АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Радіаційна гігієна

Читайте также:
  1. Іонізуючі випромінювання, радіаційна безпека 3.2.1. Основні характеристики іонізуючих випромінювань
  2. Особиста та громадська гігієна.
  3. Радіаційна безпека
  4. Радіаційна безпека та принципи радіаційного захисту.
  5. РАДІАЦІЙНА ОБСТАНОВКА

 

1. Лікар-хірург працює в радіологічному відділенні лікарні і не має контакту з джерелами іонізуючого випромінення. До якої категорії персоналу, згідно з НРБУ-97. Д. 2000 він відноситься?

А. А

В. Б

С. В

D. Г

Е. Д

2. Медсестра гінекологічного відділення періодично виконує маніпуляції з радіоактивними речовинами. До якої категорії населення згідно НРБУ-97. Д. 2000 вона відноситься?

А. А

В. Б

С. В

D. Г

Е. Д

3. Сприймаючим елементом приладу для реєстрації іонізуючих випромінювань є сцинтилятор. Який метод реєстрації випромінювань покладений в основу роботи цього приладу?

А. Іонізаційний

В. Сцинтиляційний

С. Фотографічний

D. Хімічний

Е. Біологічний

4. При радіологічному дослідженні рідких радіоактивних відходів встановлено, що питома β-активність (МБк/л, Кі/л) не перевищує 0,037*(1·10-6). Як класифікувати такі відходи?

А. Низькоактивні

В. Малоактивні

С. Середньоактивні

D. Високоактивні

Е. Неактивні

5. З метою запобігання патології щитовидної залози населенню м. Чорнобиля під час аварії на АЕС запропонована йодна профілактика. Яку дозу КІ в таблетках по 0,125 мг необхідно рекомендувати в даному випадку?

А. 1 таблетка 1 раз в день протягом 7 діб

В. 1 таблетка 2 рази в день протягом 7 діб

С. 1 таблетка в тиждень

D. 1 таблетка на 3 тижні

Е. 1 таблетка на місяць

6. При радіометричному контролі 5 робочих місць, на яких працюють з радіоактивними ізотопами групи радіотоксичної безпеки А (0,1 мкКі) встановлено такі рівні активності (мкКі): робоче місце № 1 – 104; № 2 – 105; № 3 – 106; № 4 – 8; № 5 – 5. Яке робоче місце відноситься до першого класу?

А. 1

В. 2

С. 3

D. 4

Е. 5

7. З метою йодної профілактики дітям дитячого садочка до 2 років рекомендовано приймати 5 % йодну настойку в 100 мл молока 3 рази в день протягом 7 діб. Скільки крапель настойки слід приймати?

А. 1-2

В. 3

С. 3-4

D. 5

Е. 10

8. За інформацією штабу НС у повітрі визначено J-131. З метою йодної профілактики вагітним жінкам рекомендовано приймати йодид калію (0,125 г) і перхлорат калію (0,75 г) після їжі, запиваючи молоком. Який період часу необхідно проводити курс профілактики (доба)?

А. 2

В. 3

С. 4

D. 7

Е. 14

9. Визначено, що річна доза сумарного опромінення лікаря-радіолога дорівнює 85 Бер/рік. До якої межі у відповідності до НРБУ слід зменшити цю дозу?

А. До 5 Бер/рік

В. До 30 Бер/рік

С. До 15 Бер/рік

D. До 3 Бер/рік

Е. До 1,5 Бер/рік

10. За показами дозиметра встановлено, що поглинена доза гамма-випромінювання становить 3 Гр. Якою є еквівалентна доза (бер) для даного типу випромінювання?

А. 0,03

В. 0,3

С. 3

D. 30

Е. 300

 

11. Житель Житомирської області протягом 3-х років проживав на території, на якій доза іонізуючого випромінювання в середньому коливалася від 0,001 до 0,01 Зв. Який можливий реальний ефект опромінення?

