АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Агентський договір

Читайте также:
  1. Агентський договір
  2. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  3. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  4. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  5. Без яких умов неможливо укласти договір?
  6. В. Договір міни
  7. Г)колективний договір.
  8. Глава 37. ДОГОВІР ДАРУВАННЯ
  9. Глава 39. ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ (ДОГЛЯДУ)
  10. Глава 41. ДОГОВІР НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА
  11. Глава 42. ДОГОВІР ПОЗИЧКИ

Різновидом договору доручення з метою отримання прибутку є агентський договір, що завжди є оплатним, але обсяг повноважень агента є ширшим. Агентські відносини виникають у разі: надання суб'єктом господарювання на підставі договору повноважень комерційному агентові на вчинення відповідних дій; схвалення суб'єктом господарювання, якого представляє комерційний агент, угоди, укладеної в інтересах цього суб'єкта агентом без повноваження на її укладення або з перевищенням наданого йому повноваження.

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок. Нормативна база: ст. 295-305 Господарського кодексу.

Агентський договір повинен визначати сферу, характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов'язки сторін, умови і розмір винагороди комерційному агентові, строк дії договору, санкції у разі порушення сторонами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторонами. Договором повинна бути передбачена умова щодо території, в межах якої комерційний агент здійснює діяльність, визначену угодою сторін. У разі якщо територію дії агента в договорі не визначено, вважається, що агент діє в межах території України.

Агентський договір укладається в письмовій формі. У договорі має бути визначено форму підтвердження повноважень (представництва) комерційного агента.

Комерційний агент повідомляє суб'єкта, якого він представляє, про кожний випадок його посередництва в укладенні угод та про кожну укладену ним в інтересах цього суб'єкта угоду. Угода, укладена від імені суб'єкта, якого представляє комерційний агент, без повноваження на її укладення або з перевищенням наданого йому повноваження, вважається схваленою цим суб'єктом за умови, якщо він не відхилить перед третьою особою дії комерційного агента. Наступне схвалення угоди суб'єктом, якого представляє агент, робить угоду дійсною з дня її укладення.

Змістом агентського договору може бути вчинення декількох дій, наприклад, придбання агентом в інтересах довірителя пакета акцій від власного імені та управління цінними паперами від імені довірителя.

Тема 17. Договір комісії та договір управління майном

  1. Договір комісії
  2. Договір управління майном
  3. Відмежування договору управління майном від інших договорів

4. Обов’язки та відповідальність управителя майна

5. Обставини припинення договору управління

Договір комісії

Комісія – це діяльність щодо здійснення чужих повноважень, доручень від власного імені. Термін «комісія» застосовується ще як відповідальне доручення для декількох осіб, які виконують спільні повноваження, що вимагає довіри, наприклад, приймальна комісія, комісія громадського контролю тощо. У такому сенсі відносини комісії не регулюються цивільним правом, оскільки ці відносини не є майновими, члени комісії виконують трудові або громадські обов’язки.

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента. Цей договір оформляє відносини торгового посередництва, коли комісіонером виступає фахівець з продажу певних товарів (ріелтер – з продажу нерухомості, біржовий брокер – при продажу цінних паперів). Для третьої особи, з якою комісіонер укладає правочин, комітент не має значення, оскільки комісіонер самостійно діє від свого імені та несе відповідальність. Комісіонер відрізняється від управителя тим, що управитель зобов’язаний повідомляти осіб, з якими він укладає правочини, про те, що він є управителем, а не власником майна, а комісіонер виступає з третіми особами як самостійна особа, навіть якщо комітент приймає виконання.

Характеристика. Це посередницький договір, але не виникає відносин представництва. Це консенсуальний та двохсторонній, відплатний договір з визначенням строку або без.

Плата. Якщо договором комісії розмір плати не визначений, вона виплачується після виконання договору комісії виходячи із звичайних цін за такі послуги. Якщо договір комісії не був виконаний з причин, які залежали від комітента, комісіонер має право на комісійну плату на загальних підставах. У разі розірвання або односторонньої відмови від договору комісії комісіонер має право на плату за фактично вчинені дії. Якщо комісіонер вчинив правочин на умовах більш вигідних, ніж ті, що були визначені комітентом, додатково одержана вигода належить комітентові. Комісіонер має право відраховувати належні йому за договором суми з усіх грошових коштів, що надійшли до нього для комітента, якщо інші кредитори комітента не мають переважного перед ним права на задоволення своїх вимог із грошових коштів, що належать комітентові.

Предмет – результат посередницьких послуг. Комісіонер здійснює виключно юридичні дії, це може бути купівля-продаж певного товару, в якому комітент визначає певні параметри, у межах яких належить діяти комісіонерові.

За договором, укладеним з третьою особою, комісіонер набуває права навіть тоді, коли комітент був названий у договорі або прийняв від третьої особи виконання договору. Комісіонер не відповідає перед комітентом за невиконання третьою особою договору, укладеного з нею за рахунок комітента, крім випадків, коли комісіонер був необачним при виборі цієї особи або поручився за виконання договору (делькредере). У разі порушення третьою особою договору, укладеного з нею комісіонером, комісіонер зобов'язаний негайно повідомити про це комітента, зібрати та забезпечити необхідні докази. Комітент має право вимагати від комісіонера відступлення права вимоги до цієї особи.

Сторони мають право відмовитися від договору комісії, оскільки ці відносини ґрунтуються на довірі, є ризиковими.

Договір консигнації – це різновид договору комісії, коли комісіонер призначає іншого управителя над товаром від свого імені, але за чужий рахунок. На період дії договору товар знаходиться на складі консигнатора.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)