АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тиражування і розмноження без офіційного дозволу ЛІЕТ заборонено

Читайте также:
  1. Види офіційного тлумачення- роз'яснення
  2. Види службових листів. Ділове листування. Вимоги до офіційного листування. Етикет ділового листування.
  3. Джерела опорної напруги на основі ширини забороненої зони напівпровідника
  4. Етап - отримання дозволу на виконання будівельних робіт.
  5. Зміна швидкості розмноження бактерій за певний час
  6. Офіційного візиту Міністра закордонних справ України Б. І. ТАРАСЮКА до Азербайджанської Республіки
  7. Польові обстеження ділянок розмноження батьківсь-
  8. ПРОГРАМА Офіційного візиту Міністра закордонних справ Ірландії Д. АХЕРНА
  9. Програма Офіційного візиту Президента України і пані К. М. Ющенко до Турецької Республіки 6—8 червня 2005 року
  10. Ситуація згоди, дозволу, відмови, заборони
  11. Словник складено з використанням інформації офіційного сайту
  12. Стаття 157. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача

Міністерство освіти і науки України

Львівський інститут економіки і туризму

ЗАДОРОЖНИЙ І.М.

ТОВАРОЗНАВСТВО

ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

ФОНДОВА ЛЕКЦІЯ

на тему:

«Характеристика риб-основи виробництва рибних товарів»

для самостійної роботи студентів

Напряму «Товарознавство і торговельне підприємництво»

ОКР «Бакалавр»

 

 

Львів - 2010


 

Тиражування і розмноження без офіційного дозволу ЛІЕТ заборонено

 

Укладач: Задорожний І.М.

Рецензент: доц., к.т.н. Боляновська Д.С.

Відповідальна за випуск: зав.кафедрою, доц. Павлишин М.Л.

Рекомендовано до друку кафедрою менеджменту,

товарознавства та експертизи товарів,

протокол № 9 від 21.04.2010 р.

Задорожний І.М. Товарознавство продовольчих товарів: Фондова лекція на тему «Характеристика риб-основи виробництва рибних товарів» для самостійної роботи студентів напряму «Товарознавство і торговельне підприємництво» ОКР «Бакалавр»/ І.М. Задорожний. – Львів: ЛІЕТ, 2010. - 16 с.

 

 

© Задорожний І.М.,


ВСТУП

Рибне господарство є галуззю матеріального виробництва, яке займається добуванням і обробкою тваринної і рослинної водної сировини у відкритих і внутрішніх водоймах, а також рибництво у природних і спеціально створених водоймах.

Рибне господарство поділяють на три основні підгалузі: рибальство (рибодобувну), рибообробну і рибництво.

Рибальство об’єднує державні і колективні підприємства, які добувають з водойм рибопромисловими суднами тваринну і рослинну сировину. Залежно від районів промислу і характеру водойм розрізняють добування сировини у відкритих і внутрішніх водоймах. За рік у світі добувають 110-115 млн т риби і понад 10 млн т нерибних водних продуктів.

Найбільше виловлюють і продукують риби і нерибних водних продуктів такі країни світу, млн т: Китай (22-25), Перу (9-11), Чилі (7-8), Японія (7-7,5), США (5,5-6), Індія (4,5-5), Росія (4-4,5), Індонезія (4-4,5). Таким чином 8 країн добувають і продукують половину світового обсягу риби і нерибних водних продуктів.

Розрізняють три основних басейни світового рибальства: Атлантичний, Тихоокеанський, Індійський. Найбільш освоєним басейном світового рибальства є Атлантичний, і насамперед його північна частина. У Північній Атлантиці виловлюють оселедців, тріскові, камбалові, морського окуня, скумбрію, тунця, аргентину та інші види риб. У центральних і південних районах Атлантичного басейну виловлюють ставриду, скумбрію, мерлузу, сардинопса, горбилеві, спарові, тунців, сардинели, рибу-шаблю, рибу-капітана, мероу, луфаря та ін. Крім риби в цих районах виловлюють ракоподібних та кальмарів.

Найважливіше значення у світовому рибальстві має Тихоокеанський басейн. Тут добувають 50 млн т риби і нерибних водних об’єктів. Найбільш продуктивною є північна частина Тихого океану, де виловлюють багато цінних видів риб, насамперед лососевих. Крім того, значну частку у вилові займають оселедцеві, камбалові, минтай, морський окунь, тріска, сайра. В цьому районі добувають краби, креветки, кальмари, водорості. В центральній частині Тихого океану виловлюють багато оселедцевих, особливо сардинопса.

