АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  3. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  4. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  5. IV. Порядок назначения и выплаты государственных академических и именных стипендий
  6. IV. Порядок оказания услуг(выполнения работ)
  7. IV. Порядок представления на конкурс
  8. V. ОБЩИЙ ПОРЯДОК ПОСТАНОВКИ РЕКУПЕРАЦИИ.
  9. VIII. Порядок предоставления социальных услуг в форме социального обслуживания на дому
  10. VІІ. Оформлення роботи
  11. X. Порядок предоставления социальных услуг в стационарной форме социального обслуживания
  12. XIII. Порядок предоставления социальных услуг в полустационарной форме социального обслуживания

Прилад готовий до роботи через 5 с після його вмикання. За еталоном, що входить до комплекту приладу, регулятором встановлюють потрібну чутливість. Мінімальній чутливості відповідає нульова поділка шкали регулятора. Положення "10" відповідає максимальній чутливості (70 мм). При подальшому збільшенні чутливості зростає тривалість звукового сигналу, що ускладнює визначення місця розташування металевого предмету.

Плавно переміщуючи МД вздовж об’єкта дослідження, контролюється спрацьовування звукової (світлової) сигналізації. Спрацьовування світлового індикатора – загашення світлодіода.

Слід пам’ятати, що МД реєструє тільки об’єкти з металу, що переміщуються відносно його датчика, і не реагує на нерухомі.

Металошукач ИМП. Протягом багатьох років в діяльності ОВС використовується міношукач ИМП, що зарекомендував себе як простий та надійний прилад.

Індукційний міношукач напівпровідниковий призначено для пошуку протитанкових та протипіхотних мін, що мають металевий корпус або підривач. Пошук може здійснюватись у грунті, снігу та у воді на глибині до 1 м. Прилад реагує на чорні та кольорові метали. Глибина пошуку залежить вид маси, форми предмета, його положення по відношенню до пошукового елемента приладу.

Глибина виявлення великогабаритних предметів складає 40–45 см, дрібні предмети виявляються на глибині 5–8 см.

Металошукач ИМП стабільно працює без підстроювання протягом 10–15 хв в інтервалі температур оточуючого середовища від ‑30 до +50 °С. Прилад досить економічний, комплекту живлення (4 елементи А-373) вистачає йому на 4 доби безперервної роботи.

До складу приладу входять: пошуковий елемент, блок підсилювача, розбірна штанга, головні телефони, сумка, транспортна упаковка (рис. 2).

Рис. 2. “Металошукач ИМП.

Пошуковий елемент представляє собою розташовані в єдиному герметичному корпусі три котушки: у центрі знаходиться генераторна котушка, а симетрично від неї на два боки – приймальні котушки. При такому розташуванні наведений від генератора у приймальних котушках сигнал має однакове значення і в результаті проходження через компенсатор приладу дає нульовий сигнал у головних телефонах. При внесенні металевих предметів у поле генераторної котушки виникає сигнал розбалансування системи, котрий після підсилення підсилювачем прослуховується у телефонах як тональний сигнал.

Прилад потребує попереднього настроювання та періодичного підстроювання під час експлуатації. З цією метою на блоці підсилювача встановлено два регулятори фазоамплітудного компенсатора.

Після встановлення джерел живлення та з’єднання всіх елементів металошукача треба тумблером ввімкнути живлення приладу і за допомогою двох регуляторів компенсатора настроїти прилад.

Сутність настроювання полягає ось в чому. Однією рукою підняти пошуковий елемент над землею таким чином, щоб на відстані 1,0–1,5 м від нього не було металевих предметів. Повільно, поперемінно обертаючи обидва регулятори компенсатора, в кілька прийомів досягти зникнення тонального сигналу в головних телефонах. При цьому в телефонах повинні прослуховуватись лише шуми підсилювача. Після цього необхідно перевірити роботоздатність приладу шляхом наближення до нього металевого предмета. Якщо при цьому з’являється тональний сигнал, амплітуда якого зростає при скороченні відстані між пошуковим елементом та предметом, то настроювання виконано правильно.

