АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Запальні захворювання повік

Читайте также:
  1. D. Діти з хронічними захворюваннями у стадії субкомпенсації
  2. I. Клінічні - залежать від ступеня важкості та перебігу захворювання.
  3. Використання барвників при захворюваннях пародонта та слизової оболонки порожнини рота.
  4. Впровадження загальнодержавної системи запобігання виробничому травматизму і професійним захворюванням
  5. Діагностика туберкульозу та встановлення випадку захворювання
  6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  7. ЗАГАЛЬНІ СКАРГИ ТА ОЗНАКИ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  8. Захворювання ендокринної системи
  9. Захворювання міокарда
  10. Захворювання нирок та серцево-судинної систем.
  11. Захворювання органів дихання

Методичні рекомендації до заняття №3

Тема: «Захворювання повік, кон’юнктиви та слізного апарату»

Актуальність теми: хвороби повік та кон’юнктиви – найбільш розповсюджені серед захворювань органа зору. Оскільки ці захворюванні інфекційні, передаються контактним та повітряно-крапельним шляхом, потрібна особлива увага та навики догляду за хворими. Медична сестра відіграє також важливу роль в профілактиці даних захворювань, проводить санітарно-просвітню роботу серед населення. Це покладає велику відповідальність на медичну сестру та вимагає глибоких знань, умінь та навичок.

Мета: навчитись здійснювати медсестринський процес при блефаритах, ячменях, халязіонах, кон’юнктивітах, дакріоциститі, дакріоденіті. Оволодіти навичками догляду за хворими.

Забезпечення заняття: підручник, навчально-методична карта заняття, таблиці, тест Ширмера, очні краплі, скляна паличка, ватні палички.

Конкретні цілі:

- відпрацювати етапи мед сестринського процесу при кон’юнктивітах

-відпрацювати етапи мед сестринського процесу при захворюваннях повік

-відпрацювати етапи мед сестринського процесу при дакріоциститі та дакріоденіті

-оволодіти навичками мед сестринського обстеження пацієнта

-оволодіти навичками вивчення його дійсних проблем та встановлення мед сестринських діагнозів

-оволодіти навиками навчання пацієнта та його оточуючих само та взаємодогляду.

Зміст заняття

Анатомія та фізіологія повік. Повіки належать до захисного апарату ока. Вони утворюють очну щілину. В нормі край нижньої повіки на 0,5 – 1 мм нижчий від лімбу рогівки, а верхньої на 2 мм прикриває верхній лімб. У внутрішньому куті очної щілини є невеличке підняття рожевого кольору – слізне м’ясце, що має таку саму будову, як шкіра. Вільні краї повік щільно прилягають один до одного. Вони мають передні і задні ребра, міжреберний простір. Переднє ребро містить цибулини вій, що в них відкриваються вивідні протоки сальних залоз Цейса. Між віями розташовані видозмінені потові залози Моля. В інтермаргінальний простір відкриваються також вивідні протоки залоз хряща (мейбомієві залози), жирний секрет яких змащує краї повік, сприяючи їх щільному приляганню при зімкненні.

Шкіра повік дуже тонка, ніжна, бідна на жирову клітковину. Вона рихло з’єднана з тканинами, розташованими глибше. Особливості її будови зумовлюють легке поширення набряків. Тонка та еластична шкіра зручна для проведення пластичних операцій. На шкірі повік є 2 горизонтальних складки – верхня і нижня, що відповідають межам хрящів повік. Верхня залежить від тонусу м’яза – підіймача верхньої повіки, а нижня відповідає нижньому орбітальному краю.

М’язи повік – під шкірою лежить коловий м’яз ока, в якому розрізняють пальпебральну і орбітальну частину. Перша частина відповідає повікам і починається групою м’язових волокон біля внутрішнього кута від зв’язки повік, переднього слізного гребінця та окістя, двома дугами (верхньою та нижньою), прикріплюючись до зовнішньої зв’язки. Частина м’язу, що дістала назву війкового м’язу, розташована між цибулинами вій, навколо вивідних проток мейбомієвих залоз хряща. Вона сприяє виділенню секрету залоз у міжреберний простір повік і щільному приляганню їх краю до очного яблука. Друга частина колового м’язу починається глибокими волокнами за слізним гребінцем біля внутрішнього кута повік, проходить за слізним мішком, охоплює його спереду і вплітається у волокна м’язу, що вкриває поверхню хряща. Волокна оточують слізні канальні і мають велике значення в механізмі сльозовиведення. Орбітальна частина м’язу розташована відповідно до краю орбіти, починається та закінчується внутрішньою зв’язкою. Окремі волокна цього м’язу досягають шкіри скронь, щік, брів спереду від лобового м’язу. Скорочуючись, коловий м’яз закриває очну щілину, при цьому пальпебральна частина зумовлює зміну форми щілини, орбітальна – міцне зажмурювання. У випадку вираженого і тривалого спазму м’язу розвивається значний набряк повік внаслідок стиснення вен, розташованих між його волокнами. У випадку паралічу лицевого нерва повіки не заплющуються – лагофтальм.

