АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правовий захист престарілих людей

Читайте также:
  1. A) бегство людей за рубеж
  2. A. росту заболеваемости людей раком кожи
  3. I. Основные профессиональные способности людей (Уровень 4)
  4. III. Захист інтересів клієнта
  5. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  6. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  7. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  8. А) Соціальний захист дітей-інвалідів
  9. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  10. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  11. Адміністративний, судовий, цивільно-правовий порядок
  12. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців

Старіння населення є однією з глобальних проблем сучасного світу. Відповідно до класифікації Всесвітньої організації охорони здоров'я до людей похилого віку належить населення віком від 60 до 74 років, до старого – від 75 до 89, а до довгожителів – 90 років і старше. Соціологи називають ці періоди життя людей "третім віком", а демографи вводять поняття "третього" (60-75 років) і "четвертого" (понад 75 років) віків.

У розвинутих країнах, де процес старіння громадян проходить як мінімум протягом трьох десятиліть, частка осіб похилого віку становить від 15 до 20 %. У країнах, що розвиваються, простежується зниження народжуваності та початок активного старіння населення.

Концептуальні погляди ООН на місце і роль людей були відображені в Принципах ООН щодо людей похилого віку, прийнятих Генеральною Асамблеєю у 1991 р. Ці принципи зумовлюють забезпечення людей похилого віку:

· продуктами, житлом, одягом і медичним обслуговуванням; можливістю займатися діяльністю, яка приносить дохід, жити у безпечних умовах із урахуванням особистих нахилів і стану, який змінюється, перебувати якомога більше в домашніх умовах; можливістю брати участь у розробці політики, яка торкається їх благополуччя, і створювати власні рухи та асоціації;

· доглядом і турботою з боку сім'ї і общини, медичним обслуговуванням з метою підтримки чи відновлення оптимального рівня фізичного, психічного й емоційного благополуччя і попередження захворювань; можливістю отримувати соціальні та правові послуги, послуги закладів опіки і піклування; можливістю користуватися у будь-якому соціальному закладі правами людини і основними свободами, включаючи повну повагу гідності, переконань, потреб і особистого життя, а також права приймати рішення щодо догляду та якості життя;

· можливістю всебічної реалізації свого потенціалу, тобто доступу до суспільних цінностей в галузях освіти, культури, духовного життя і відпочинку;

· можливістю вести гідний і безпечний спосіб життя, тобто не зазнаючи експлуатації, фізичного чи психологічного насилля, а також мати право на справедливе поводження незалежно від віку, статі, расової чи етнічної приналежності, інвалідності чи іншого статусу.

Люди старшого віку розглядаються світовим співтовариством як позитивний фактор, а не як тягар. Сучасне розуміння старіння поєднує ідеї повноправної участі престарілих і старих людей в житті суспільства і турботи про них. Коли люди старшого віку відіграють активну, творчу і корисну роль і відчувають турботу про себе, молодші покоління бачать, що їх може очікувати у майбутньому.

Стратегія міжнародного співтовариства відображена в Міжнародному плані дій з проблем старіння (1983 р.), в матеріалах Всесвітньої конференції з проблем старіння (1952 р.) і глобальних цілях з проблем старіння до 2001 p., прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН в 1992 р. Особливі інтереси людей похилого віку знайшли відображення в конвенціях і рекомендаціях Міжнародної організації праці (МОП):

· про мінімальні норми соціального забезпечення і встановлення прожиткового мінімуму (1952 p.);

· про основні цілі й норми соціальної політики (1962 p.);

· про професійну орієнтацію і професійну підготовку в сфері розвитку людських ресурсів (1975 p.);

· про трудящих людей похилого віку (1980 р.).

У заключних документах (Декларації і Програмі дій) Всесвітньої зустрічі на вищому рівні в інтересах соціального розвитку, яка проходила в Копенгагені у березні 1995 p., глави держав і урядів взяли на себе зобов'язання забезпечення більш сприятливих умов стійкого соціального розвитку, а також виявлення особливої уваги до їхніх турбот і потреб престарілих.

В Україні соціальне забезпечення людей похилого віку здійснюється через систему пенсійного забезпечення, передбаченого законодавством.

З 1 жовтня 2011 року набуває чинності Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" (№3668-VI), який передбачає зміни умов призначення пенсій у солідарній системі, уточнює положення щодо обов"язкової накопичувальної пенсійної системи (другого рівня) та визначає умови участі недержавних пенсійних фондів на другому рівні. Законом передбачається:

Підвищувати пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років починая з 1 вересня 2011 року, і будуть поступово збільшувати його на 6 місяців щороку протягом 10 років. В законопроекті з'явилося уточнення. Протягом найближчих 5 років жінки зможуть вибирати:

· виходити на пенсію по-старому (в 55 років), якщо є 30 років трудового стажу,

· працювати далі, отримуючи за кожен перероблений місяць +0,5% до пенсії протягом перших 5 років і +0,75% – після 5 років.

Решта норми прийнятого в першому читанні законопроекту виглядають так:

Вік

· держслужбовцям доведеться йти на пенсію в 62 роки для чоловіків і 57 років для жінок;

· пенсійний вік держслужбовців чоловіків і дев'яти прирівняних до них категорій працівників буде збільшуватися до 62 років «у розстрочку». Відбудеться це з 2013 року протягом 4 років по 6 місяців щороку;

· для жінок передбачений перехідний період протягом 5 років, під час якого вони можуть вибирати - виходити на пенсію за старим законодавством або за новим (пізніше, але з більшою пенсією).

Розмір виплат

· мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком зросте з 25 до 35 років для чоловіків і з 20 до 30 років для жінок;

· якщо людина не виходить на пенсію за віком, то кожен перероблений у перші п'ять років рік буде згодом оцінюватися в 6% надбавки, а починаючи з шостого року - в 9%;

· при виході на пенсію одноразову виплату розміром 10 призначених пенсій будуть виплачувати медикам, педагогам і працівникам соціальної сфери;

· пенсія держслужбовців буде розраховуватися виходячи з розміру зарплати до 14 400 грн. Тобто для всіх пенсіонерів буде враховано обмеження заробітку при призначенні пенсій сумою, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцстрахування.

Для військових

· вислугу військових будуть збільшувати до 25 років за 6 місяців на рік - протягом 10 років. Кожні 6 місяців навчання у військових вузах будуть додавати до календарної вислугою років 1 рік.

Для VIPів

· максимальний розмір пенсій обмежений 10 прожитковими мінімумами (7640 гривень). Норма буде поширюватися на вже призначені виплати;

· нардепів зрівняють з іншими пенсіонерами. Вони зможуть вийти на пенсію за 1,5 року до настання пенсійного віку.

Пенсії призначаються довічно, незалежно від стану здоров'я.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)