Пошук за допомогою металошукача ведеться шляхом переміщення пошукового елемента вправо і вліво паралельно поверхні, яка досліджується на відстані 4–5 см від неї зі швидкістю 10–20 см/сек, з поступовим переміщенням уперед. Переміщення пошукового елемента здійснюється не більше, ніж на половину його довжини. При появі в телефонах тонального сигналу необхідно зупинитись та уточнити місцезнаходження металевого предмета. Для цього необхідно пошуковий елемент повільно переміщувати в цьому місці вперед та назад до знаходження мінімуму тонального сигналу. У місці виявлення мінімуму сигналу металевий предмет буде знаходитись під центром пошукового елемента (центр пошукового елемента позначено потовщенням на корпусі).

Під час проведення пошуку на місцевості ділянку пошуку рекомендується розбивати на смуги шириною до 1,5 м, місця виявлення металевих предметів позначати кілочками.

Для роботи з металошукачем у водоймищах довжину ременя сумки з блоком підсилювача необхідно відрегулювати так, щоб сумка не торкалася поверхні води. Металошукач настроюється звичайним способом на суходолі, а потім підстроюється при зануреному у воду пошуковому елементі.

Комп’ютеризований металодетектор Стерх Мастер АКА-7234. Металодетектор Стерх Мастер АКА-7234 (виробник – Росія) з компенсованим вихрострумовим датчиком призначений для пошуку та ідентифікації металевих предметів в діелектричному і слабопровідному середовищах. Він відрізняється широкими можливостями для проведення селективного пошуку та підвищеною чутливістю. Так, глибина виявлення монети діаметром 25 мм складає 35 см, пістолета ПМ – 70 см, каналізаційного люку – 150 см. Вага приладу – 1,8 кг.

Загальний вигляд приладу показано на рис. 3.

Рис. 3. Металошукач Стерх Мастер: 1 – підліктьовик;
2 – електронний блок; 3 – пошуковий елемент;
4 – акумуляторний відсік; 5 – телескопічна штанга

Детектор оснащено системою компенсації впливу електрофізичних властивостей грунту (мінералізації). Вмонтована програмована система автопідстроювання порогу детектування дозволяє виключити вплив на роботу приладу зовнішніх і внутрішніх чинників (волога, температура, частковий розряд батареї і т. ін.).

Прилад має декілька програмованих режимів пошуку (програм пошуку).

І режим – "Всі метали". МД відгукується на всі металеві об’єкти. При цьому по звуку розділяє невеликі металеві предмети за типом металу (чорний чи кольоровий). Високий звук, що змінюється вверх по тональності, свідчить про те, що об’єкт виконано з кольорового металу. Низький, що змінюється вниз по тональності, – вказує на предмет з чорного металу.

ІІ режим – Пошук об’єктів з чорного металу.

ІІІ режим – Пошук об’єктів з кольорового металу.

ІV режим – Секторний пошук або пошук об’єктів заданого типу.

Поряд з різнотональним звуковим супроводженням існує можливість візуальної ідентифікації типів металів за допомогою РК – графічного (рідиннокристалічного) дисплею.

З теорії електромагнітної взаємодії вихрострумового датчика з металевим об’єктом відомо, що сигнал приймальної котушки, котрий народжується електричним полем вихрових струмів, які наводяться обмоткою збудження датчика в металевому об’єкті, характеризується не тільки своїм рівнем (амплітудою), але й напрямком (кутом фази), тобто він є векторною величиною. В свою чергу величина цього сигналу і його напрямок залежать від електрофізичних параметрів об’єкта, а також глибини його залягання та електрофізичних властивостей середовища, де його розташовано (грунт, цегляна стіна, повітря і т.ін.).

Рис. 4. Годографи сигналів різних об’єктів

Якщо підносити який-небудь предмет до датчика, то величина вектора буде змінюватися. При цьому кінець цього вектора може викреслювати на координатній площині деякі фігури (промені, петлі і т.ін.). Такі фігури називаються годографами. Вони досить повно описують складний характер взаємодії датчика з металевими предметами.

На рис. 4 показано годографи внесених сигналів при взаємодіях датчика з різними об’єктами, розгляд яких дозволяє відмітити вищезазначені закономірності:

– годографи векторів сигналу від невеликих феромагнітних об’єктів розміщуються в лівому квадранті;

– годографи векторів внесеного в датчик сигналу від кольорових і великих предметів, як феромагнітних, так і кольорових, лежать в правому квадранті;

– чим більша площа відбитої поверхні об’єкта і чим вище його електропровідність, тим більше нахил годографа вправо;

– феромагнітні предмети – середні і великі – дають викривлення годографічної картинки;

– годографи кольорових металевих предметів в основному прямі.

