АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функціональний, організаційний та мотиваційний аспекти системи управління витратами

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  3. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  4. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  5. Автоматизовані системи управління проектами
  6. Автоматичні системи аналогового регулювання
  7. Адаптація національної інноваційної системи до умов глобалізації та підвищення її конкурентоспроможності
  8. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  9. Адреса регістра управління завершується на: 11
  10. Актуальність проблеми управління освітою
  11. Аналіз є однією із функцій управління
  12. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.

Функціональний аспект є первинним. — комплекс робіт з управління витратами, які безпосередньо забезпечують цілеспрямоване формування витрат (планування, регулювання, облік, аналіз).

Організаційний аспект — функція з управління витратами, яка полягає у визначенні місць формування витрат і центрів відповідальності за їх дотримання, розробленні ієрархічної системи лінійних і функціональних зв’язків відповідних працівників підприємства.

Мотиваційний аспект — функція з управління витратами, яка полягає у спонуканні працівників до дотримання встановленого рівня витрат і пошуку шляхів його зниження.

управляти витратами означає:

1) організувати облік витрат у відповідності до підрозділів;

2) аналізувати структуру витрат та її вплив на результати діяльності

підприємства;

3) приймати обґрунтовані управлінські рішення;

4) планувати рівень витрат;

5) планувати прибуток з урахуванням обсягів здійснюваних витрат та змін уринковому середовищі;

6) формувати дієву систему мотивації працівників до контролю та зменшення

витрат;

7) контролювати рівень витрат та вживати заходи для їх зменшення.

12. Необхідність планування витрат та його види

Планування витрат - це визначення цілей підприємства і його підрозділів у формі постановки виробничих завдань ефективного використання ресурсів і вибору засобів для їхнього виконання.

При плануванні витрат необхідно вирішити наступні питання: розрахунок вартості ресурсів, необхідних для виробництва продукції; визначення загального обсягу витрат на виробництво; вирахування собівартості виробництва кожного виду продукції.

Розрізняють перспективне (довгострокове) і поточне планування. Довгострокове планування витрат

пов'язане із розробленням довгострокових господарських заходів. Воно має невеликий ступінь

точності та ймовірний характер. Поточні плани підприємства конкретизують реалізацію його

довгострокових цілей. Вони також мають імовірний характер, хоча і в значно меншій мірі, ніж

довгострокові плани.

 

13. Класифікація витрат для потреб планування.

 

14. Ієрархічна структура місць витрат на підприємств іМетоди ієрархічного планування Метод "зверху-вниз" дає змогу досить чітко координувати і збалансовувати розроблення планів підрозділів у вертикальному і горизонтальному аспектах.Метод "знизу-вверх" позбавлений недоліків централізованого планування. У розробленні планів активну участь беруть усі підрозділи, у планах більшою мірою враховуються можливості підрозділів, вони точніші, вищі мотиви до їх реалізаціїУ комбінованому методі намагаються поєднати (комбінувати) позитивні сторони централізованого і децентралізованого планування та уникнути недоліків цих методів.


15.Центр відповідальності- структурний підрозділ, за результатами діяльності якого встановлюється персональна відповідальність керівника. ЦВ - це частина підприємства, керівник якого особисто відповідає за результати його роботи. При цьому управління затратами відбувається через діяльність людей. Саме люди, які беруть участь в управлінні, мають відповідати за доцільність виникнення тих чи інших видів затрат.Особливості діяльності менеджерів і пов'язаної з нею відповідальності зумовлюють виокремлення чотирьох типів центрів відповідальності: центр витрат, центр доходів, центр прибутку та центри інвестицій. Центрами прибутку наз.підрозділи, керівники яких відповідають не лише за витрати, а й за фінансові результати діяльності центрів. Такими підрозділами можуть бути окремі підприємства у складі об'єднання, філіали, дочірні підприємства, торгові представництва, крамниці, фірми тощо. Їх керівники мають змогу контролювати всі компоненти діяльності, від яких залежить величина прибутку: обсяги виробництва та продажу, ціни, витрати. Центри прибутку практично працюють як одиниці самостійного бізнесу. Основним документом управлінського контролю при цьому слугує звіт про прибутки та збитки. Менеджерів таких центрів керівництво мотивує з метою зниження витрат і зростання прибутків. Створення центрів відповідальності на великих підприємствах дає змогу децентралізувати відповідальність за прибуток.

16.Бюджетування витрат. Бюджетування - це проце с планування майбутніх операцій підприємства та оформлення його результатів у вигляді системи бюджетів. Продуктом бюджетування є бюджет. Бюджет підприємства - це план його майбутньої діяльності, виражений системою кількісних і вартісних показників.Період, для якого підготовлений та використовується бюджет, називають бюджетним періодом. Зазвичай таким періодом є рік, у межах якого можна виокремити короткі періоди (квартал, місяць). Мета і завдання бюджетування:1. Здійснення періодичного планування.2. Створення бази для контролю діяльності окремих колективів та їх керівників, оцінки результатів діяльності.3. Забезпечення комунікації в діяльності окремих підрозділів підприємства.4. Визначення та усвідомлення майбутніх витрат діяльності окремих підрозділів та підприємства в цілому, необхідних ресурсів для забезпечення цієї діяльності.5. Забезпечення виконання вимог законодавства та умов господарських договорів, контрактів і т. ін.Розробляючи бюджет, підприємство тим самим може передбачити майбутні проблеми та визначити шляхи їх подолання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)