А. Віддалені стохастичні ефекти

В. Гостра променева хвороба І ст.

С. Гостра променева хвороба ІІ ст.

D. Гостра променева хвороба ІІІ ст.

Е. Хронічна променева хвороба

12. Лаборант радіологічного відділення опромінюється м’яким β-випромінюванням. Які з використаних засобів є достатніми для ефективного захисту працівника?

А. Бетонні ширми

В. Скляні перегородки

С. Свинцеві фартухи

D. Пластикові халати

Е. Сталеві екрани

13. На робочому місці осіб категорії А (персонал) за допомогою дозиметрів реєструються бета-, гамма-, характеристичне, гальмівне та рентгенівське випромінювання. Який з видів іонізуючого випромінювання відноситься до корпускулярного?

А. Бета-випромінювання

В. Гамма-випромінювання

С. Гальмівне випромінювання

D. Характеристичне випромінювання

Е. Рентгенівське випромінювання

14. Під час локальної радіаційної аварії в рентгенівському кабінеті рентгенолог отримав на кисті рук еквівалентну дозу 1000 мЗ. Вкажіть, у скільки разів отримана доза перевищує ліміт згідно нормативів, передбачених НРБУ-97.Д 2000.

А. У 2 рази

В. У 3 рази

С. У 4 рази

D. У 5 раз

Е. У 6 раз

15. Внаслідок порушення техніки безпеки санітарка радіологічного відділення лікарні на ділянку шкіри отримала еквівалентну дозу 2000 мЗв. Вкажіть, у скільки разів отримана доза перевищує мінімум еквівалентної дози згідно нормативів, передбачених НРБУ-97.Д 2000.

А. В 4 рази

В. В 5 раз

С. В 6 раз

D. В 7 раз

Е. В 8 раз

16. При будівництві рентгенологічного відділення лікарні запропоновані такі ДПД: в приміщеннях для постійного перебування персоналу – 1,7 мР/год, в інших приміщеннях – 0,12 мР/год, в палатах для хворих – 0,03 мР/год. Чи правильно спроектований захист, що визначає ДПД?

А. Правильно

В. Неправильно, тому що в кімнатах для персоналу вона перевищує ДПД

С. Неправильно, тому що в інших кімнатах вона перевищує ДПД

D. Неправильно, тому що в палатах для хворих вона переаищує ДПД

Е. Неправильно, тому що у всіх приміщеннях вона перевищує ДПД

17. Планується аналіз діяльності СРБ об’єкту. Які основні сторони діяльності відомчої служби радіаційної безпеки підлягають обстеженню?

А. Наявність приладів, кваліфікованого персоналу,об’єм, методи, результати групового та індивідуального дозиметричного контролю, правильність ведення документації

В. Наявність приладів, дозвіл міліції

С. Кількість членів СБР не менше 10, членство в службі інженера з техніки безпеки, пожежника

D. Сторони діяльності, що перераховані в пункті “А” та комплексний план роботи зі штабом цивільної обоони

Е. Сторони діяльності, що перераховані в пункті “А” та комплексний план роботи із райдержадміністрацією

18. Дитині однорічного віку, що перебувала в м. Чорнобилі під час вибуху ядерного реактора з профілактичною метою 27.04.1986 р. призначено таке лікування: 5% йодна настойка по 1-2 кр. на 100 мл молока 3 р. в день протягом 7 діб. Чи правильне призначене лікування?

А. Правильне

В. Частково правильне

С. Неправильне

D. Малоефективне

Е. Шкідливе

19. Вагітній жительці Чорнобиля 27.04.1986 р. лікар-акушер-гінеколог порекомендував вживати з метою профілактики захворювання щитовидної залози матері та послаблення токсичного впливу йодиду калію на плід калій йодид по 0,125 г і 0,75 г калію перхлорату одноразово на добу протягом 7 діб, запиваючи їх солодким чаєм, киселем, молоком. Чи правильні рекомендації лікаря?

