АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організаційна система ТПВ і регламентація ТПВ

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  12. IV. Ямайская валютная система

Залежно від типу виробництва, складності виробу, ступеню його новизни, застосовують централізовану, децентралізовану, або змішану систему організації ТПВ.

При централізованій системі комплекс робіт з ТПВ здійснюють спеціалісти загальнозаводського відділу головного технолога (ВГТ). Цей відділ на машинобудівному підприємстві з серійним типом ви­робництва може включати такі підрозділи (бюро): розробки техноло­гічних процесів, організаційного проектування, проектування спеці­ального технологічного оснащення з групами, спеціалізованими по видах робіт (оснащення для лиття, обробки різанням, штампи та ін.), трудових і матеріальних нормативів, технічної документації, плану­вання ТПВ, підготовки і впровадження заходів удосконалення техно­логічних процесів, технологічні лабораторії.

Цеховим технологічним бюро доручають впровадження спроектованих тех­нологічних процесів, їхнє коригування у разі виникнення конструкторських і технологічних змін, контроль за дотриманням технологіч­ної дисципліни. Таку систему застосовують звичайно в масовому та крупносерійному виробництві.

Децентралізована система характерна для одиничного та дрібносерійного виробництва. Вона передбачає, що ВГТ здійснює загальне методичне керівництво, контрольні функції, виконує роботи з типізації технологічних процесів, уніфікації оснащення, а інші роботи з ТПВ покладають на технологічні бюро цехів.

Змішана система є комбінацією централізованої та децентралізованої систем організації ТПВ, її застосовують найчастіше у серійному виробництві. У такому разі нові технологічні процеси та оснащення розробляють спеціалісти ВГТ, а їх впровадження, налагодження, контроль за дотриманням технологічної дисципліни і роботи з ТПВ продукції, що не належить до стабільної номенклатури, здійснюють цехові технологічні бюро.

Організація та керування ТПВ відбувається відповідно до держав­них стандартів. ТПВ виконують за єдиною системою технологічної підготовки виробництва (ЄСТПВ), яка передбачає широке застосу­вання прогресивних типових технологічних процесів, стандартної технологічної оснастки і устаткування, засобів механізації та автома­тизації праці. ЄСТПВ створює нормативно-технічну базу для плану­вання, організації робіт ТПВ, сприяє зменшенню трудомісткості та обсягу витрат на її здійснення.

Організація й управління ТПВ основані на використанні організа­ційної моделі ТПВ, організаційної структури служб, організаційних положень, посадових інструкцій, встановлених підприємством згідно з вимогами ЄСТПВ, і передбачають раціональний розподіл функцій між службами ТПВ, ліквідацію дублюючих зв'язків і зайвої інформа­ції, гнучкість структури, тобто можливість її швидкої перебудови при зміні завдань та умов виконання ТПВ.

ЄСТПВ призначена забезпечити: єдиний для кожного підприємства системний підхід до вибору, застосування методів і засобів ТПВ, що відповідають передовим досягненням науки, техніки і виробництва; гнучкість пристосування виробництва до безперервного його вдосконалення, швидкого переналагодження на випуск досконалішої техніки; раціональну організацію механізованого й автоматизованого виконання комплексу інженерно-технічних робіт, у тому числі автоматизацію конструювання об’єктів і засобів виробництва; розроблення технологічних процесів та управління ТПВ; взаємозв’язок з іншими АСУ і підсистемами; високу ефективність ТПВ.

При освоєнні нових виробів у складі завдань ТПВ виконуються такі роботи:

1) технологічний аналіз робочих креслень та їх контроль на предмет технологічності конструкції деталей і складальних одиниць;

2) коригування технологічної документації, одержаної від розробника з огляду на конкретні умови виробництва;

3) розроблення прогресивних технологічних процесів виготовлення деталей, складання, регулювання і випробування окремих вузлів та виробу загалом;

4) проектування спеціальних інструментів, технологічного оснащення й нестандартного устаткування для виготовлення нового виробу;

5) розроблення та впровадження передових форм організації виробництва;

6) складання технологічних маршрутних карт, операційних технологічних карт;

7) виконання планувань цехів і виробничих дільниць з розміщенням устаткування, робочих місць, потокових ліній відповідно до розроблених технологічних маршрутів;

8) складання норм витрат матеріалів інструменту та енергоресурсів;

9) розроблення та впровадження підсистеми якості, раціональних методів технічного контролю;

10) вивірка, налагодження і впровадження технологічних процесів на виробничих дільницях і робочих місцях;

11) випуск дослідної партії виробів, з коригуванням технологічної документації і відповідних попередніх організаційних рішень;

12) випуск установчої партії (серії) виробів;

13) розрахунки виробничої потужності підприємства, нормативні витрати.

Усі робочі креслення деталей піддаються технологічному аналізу відповідно до вимог стандартів, що передбачає контроль на предмет їх технологічності та можливості виготовлення в умовах виробництва даного підприємства, що сприяє плідній праці конструкторів та технологів. Під час аналізу виявляються і розглядаються можливості використання типових технологічних процесів, стандартного оснащення, засобів механізації та автоматизації, перевіряється наявність устаткування і виробничих потужностей підприємства.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)