль за виконанням наказу.

Текст повинен мати наказову форму викладу розпорядчої части­ни. Зокрема, пропоновані до виконання дії називаються в інфіні­тивній формі (зарахувати, здійснити, покласти на...); якщо фактові надається більше значення, ніж особі, то вживається пасивна форма (Серйозні порушення виявлено...); активна форма вживається для вка­зівки на ініціатора певної дії (начальник планового відділу зобов'язаний...).

Як виконавці звичайно вказуються організації (структурні під­розділи), службові особи із зазначенням прізвища, ініціалів, посади в давальному відмінку (управлінню, сіп. інженерові управління Бонда­ренку Є. І…).

Кожний пункт наказу нумерується арабськими цифрами, розпо­чинається назвою виконавця (у давальному відмінку), продовжу­ється — назвою дії (в інфінітиві) та строком виконання (за деся­тинною системою): 1. Відділові культури та стилістики української мови провести атестацію співробітників до 17.05.2011 р.

Значна за кількістю пунктів розпорядча частина може оформля­тися у вигляді таблиці.

Наказ підписує лише перший керівник установи.

Візи треба розташовувати нижче від підпису керівника таким чи­ном:

 

Проект наказу внесено: начальник виробничого відділу (підпис) І. К. Білокінь Проект наказу погоджено: 1. Головний інженер (підпис) М. В. Іллєнко 2. Головний юрисконсульт (підпис) Л. Б. Чумак і т ін.

 

Проект наказу погоджується із заступником керівника організа­ції, куратором питань, розглянутих у цьому документі, з керівни­ками структурних підрозділів, яких стосуються пункти наказу, з юристом організації, що засвідчує узгодження цього документа з правовими актами та розпорядженнями вищих установ.

Накази, що стосуються особового складу, складають на основі до­повідних записок керівників структурних підрозділів, заяв грома­дян, протоколів колегіальних органів тощо.

Рекомендується починати кожний пункт наказу словами: «При­значити», «Перевести», «Оголосити подяку», «Надати відпустку», – які позначають конкретну дію, спрямовану наказом. Далі щоразу з нового рядка великими буквами друкуються прізвища та ініціали осіб, на яких поширюється цей пункт наказу, їхня посада (вчений ступінь, звання, спеціальність, розряд і т. ін.), назва відділу чи цеху, в якому ця особа працює. У кінці кожного пункту наказу зазнача­ється підстава для його складання (доповідна записка, заява тощо).

Якщо в одному пункті наказу перераховується кілька осіб, то їхні прізвища називаються в алфавітному порядку.

Формуляр-зразок:

Алчевський металургійний комбінат   НАКАЗ 16.11.96 № м. Алчевськ Про особовий склад ПРИЗНАЧИТИ: Петрова М. В., інженера відділу праці та заробітної плати, на посаду старшого інженера з 01.02.2011 з окладом згідно зі штатним розкладом. Підстава: доповідна записка зав. відділом Сироти М. А.   ПЕРЕВЕСТИ: Іваніна І. П., слюсаря електроцеху, на посаду техніка лабораторії контрольно-вимірювальних приладів з 01.02.2011. Підстава: заява Іваніна І. П.   Ткаченко Ю. П., прибиральницю, на посаду гардеробниці з 18.02.2011. Підстава: заява Ткаченко Ю. П.   Директор заводу (підпис) О. І. Зайченко
НАКАЗ від «___» _________ 20___ р. № ______ Місто _________ про прийняття на роботу за контрактом ПРИЗНАЧИТИ: ____________________________________________________________________________ (прізвище, ім'я, по батькові) на посаду начальника юридичного відділу підприємства на умовах укладеного з ним контракту від «___»__________ 20____ р.   Підстава: контракт від «____»__________ 20__ р.   Директор ___________(підпис та його розшифрування)   З наказом ознайомлений «_____»__________ 20__ р. Начальник юридичного відділу ___________(підпис та його розшифрування)

 

 

КИЇВСЬКИЙ ЗАВОД "РАДАР." НАКАЗ 8.11.2011 № 120-К м. Київ Про особовий склад ПРИЗНАЧИТИ: Ярощук Ніну Петрівну на посаду касира центральної бухгалтерії з 24 листопада ц. р. з двотижневим випробувальним терміном, з окладом ___________ грн. на місяць. Підстава: заява Ярощук Н. П. з візами начальника відділу кадрів і головного бухгалтера. З наказом ознайомлена. Директор (підпис) Розшифрування підпису Проект наказу погоджено: Проект наказу вносить начальник відділу кадрів 1. Головний бухгалтер М. М. Кирилюк О. П. Шевчук 2. Начальник ВПЗ М. В. Петрищев 3. Юрист Н. М. Тимошик

 

Накази із загальних питань можна складати так:

Формуляр-зразок 1:

Герб України Міністерство освіти України НАКАЗ 11.05.2011 № 701 м. Київ Про номенклатуру спеціальностей наукових працівників (Текст) Міністр (підпис) Розшифрування підпису

 

або формуляр-зразок 2:

 

Назва підприємства НАКАЗ Дата № _____ м. ______ Про перехід діловодства заводу на українську мову Згідно із ст. 10 Конституції України, Законом України «Про мови» справо­чинство на підприємстві буде переходити на українську мову. У зв'язку з цим НАКАЗУЮ: 1. Усю систему документації на заводі з _____ вести державною мовою. 2. Заст. директора ______________, завідувачеві канцелярії _____________, начальникові відділу стандартизації організувати проведення занять із документо­знавства українською мовою з працівниками, що зайняті підготовкою й оформленням документів, а також з управлінським персоналом у термін до ________. 3. Заст. директора _______, зав. канцелярією ________________________ забезпечити розробку бланків організаційно-розпорядчих та інформацій­них документів у термін до ___________ і подати до друкарні заводу. Бланки документів погодити з відділом стандартизації. 4. Начальникові друкарні ______________ друкування бланків організа­ційно-розпорядчих документів виконувати лише за наявності макетів, що складені українською мовою. 5. Заст. директора з науки ______________ забезпечити переклад роз­роблених попередніх інструкцій, положень та інших нормативних докумен­тів українською мовою в термін до _____________. 6. Контроль за виконанням цього наказу доручити заст. директора __________.   Директор заводу (підпис) Розшифрування підпису

 

ВКАЗІВКИ

 

Вказівки — розпорядчий документ, який готують міністри, ке­рівники об'єднань, організацій, установ.

Вказівки — правовий акт керівників єдиноначальних органів державного управління переважно інформаиійно-методичного ха­рактеру, пов'язаний із виконанням наказів, інструкцій та інших ак­тів вищих органів управління.

Вказівки видають при оформленні відряджень, рішень поточних організаційних питань, а також для доведення до виконавців нор­мативних матеріалів.

Реквізити:

назва відомства, закладу та структурного підрозділу; назва виду документа (вказівки); дата і місце видання; індекс; заголовок, підпис; відмітка про узгодження; текст.

Формуляр-зразок:

Міністерство легкої промисловості України Луганське трикотажне об'єднання «Лутрі»   ВКАЗІВКА 11.03.2011. № 140 м. Луганськ Про проведення... I. Констатаційна частина. II. Розпорядча частина: ЗОБОВ'ЯЗУЮ (або ПРОПОНУЮ і т ін.) 1. ____________ 2._____________ 3. _____________ Керівник структурного підрозділу (підпис) Розшифрування підпису

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)