Індійський океан є найменш вивченим за сировинними ресурсами басейном Світового океану. Він дає менш як 5 % світового вилову риб (5-6 млн т). Роль Індійського океану у виловах риби і добуванні інших водних продуктів зростатиме. Тут поширені тунцеві, сардинела, морський окунь та інші.

Крім рибальства у басейнах Світового океану Україна займається також рибальством у внутрішніх водоймах. Рибальство у внутрішніх водоймах України поділяють на морське (Чорне і Азовське моря) і прісноводне (ріки, озера, ставки, водосховища). В Чорному морі виловлюють ставриду, скумбрію, кефаль, хамсу, бичків та інші риби.

В Україні виловом і переробкою риби і нерибних водних продуктів займаються в основному концерн “Південриба”, об’єднання “Укррибгосп”, “Укррибколгоспоб’єднання”.

Найбільшу частку у вилові і переробці риби займає концерн “Південриба” (80-85 %). Підприємства цього концерну здійснюють вилов риби в морях та океанах. Вони використовують 150 рибодобувних та майже 50 транспортних рефрижераторних суден. Концерн має 11 рибопереробних підприємств, 4 морських рибних порти. Матеріально-технічна база концерну дає змогу виловлювати та обробляти в рік до 900 тис т риби і нерибних водних продуктів.

Основною сировинною базою для океанічного рибальства в найближчі 10-12 років залишаються економічні зони іноземних держав в районі Центрально-Східної Атлантики (Марокко, Сенегал, Гвінея, Мавританія), острови Коргелен (Франція), Нова Зеландія, відкриті райони Світового океану Північно-Східної та Північно-Західної Атлантики.

Підприємства об’єднанння “Укррибгосп” здійснюють вирощування та вилов риби у внутрішніх прісних водоймах.Це виробництво не залежить від негативних зовнішньоекономічних чинників. Продукція прісноводних рибних господарств відповідає традиційному попиту населення. Вирощуванням, виловом і переробкою риби тут займаються 30 виробничих об’єднань, рибокомбінатів та самостійних рибгоспів, 27 риболовецьких спілок та багато рибоводно-меліоративних станцій. Ці господарства експлуатують понад 70 тис га ставків, 700 тис га водосховищ дніпровського каскаду. Потенційні можливості цих господарств можуть скласти 200 тис т вирощеної, виловленої і переробленої риби. Ставиться задача збільшити рибопродуктивність ставків, почати розведення осетрових риб в природних умовах річок Азово-Чорноморського басейну та в рибницьких господарствах південних областей України, вирощувати в солонуватих водах заток Азовського і Чорноморського морів кефалі-пелінгасу, забезпечити прискорене будівництво лиманних рибницьких господарств на мілководних ділянках дніпровських водосховищ.

В “Укррибколгоспоб’єднання” входять понад 50 риболовецьких колгоспів, які мають рибообробні цехи. Риболовецькі колгоспи в умовах Азово-Чорноморського басейну мають можливість розвивати прісноводне рибництво та вирощувати риб, молюсків, ракоподібних і водоростей в умовах солоних морських вод. Рибообробна підгалузь рибного господарства об’єднує підприємства, які переробляють сировину тваринного і рослинного походження. Цю підгалузь поділяють на консервну, холодильну, коптильну, сушильну, кулінарну, засольну та ін. Рибообробні підприємства України розташовані в районах базування риболовного флоту (Одеса, Миколаїв, Керч, Херсон та ін.) або у великих містах (Київ, Харків, Донецьк та ін.).

З розвитком океанічного рибальства, коли переходи від порту до районів промислу і назад стали дуже тривалими, виникла потреба поєднувати вилов риби і її обробку. Тепер понад 3/4 рибної сировини обробляють в морі. Це дає змогу значно скоротити розрив у часі між добуванням риби і її обробкою, що сприяє поліпшенню споживних властивостей продукту. Поєднання вилову риби з переробкою готової продукції має місце на суднах типу ВМРТ (великий морозильний рибний траулер), РМТ (рибний морозильний траулер), СРМТ (середній рибний морозильний траулер) та ін.

Рибництво є наймолодшою підгалуззю рибного господарства. Воно об’єднує підприємства товарного рибництва і відтворення рибних запасів.

З метою повнішого задоволення потреб населення у рибних товарах Україна завозить рибну продукцію також з-за кордону. Операції з оптових заготівель та постачання такої продукції здійснює асоціація оптово-збутових організацій “Укррибпромзбут”, а також комерційні структури. У 2010 році передбачено імпортувати 400 тис т харчової рибної продукції, а в 2015 році - 455 тис т. Таким чином розвиток власного виробництва рибної продукції та завезення її з-за кордону дозволить наситити рибний ринок України, створити умови конкуренції, позитивно вплине на якість продукції та ціни.

 


ТЕМА:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)