АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ vі. Пристрої для контролю важкодоступних місць та пустот

Читайте также:
  1. III. Основные требования по нормоконтролю
  2. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  3. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  4. Види контролю
  5. Види маркетингового контролю
  6. Вимоги для системи контролю доступу
  7. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  8. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  9. Висновки за результатами атестації робочих місць
  10. Висновки по другому розділу
  11. Внутрішні підрозділи кожного із розділів
  12. Вогні проміжних місць очікування

Досить часто виникає проблема проведення пошуку у важкодоступних місцях та здійснення контролю пустот в різних об’єктах, куди можуть бути заховані предмети, що становлять оперативний інтерес.

Такими важкодоступними місцями чи об’єктами можуть бути контейнери, автотранспорт, будинки, місцевість зі складним рельєфом, різні невеликі об’єкти, що не підлягають розкриттю (апаратура, чемодани, ящики) та ін. Для виконання таких пошукових завдань досить ефективним є застосування спеціальних пристроїв, за допомогою яких їх можна оглянути. Серед них: щупи; оглядові дзеркала; ендоскопи (фіброскопи, бороскопи); оглядові пристрої із застосуванням відеокамери.

Рис.18. Розкладний щуп

Щупи (зонди) застосовуються для контролю об’єктів, що мають не щільний характер (грунт, пісок, тирса; сипучі, тканинні матеріали) та ін. На одному їх кінці знаходиться ручка для втримування, на другому – загострене вістря, шпиця. Для практичного застосування та перенесення досить зручні розкладні щупи, які входять до комплекту пошукового набору (рис. 18).

Оглядові дзеркала призначено для візуального огляду важкодоступних місць з метою спостереження за різними об’єктами, пошуку підозрілих предметів. Вони можуть ефективно застосовуватися при огляді багажу, днищ автотранспортних засобів, обстеженні приміщень працівниками ДАІ, криміналістичних і слідчих підрозділів, пошуковими групами для контролю об’єктів, технічному огляді, митними службами.

Конструктивно оглядові дзеркала можна поділити на групи: кишенькові; автомобільні; дистанційного огляду (з пристроєм керування, телескопічні).

Розглянемо типи дзеркал вітчизняного виробництва, що знайшли практичне використання в ОВС.

Кишенькові оглядові дзеркала завдяки застосуванню телескопічної розкладної ручки легко розташовуються в кишені або сумочці, їх завжди можна носити з собою. Дзеркала ОЗ – ІМ, ОЗ – 1МА виготовляє НВП "Арвел" (м. Київ), Блік-1 – ПКФ "Інжен" (м. Ніжин, Чернігівська область). Дзеркало Блік-1 має закріплений невеликий магніт для пошуку і збору дрібних металевих предметів з феромагнітного матеріалу (табл. 2).

Таблиця 2

Основні технічні характеристики
кишенькових оглядових дзеркал

Назва дзеркала Лінійні розміри, мм Довжина в складеному стані, мм Довжина в розкладе- ному стані, мм Маса, г Примітка
ОЗ-1М 58 х 25      
ОЗ-1МА 58 х 25       З підсвічуванням
Блік-1 Æ 30       З магнітом

Дзеркала ефективно застосовуються при огляді номерних знаків двигунів автотранспорту та інших важкодоступних місць. Для захисту робочої частини (дзеркального поля) від механічних пошкоджень, подряпин, прямого світла, пилу й вологи дзеркала упаковуються в еластичний чохол.

У зв’язку з необхідністю частого огляду агрегатів транспортних засобів співробітниками ДАІ застосовуються спеціальні дзеркала. Деякі з них мають вмонтоване електричне підсвічування з джерелом живлення галогенової лампи потужністю 20–55 Вт від акумулятора автотранспортного засобу. Вони є ефективними при огляді важкодоступних і затемнених місць та надають пряме зображення об’єкта (рис. 19).

Найбільш широко застосовуються дзеркала ОЗ-1, ОЗ-2, ОЗП-1, ОЗП-2 виробництва НВП "Арвел", (м. Київ). Технічні характеристики дзеркал наведено в табл. 3. Дзеркало ОЗП-1 дає змогу розглядати об’єкти в прямому зображенні. Конструкція запатентована на Україні.

Для зберігання і перенесення дзеркала упаковуються в еластичний чохол, що захищає виріб від прямого світла, пилу і вологи.

Рис. 19. Автомобільне оглядове дзеркало ОЗП-1

 

Таблиця 3

Основні технічні характеристики
автомобільних оглядових дзеркал

Назва дзеркала Лінійні розміри, мм Довжина ручки, мм Маса, г Примітка
ОЗ-1 58х25    
ОЗ-2 58х50    
ОЗП-1 58х25     З підсвічу-ванням, пряме зображення
ОЗП-4 58х25 58х50     З підсвічу- ванням, пряме зображення

Для огляду об’єктів у важкодоступних місцях при обстеженні інколи необхідним є дистанційне керування кутом нахилу дзеркала. Такі дзеркала розроблено НВП "Арвел" (ОЗ-2М) та ПКФ "Інжен" (ЗД-3, ЗД-4). Освітлення об’єктів під час спостереження виконується за допомогою додаткового штучного світла від переносного електричного ліхтаря або освітлювальної лампи. Дистанційне керування – ручне. Технічні характеристики дзеркал наведено у табл. 4.

Таблиця 4

Основні технічні характеристики
оглядових дзеркал з дистанційним керуванням

Назва дзеркала Лінійні розміри, мм Довжина ручки, мм Кут нахилу дзеркала, град Маса, г Примітка
ЗД-3 45х70   30–95   Без підсві-чування
ЗД-4 75х120   30–95  
ОЗ-2М 58х50      

Для огляду об’єктів на відстані застосовують оглядові дзеркала з розсувною телескопічною штангою (ручкою), на якій можливе встановлення електричного акумуляторного ліхтаря. Деякі штанги мають спеціальне кріплення змінних дзеркал різної форми (прямокутних, круглих, ввігнутих, випуклих та ін.). Дзеркала закріплені у захисній оправі. Технічні характеристики дзеркал наведено у табл. 5. Для зберігання та перенесення набору використовується валіза типу "дипломат". Дзеркала можуть застосовуватися для огляду днищ автотранспорту. Моделі дзеркал ЗД-1, ЗД-2 виготовляє ПКФ "Інжен" (м. Ніжин). Змінні дзеркала в моделі ЗД-2 нагвинчуються на дугу, яка в свою чергу кріпиться до телескопічної штанги на кульовому шарнірі, який забезпечує максимальну різноманітність кутів установки дзеркала.

Таблиця 5


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)