А. Правильні

В. Помилкові

С. Неефективні

D. Частково правильні

Е. Шкідливі

20. Інженеру з техніки безпеки та охорони праці, що був учасником ліквідації аварії на ЧАЕС 27.04.1986 р., з профілактичною метою було призначено калій йодид по 0,125 г на прийом всередину після їжі 1 р. в день протягом 7 діб. Який ступінь захисту при тому був досягнутий?

А. Високий

В. Частковий

С. Задовільний

D. Незадовільний

Е. Шкідливий

21. Мати, за фахом педіатр, що проживала в м. Чорнобилі, 26.04.1986 р. призначила своїй дитині (вік 8 міс.) йодид калію по 0,04 г на прийом всередину після їжі разом з киселем, чаєм, водою 1 р. в день протягом 7 діб. Який ступінь захисту при тому був досягнутий?

А. Високий

В. Частковий

С. Задовільний

D. Незадовільний

Е. Шкідливий

22. Виявлено, що радіонуклід J-131, який використовується в радіологічній лабораторії з часом втратив активність з 1000 до 10 мКі. Як можна практично передбачити зміну активності радіонуклідів за певний період часу?

А. За законом радіоактивного розпаду

В. Використати актинометр

С. За періодом напіввиведення

D. Використати радіометр

Е. Використати дозиметр

23. Ліквідатору аварії на ЧАЕС 26.04. 1986 р. для профілактики накопичення J-131 в щитовидній залозі призначили 5% йодну настойку по 3-5 кр. на стакан молока або води після їжі протягом 7 діб 3 рази в день. Чи ефективним буде профілактичне лікування?

А. Ефективним

В. Неефективним

С. Частково ефективним

D. Надзвичайно малоефективним

Е. Шкідливим

24. *Студент має прилади: лічильник Гейгера, лічильник Ебера, апарат Кротова, прилад Міщука, прилад Ебера. Який прилад він має використати для визначення радіоактивності?

A. Лічильник Гейгера

B. Лічильник Ебера

C. Прилад Ебера

D. Прилад Міщука

E. Апарат Кротова

25. *До органів санітарно-епідеміологічної служби звернувся громадянин Д., який працює на об’єкті з радіаційно-ядерною технологію, з проханням роз’яснити принцип розрахунку ліміту дози для осіб категорії А. Завідуючий радіологічним відділенням відповів, що ліміт дози є сумою ефективних доз опромінення від усіх індустріальних джерел випромінювання. До цієї суми не включають (вкажіть найбільш правильний варіант):

A. Всі перераховані дози

B. Дозу, яку одержують при медичному обстеженні або лікуванні

C. Дозу опромінення від природних джерел випромінювання

D. Дозу, що пов’язана з аварійним опроміненням населення

E. Дозу опромінення від техногенно-підсиленних джерел природного походження

26. *Під час контролю радіаційної обстановки у відділенні лікування відкритими джерелами іонізуючих випромінювань, працівниками служби радіаційної безпеки було встановлено, що рівень радіоактивного забруднення бета – активними нуклідами робочих поверхонь знаходиться на рівні 900 част/хв/см2, спец одягу – 420 част/хв/см2. Зробіть найбільш правильний варіант заключення про можливість роботи персоналу в даних умовах:

A. Робота може проводитись протягом всього робочого дня

B. Робота може проводитись протягом 2 годин за робочу зміну

C. Робота може проводитись протягом 4 годин за робочу зміну

D. Робота може проводитись протягом 1 години за робочу зміну

E. Робота може проводитись лише за умови прийому радіопротекторних препаратів

27. *Вкажіть ступінь чутливості різних тканин органів людини до іонізуючого випромінювання у порядку зменшення їх чутливості.

