АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кафедра теорії і методики фізичного виховання

Читайте также:
  1. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  2. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  3. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  4. Альтернативні теорії вартості
  5. Анализ взаимосвязи коэффициентов на основе методики факторного анализа прибыли Дюпон и прогноз роста с помощью соотношений
  6. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  7. Бланк ответов методики «Саморегуляция» СР – 1
  8. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  9. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  10. Взаємозв’язок розвитку, виховання та навчання
  11. Взаимосвязанное изучение хозяйственных процессов как элемент методики анализа
  12. Вибір методів виховання

ЛЕКЦІЯ

Тема: Рухові дії як предмет навчання.

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІІ КУРСУ П/С ФАКУЛЬТЕТУ

Виконавець:

Ст. викладач Євтушова Л. Ф.

Л ь в і в - 2001

 

План.

 

1. Педагогічні основи процесу навчання руховим діям.

2. Передумови процесу навчання.

3. Загальна характеристика структури процесу навчання:

· етап початкового розучування;

· етап поглибленого розучування;

· етап закріплення і вдосконалення.

 

І. 1. Успішність процесу навчання залежить від наявності умов необхідних і достатніх. При цьому мається на увазі готовність: - вчителя; - учня; - умов, в яких здійснюється навчання.

Тут розглянемо тільки групу передумов, що характерезують готовність до навчання учня. В цілому вона характерезується трьома основними компонентами:

* фізична підготовленість;

* рухова, в тому числі кординаційна готовність;

* психологічна готовність.

Ці компоненти готовності формуються, як правило, неодночасно. Тому в процесі фізичного виховання необхідно цілеспрямовано впливати на них ще до того, як розпочинаються вивчення нової рухової дії.

ІІ. Перша передумова - фізична підготовленість учня (в окремих посібниках називають фізична готовність) забезпечується заздалегідь протягом всіх попередніх періодів фізичного виховання і тільки частково - перед початком розучування. Досягнутий до початку розучування дій ступінь розвитку необхідних фізичних якостей визначають з допомогою тестових вправ. Якщо тестування виявляє недостатній рівень розвитку цих якостей, то проводиться додаткова фізична підготовка, яка покликана довести фізичну готовність до необхідного рівня.

Друга передумова - рухова, в тому числі координаційна готовність. Швидкість оволодіння дією залежить від швидкості формування її орієнтовної частини. Рухова уява формується по мірі накопичення рухового досвіду і фіксується в довготривалій пам'яті. Практика показує, що чим багатший фонд набутих раніше рухових умінь та навичок, тим більша ймовірність того, що навчання нової рухової дії буде здійснюватись прискореними темпами і без особливих труднощів, оскільки воно спиратиметься на засвоєнні раніше рухової дії. Якщо ж навчання нової рухової дії не знаходить опори з набутого раніше рухового досвіду, то її необхідно створювати вже в процесі навчання цієї дії, а це звичайно, буде позначатись на темпах, засобах та методах навчання.

Третя передумова - психологічна готовність. Ядром її є мотивація до навчальної діяльності. Сила мотивації і міцність установок при навчанні визначаються переконаністю учня в тому, що дана вправа необхідна йому як у спортивній та і в життєвій діяльності.

Психологічна готовність до засвоєння рухової дії визначається ступенем розвитку в учня вольових якостей - наполеглевості, сміливості, рішучості, тобто тих, що визначають його активність.

ІІІ. У багаторічному процесі фізичного виховання постійно здійснюються навчання різноманітних рухових дій. Одні з них формуються лише на рівні умінь, другі - в якості навички, треті треті багаторазово перебудовуючись набувають властивостей умінь і навичок. Розглядаючи процес засвоєння окремо взітої рухової дії, правомірно говорити про відносно завершений цикл навчання. В цьому циклі виділяють три етапи:

етап початкового розучування;

етап поглибленого (деталізованого) розучування;

етап закріплення і вдосконалення.

Етапи навчання не слід змішувати з фазами засвоєння рухової дії. Фаза - це умовне відображення біологічних закономірностей становлення рухової дії. Етапи - умовний поділ педагогічного процесу, який відзеркалює і педагогічні і фізіологічні закономірності. Тривалість кожного етапу, як і фаз формування рухової дії, залежить від багатьох факторів: підготовленості учнів, складності рухової дії і т.п.

Структуру процесу навчання не слід вважати за щось незмінне. Якщо, наприклад, до початку розучування наступної дії в учня вже склалась орієнтовна основа і створені передумови правильного її вивчення, то потрібне уміння виконувати цю рухову дію формується швидко. У навчанні, якщо передумови до формування нової рухової дії створені мінімальні і їх необхідно створювати в процесі початкового розучування рухової дії, то такий етап набуває розгорнутого типу і більшої тривалості.

Якщо предметом навчання стає дія чисто допоміжного значення, яка буде використовуватись лише як підвідна вправа, то процес навчання в даному випадку частіше всього будується лише в рамках перших двох етапів, тобто завершується на стадії рухового вміння.

Таким чином, структура і зміст процесу навчання варіативні. Поряд з цим,в межах кожного етапу цей процес має свої цілком визначені риси, які знаходять відображення в особливостях постановки завдань і методики їх реалізації.

 

Алгоритм методики навчання техніці фізичних вправ школярів.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)