АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічна сутність собівартості продукції ( робіт, послуг ), її роль і значення в управлінні виробничими процесами

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  4. I. Визначення сімейства рослини.
  5. II. Визначення видової приналежності рослини.
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  8. VІІІ. Зовнішньоекономічна діяльність держави
  9. А) Визначення термінології
  10. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  11. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  12. Агропромисловий комплекс та економічна безпека країни

Собівартість пром..продукції (робіт, послуг) - це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на її виробництво і збут. Витрати на виробництво утворюють виробничу (заводську) собівартість, а витрати на виробництво і збут - повну собівартість промислової продукції.

Метою планування собів. є економічно обґрунтоване визначення величини витрат, необхідних у планованому періоді для виробництва і збуту кожного виду та всієї промислової продукції підприємства, що відповідає вимогам щодо її якості. Розрахунки планової собівартості окремих виробів, товарної і валової продукції використовуються для визначення потреби в оборотних коштах, планування прибутку, визначення економічної ефективності окремих організаційно-технічних заходів та виробництва в цілому, для внутрішньозаводського планування, а також для формування цін. Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат


21. Методи планування собівартості продукції.

Виробнича собівартість продукції - це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на її виробництво. Таким чином, у виробничій собівартості відображаються лише витрати на виробництво, всі інші витрати (витрати на управління, збут продукції та всі інші операційні витрати) розглядаються як витрати того періоду в якому вони були здійснені. Розрахунок виконується за переліком статей витрат.

Планування (нормування) собівартості продукції передбачає найбільш ефективне використання матеріально-технічних і грошових ресурсів на основі нормативів та забезпечення дії проти витратного механізму відповідно до технологічних умов та вимог охорони навколишнього середовища.

Планування собівартості робіт (послуг) – це система обґрунтованих техніко-економічних розрахунків витрат підприємства на здійснення робіт (надання послуг) в плановому періоді.

При плануванні собівартості продукції використовують такі методи, як пофакторний, кошторисний, нормативний та метод калькуляцій.

Щодо аналізу собівартості продукції, робіт та послуг, то він має важливе значення, оскільки дозволяє з’ясовувати тенденції зміни даного показника, виконання плану по його рівню, визначати вплив факторів на його приріст, виявляти резерви та надавати оцінку роботи підприємства по використанню можливостей щодо зниження собівартості продукції. Прогнозувати рівень майбутніх витрат з урахуванням численних змінних параметрів.

Об’єктами аналізу собівартості продукції є наступні показники: повна собівартість товарної продукції в цілому та по елементам витрат; собівартість одиниці продукції, витрати на 1 грн. продукції; собівартість окремих виробів; окремі статті витрат.

Джерелами інформації слугує наступна документація: “Звіт про витрати на виробництво і реалізацію продукції підприємства”, планові та звітні калькуляції собівартості продукції, дані синтетичного та аналітичного обліку витрат по основному та допоміжному виробництвам та ін.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)