АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тимчасова зупинка кровотечі здійснюється в порядку невідкладної самодопомоги і взаємодопомоги на місці пригоди до евакуації потерпілого в лікувальний заклад

Читайте также:
  1. Алгоритм 1. Зупинка артеріальної кровотечі за допомогою закрутки
  2. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  3. Бар, який зазвичай працює в ночі , обслуговування здійснюється через офіціантів, комплектується бар, в основному, жіночим персоналом називають...
  4. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  5. В якому порядку та куди сплачуватиметься ЄСВ?
  6. Введення в експлуатацію здійснюється за дозволом державних органів ветеринарного та санітарного нагляду
  7. Визнана у встановленому порядку претензія.
  8. Виклик аркуша властивостей здійснюється клацанням правою клавішею миші на об'єкті й вибором із контекстного пункту «Свойства».
  9. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  10. Виховання – це усвідомлене і цілеспрямоване зрощування людини як особистості у відповідності зі специфікою цілей, соціальних груп і організацій в яких воно здійснюється.
  11. Гигиенические требования к организации учебно – воспитательного процесса в школах, распорядку дня учащихся различных возрастных групп, профилактика утомления.
  12. Глава 45. Кримінальне провадження у порядку перейняття

Невідкладні дії при гострій крововтраті

Гостра крововтрата потребує швидкої допомоги потерпілому. Загальноприйнятими є наступні етапи надання медичної допомоги:

– перша допомога на місці пошкодження;

– евакуація потерпілого в лікувальний заклад;

проведення спеціалізованого хірургічного лікування кінцевої зупинки кровотечі, відновлення втраченої крові, відновлення порушених процесів в організмі.

Прийняття сучасних змін по зупинці кровотеч має вирішальне значення для врятування життя потерпілому причому їх потрібно проводити швидко і кваліфіковано. Спочатку проводять тимчасову зупинку кровотечі одним із доступних методів.

При гострій кровотечі важливо забезпечити умови, які сприяють переміщенню крові до головного мозку, що допомагає боротись з кисневим голодуванням мозку. На місці пригоди потерпілого вложити так, щоб голова була нижче 40-50 см нижче рівня ніг. Потерпілому дають пити теплий чай, каву, соки, або розчин глюкози, з вітаміном С.

Значення зупинки кровотечі трудно переоцінити. Це проблема є актуальною для всіх розділів медицини. Потрібно підкреслити, що методами боротьби з кровотечами, повинні володіти не тільки медичні працівники. Кожний громадянин при наданні допомоги потерпілому зобов’язаний вміти користуватись простими способами зупинки кровотечі.

Тимчасова зупинка кровотечі.

Тимчасова зупинка кровотечі здійснюється в порядку невідкладної самодопомоги і взаємодопомоги на місці пригоди до евакуації потерпілого в лікувальний заклад.

При наданні невідкладної допомоги необхідно пам’ятати про правила асептики, не допускати попаданню мікроорганізмів у рану. Кровотечу потрібно зупиняти шляхом притискання судини, на рану накладається марлева пов’язка або пов’язка з чистої матерчастої тканини???? (просто з чистої тканини).

При транспортуванні пораненого в лікувальний заклад зберігається принцип створення спокою в рані. Тому і так важливі заходи, які забезпечують нерухомість пошкодженої ділянки. Найбільш простий спосіб тимчасової зупинки кровотечі притискання судини в місці пошкодження за допомогою тісно накладеної пов’язки. Ця пов’язка здавлює тканини, зменшує просвіт судин, сприяє тромбуванню їх із наступним розвитком гематоми.

Якщо пошкодження судин супроводжується пошкодженням тканин, а кровотеча загрожує життю потерпілого (порання великих судин), то в таких випадках, н рахуючись із стерильністю, необхідно швидко розірвати одежу і саме у рані прижати кровоточиву судину. В подальшому потерпілого транспортують у лікувальний заклад, де проводять хірургічну обробку рани і кінцеву зупинку кровотечі.

Венозну кровотечу зупинити легше, ніж артеріальну. Один із більш поширених способів зупинки кровотечі – пальцеве притискання головних магістральних судин на протяжении? або у рані. Судина притискається до виступаючої частини кістки. Ці виступаючі частини називаються анатомічними ділянками, або точками притискання судин. При пораненнях кінцівки судини притискаються вище місця поранення. Пальцеве притискання можна здійснити кількома пальцями руки, або великими пальцями обох рук.

Як показала практика притискання судин краще виконувати великими пальцями обох рук, накладаючи один палець на другий.

Кровотечу із загальної сонної артерії можна зупинити за допомогою пальцевого притискання артерії до поперечних відростків шийних хребців – 6 шийний хребець

Кровотеча з підключичної артерії зупиняється притисканням її до першого ребра на місці розміщення м’язових тканин. Для цього руху хворого потрібно відвести донизу і назад, після цього артерія притискається між ключицею і першим ребро. При пораненні плечової артерії її притискають до плечової кістки. Причому пальцями обхоплюють плече так, щоб було зручно притиснути судину в середній частині двоголового м’яза плеча. Пальцеве притискання стегнової артерії здійснюється нижче пахи до лобкової кістки всередину від середньої лінії. Здавлення стегнової артерії можна виконувати на внутрішній поверхні стегна до стегнової кістки, де є мало м’язів. У людей з добре розвиненою мускулатурою і з вираженим жировим відкладенням пальцеве притискання виконувати важко. Тоді здавлення судини здійснюється долонею або затиснутими в кулак пальцями.

При пораненні черевної аорти тимчасово зупиняють витікання крові з неї вдається сильним постійним здавленням судини кулаком до хребта.

Пальцеве притискання при пораненні великих вен потрібно проводити одночасно у рані і на центральній ділянці пошкодженої судини.

Всі розглянуті способи притискання судин відносяться до тимчасових методів допомоги при кровотечах. Справа в тому, що втримати магістральну судину в стиснутому вигляді пальцями дуже важко. Для цього потрібна велика витримка, фізичне навантаження, високе відчуття відповідальності за життя людини.

Після пальцевого притискання судини потрібно як можна скоріше використати один із механічних способів зупинки кровотечі – накладання джгута, або хірургічного інструмента.

Найбільш поширений спосіб стискання судин – кругове пере тискання кінцівки. Вказаний спосіб має ряд протипоказань, але він виправдав себе на практиці надання невідкладної допомоги.

З часів введення методу кругового перетягування кінцівки для зупинки кровотечі пройшло вже немало років. Але багато хірургів це до нашого часу продовжують створювати пристосування, які могли б спростувати джгут і були б зручними для швидкого використання. Бажання знайти заміну джгуту заключається в головному недоліку кругового перетягування кінцівки – в згубному впливі на тканини, внаслідок чого відбувається обезкровлення і в кінцевому результаті призводить до повної зупинки кровотечі.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)