Таким чином, за допомогою такого годографа можливе проведення ідентифікації видів об’єктів.

Годограф вносимого в датчик сигналу є самим потужним засобом аналізу сигналів датчика та, відповідно, засобом ідентифікації металевих об’єктів.

Прилад відрізняється від інших можливістю відображення на РК-графічному дисплеї годографічних картинок з наступним їх аналізом.

Беручи до уваги те, що жоден процесор ніколи не зможе абсолютно точно оцінити тип об’єкта, який виявляється, проведенням такого аналізу займається ще й оператор. Все це в сукупності підвищує достовірність пошуку та ідентифікації.

Селективний режим пошуку. В режимі секторного сканування (програма користувача) прилад відгукується візуально і звуком тільки на ті предмети, годографи від яких потрапляють до програмно-встановленого сектора. Приклад такої установки показано на рис. 5, де межі сектора встановлені для пошуку монет.

Рис. 5. Селективний режим пошуку монет

При цьому існує можливість розширення-звуження цього

сектора, а також переміщення його по дисплею.

У приладі реалізовано можливість програмної зміни чутливості, амплітуди струму збудження, звукового порогу детектування, гучності звукової індикації. Існує можливість підключення навушників. Детектор оснащено автоматичною системою контролю рівня розряду батареї. В приладі реалізовано також програмований напівавтоматичний режим керування, де враховано переваги режиму автопідстройки з ручним режимом керуванням.

Рис. 6. Панель керування металодетектора Стерх Мастер АКА-7234

Прилад має ефективну систему компенсації електрофізичних

властивостей грунту (мінералізації), що є однією з причин ефективного пошуку, реалізовано також функцію запам’ятовування параметрів останньої настройки, в т. ч. даних баланса по грунту.

Прилад живиться від стандартного джерела напругою 12 В типу FIAMM, HI WATT та ін., що розташовуються у відсіку під підлокітником.

Органи управління, настройки та індикації приладу. Прилад має такі органи управління (рис. 6):

1. 1. Кнопка "Сброс экрана" – очищення.

2. 2. Кнопка перемикання режимів пошуку – "Все металлы / сектор"

3. 3. Кнопка перемикання режимів управління – "Автомат / ручной".

4. 4. Кнопка зміни параметрів режиму роботи приладу.

5. 5. Кнопка фіксації вобраних даних настройки.

6. 6. Кнопка зміни параметрів режиму роботи приладу.

На передній панелі приладу розташовано графічний РК-дисплей, на якому зазначені можливі типи об’єктів, що виявляються.

На задній панелі приладу знаходяться:

1. Гніздо для підключення датчика "Датчик".

2. Гніздо для підключення джерела живлення = 12В.

3. Кнопка вмикання /вимикання приладу.

На правій боковій стінці приладу знаходиться гніздо для підключення навушників.

Прилад має два програмних режими управління, що вводяться в дію натисненням кнопки "Автомат/ручной". Залежно від того, в якому режимі управління знаходиться прилад, в нижній частині дисплея, поряд з індикатором стану батареї, висвітлюється символ А або Р. Режим "Автомат", або динамічний, є найбільш часто вживаним. В ньому реєструється метали тільки при переміщенні датчика над останнім. Якщо датчик зафіксувати над об’єктом пошуку, то через деякий час звуковий сигнал зникне. В режимі "Автомат" прилад самопідстроює звуковий поріг детектування. При набутих навичках такий режим можна використовувати для визначення точного місцезнаходження об’єкта за звуком. Це основний режим пошуку, в який завжди входить прилад при вмиканні. Режим "Автомат" є програмованим за швидкістю автопідстроювання.

Другий режим управління – ручний, або статичний. Він є додатковим і призначений в основному для точного визначення місцезнаходження об’єкта за звуком і РК-дисплеєм, програмується по порогу його вмикання.

Програмне меню приладу складається з 3-х сторінок.

1 сторінка меню вміщує підпрограми регулювання гучності, звукового порогу детектування і підсилення (чутливості).

2 сторінка – вміщує підпрограми компенсації впливу грунту і дві підпрограми настроювання режиму секторного (дискримінаційного) пошуку. Такий режим називають пошуком об’єктів заданого типу.

3 сторінка – вміщує підпрограми вибору програм пошуку різних об’єктів, підпрограми установки параметрів дисплея, підпрограми установки додаткових опцій пошуку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)