A. Лімфоїдна тканина, лімфатичні вузли, селезінка, вилочкова залоза, кістковий мозок, зародкові клітини.

B. М’язи, колагенові волокна, хрящі, шкіра.

C. Зародкові клітини, кістковий мозок, м’язи, головний мозок, селезінка.

D. Кришталик, печінка, нирки, підшлункова залоза, червоний кістковий мозок.

E. Кістковий мозок, селезінка, зародкові клітини, м’язи.

28. *Для створення радіаційної безпеки медичного персоналу рентгендіагностичного кабінету використані захисні засоби типу екранів: просвинцьоване скло на екрані рентгенкабінету, велика і мала пересувні захисні ширми, запона та захисні рукавиці з просвинцьованої гуми. Які ще засоби екранування необхідні?

A. Нагрудний фартух з просвинцьованого матеріалу.

B. Гумові чоботи з додатком свинцю.

C. Обмеження тривалості робочого дня.

D. Дистанційне управління рентгенапаратом.

E. Вказаних заходів досить.

29. *На державних іспитах студент доводив екзаменатору, що найбільшим проникненням в організм людини має альфа іонізуюче випромінювання. Вірною відповіддю є:

A. Гама-випромінювання

B. Нейтронне випромінювання

C. Альфа-випромінювання

D. Протонне випромінювання

E. Бета-випромінювання

30. *Громадянин М. (вік 30 років, зріст 172 см, маса тіла 70 кг), гр. Б. (вік 32 роки, зріст 166 см, маса тіла 75 кг) – працівники гамма-дефектоскопічної лабораторії, яка обслуговує будівельно-монтажне управління, в результаті надзвичайної ситуації, яка виникла в процесі роботи, зазнали опромінення, ефективна доза якого склала 40 мЗв (4 бер). Потерпілі були направлені до спеціальної медичної установи для обстеження. Встановіть чи перевищує отримана доза ліміт дози встановлений для персоналу в умовах радіаційної аварії

A. Не перевищує

B. Не перевищує, якщо доза була отримана протягом 4 годин

C. Не перевищує, якщо доза була отримана протягом доби

D. Не перевищує, якщо доза була отримана протягом 12 годин

E. Не перевищує, якщо доза була отримана протягом 6 годин

Література

1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / Підручник. – Київ: Здоров’я, 1999. – 694 с.

2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. – 472 с.

3. В.Ф. Кирилов, В.А. Книжников, П.П. Коренков. Радиационная гигиена. М., "Медицина", 1988. – с.


Т.1. - В – (Літ. 2, ст. 398)

Т.2. - А – (Літ. 2, ст. 398)

Т.3. - В – (Літ. 2, ст. 398)

Т.4. - А – (Літ. 3, ст.216)

Т.5. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.6. - А – (Літ. 3, ст. 114)

Т.7. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.8. - D – (Літ. 3, ст. 281)

Т.9. - А – (Літ. 1, ст. 139)

Т.10. - Е – (Літ. 2, ст. 399)

Т.11. - А – (Літ. 3, ст. 58)

Т.12. - D – (Літ. 1, ст. 640)

Т.13. - А – (Літ. 2, ст. 395-396)

Т.14. - А – (Літ. 2, ст. 399)

Т.15. - А – (Літ. 2, ст. 399)

Т.16. - А – (Лекційний матеріал)

Т.17. - А – (Лекційний матеріал)

Т.18. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.19. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.20. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.21. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.22. - А – (Літ. 2, ст. 395)

Т.23. - А – (Літ. 3, ст. 281)

Т.24. - А – (Літ. 2, ст. 402)

Т.25. - А – (Лекційний матеріал)

Т.26. - А – (Лекційний матеріал)

Т.27. - А – (Літ. 2, ст. 398)

Т.28. - А – (Літ. 1, ст. 640)

Т.29. - А – (Літ. 2, ст. 397)

Т.30. - А – (Літ. 1, ст. 139)


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)