Під коловим м’язом розташований хрящ – щільна волокниста сполучна тканина, завширшки на верхній повіці 1 см, на нижній – 0,5 см. Усередині хряща є мейбомієві залози, помітні крізь кон’юнктиву повік як жовті вертикальні смужки, перпендикулярні їх краю.

М’яз-підіймач верхньої повіки починається в загальному сухожилковому кільці поблизу зорового отвору, проходить під верхньою стінкою орбіти і закінчується в повіці, утворюючи три відгалуження. Переднє окремими пучками пронизує тарзоорбітальну фасцію та передню поверхню хряща і досягає шкіри повік, заднє відгалуження проходить до склепіння кон’юнктиви. Ці дві частини м’язу посмуговані, їх інервує око руховий нерв. Середнє відгалуження, що складається з тонкого шару не посмугованих волокон, інервується симпатичним нервом, вплітається в верхній край хряща. Такий спосіб прикріплення м’язу забезпечує при скороченні одночасне піднімання шкіри, хряща і кон’юнктиви повік. Параліч окорухового нерва призводить до опускання повіки та згладження фізіологічної орбітально – пальпебральної складки. Нижня повіка такого м’язу не має, і при погляді вниз ця складка відтягується від нижнього прямого м’язу. На орбітально – пальпебральну складку зорієнтована верхня орбітальна щілина, і це слід враховувати при ушкодженні повіки.

Повіки мають густу судинну сітку, що належать до двох систем: очної артерії (внутрішня сонна) і верхньощелепової (гілка зовнішньої сонної). На верхній повіці судини утворюють дві артеріальні дуги, на нижній – переважно одну. Вени розташовуються вздовж артерій глибше або ближче до поверхні. Відплив венозної крові відбувається в кутову, слізну і зовнішню скроневі вени, в бік лицевих і орбітальних вен, між якими є анастомози. Клапанів вени не мають, тому кров циркулює в різних напрямках, а це може спричинити поширення запального процесу з повік, верхньої половини обличчя в орбіту і печеристу пазуху, а також зумовити розвиток гнійного менінгіту.

 

Лімфатична система повік складається з двох сполучених мереж, розташованих на передній та задній поверхнях хряща. Лімфатичні судини верхньої повіки сполучаються з лімфатичними вузлами над вушною раковиною, нижньої – із розташованими на рівні кута нижньої щелепи. Залежно від локалізації запального процесу в повіках збільшуються відповідні лімфатичні вузли.

Чутливу інервацію верхньої повіки здійснюють кінцеві гілки – r. Ophtalmicus трійничного нерва, нижньої – r. Infraorbitalis -від r. Maxillaries трійничного нерва. Останні досягають також шкіри бічної стінки носа, щоки і верхньої губи, нижньої частини слізного мішка і носослізного каналу.

Рухові нерви повік – лицевий, що інервує коловий м’яз, симпатичний та око руховий нерви, що інервують м’яз – підіймач верхньої повіки. Повіки захищають око, прикриваючи частину згори і знизу, а в умовах закритої щілини – усе око. Моргання сприяє проходженню сльози до внутрішнього кута очної щілини, зволоженню рогівки та видаленню дрібних частинок з кон’юнктивального мішка і рогівки.

Запальні захворювання повік.

Блефарит – запальне захворювання маргінального краю повік.

Класифікація:

-простий блефарит- шкіра гіперемована, лусочки на маргінальному краю повік, відчуття стороннього тіла під повіками, важкість і свербіж повік.

-виразковий блефарит- більш виражена гіперемія, набряк повік, гнійні кірочки та гнійники, як наслідок нагноєння волсяних мішечків і сальних залоз. При видаленні кірочок поверхня повік під ними кровоточить, як наслідок – трихіаз.

-мейбомієвий блефарит – виникає внаслідок порушення функції мейбомієвих залоз. Край повік грубшає, шкіра гіперемована. З вивідних проточок мейбомієвих залоз виділяється масний білий секрет, а в кутах очних щілин – білі пінисті виділення.

Етіологія:

-авітаміноз

-глисти

-тонзиліт

-хвороби травлення

-хвороби зубів

-погана корекція

-зовнішні умрви (дим, пил)

Ячмінь – гостре запалення волосяного мішечка вії або сальної залози, розташованої біля головки вії.

Етіологія:

- стафілокок

- стрептокок

- несприятливі фактори зовнішнього середовища.

 

Клініка: набряк, гіперемія повіки, болючий щільний інфільтрат, озноб, збільшення привушних лімфатичних вузлів. Інфільтрат прориває, назовні виділяються гній та некротизовані тканини. Біль зменшується, на місці інфільтрату утворюється кірочка.

Халязіон – безболісний, проліферативно – гіперпластичний процес у мейбомієвій залозі, викликаний затримкою виділення її секрету, внаслідок мейбоміїту.

Клініка: круглий новоутвір, що просвічує крізь шкіру або кон’юнктиву. Буває поодиноким або чисельним.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)