АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні властивості

Читайте также:
  1. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. III. Основні правила та обов’язки працівників
  5. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  8. Xімічні властивості аренів
  9. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  10. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  11. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  12. Банки — основні учасники ринку капіталів

Фізичні (густина – істинна, середня, насипна; пористість; питома поверхня).

Відношення до дії води і морозу (водовбирання, вологість, водостійкість, водопроникність, вологовіддача, гігроскопічність, морозостійкість).

Теплові (теплопровідність, теплоємність, вогнестійкість, во­гнетривкість);

Механічні (міцність на стиск, вигин і розтягання; твердість, крихкість, сти­рання, пружність, пластичність, опір ударові, зносо­стійкість, повзучість).

Спеціальні властивості: хімічна (корозійна) стійкість, біологічна стій­кість, газо­проникність, адгезія, акустичні властивості, радіаційна стійкість, дов­говічність, надійність, безвідмовність, відмова, ремонтопридат­ність, збережені­сть.

Хімічна (корозійна) стійкість здатність матеріалу не руйнуватися під ді­єю різних агресивних середовищ (кислот, лугів, солей, газів). Чорні метали ір­жавіють навіть на повітрі; мармур тьмяніє і втрачає міцність під дією сірчистих спо­лук; деревина не стійка до дії кислот і лугів; гірські породи, цементи і бетони руйну­ються кислотами і т. п..

Біологічна стійкість – здатність матеріалу чинити опір руйнівним діям рослинних і тваринних мікроорганізмів (гриби, лишайники, морські та річні ор­ганізми, вищі тварини). Ця властивість має велике значення для матеріалів органі­чного походження (деревина) і для гідротехнічних і підземних споруд.

Газопроникність – властивість матеріалу пропускати газ (повітря) крізь свою товщину. Газопроникність зовнішніх стін бу­динку значною мірою змен­шує­ться при покритті їх олійними фар­бами, бітумними сполуками, штукатуркою, полі­мерними плівками.

Адгезія – здатність матеріалу приставати до інших матеріа­лів. Ця власти­ві­сть важлива для клеїв, СБС, фарб, емульсій, паст, мастики.

Акустичні властивості характеризуються відношенням ма­теріалів, які використовуються у всіх категоріях будівель, до зву­кових хвиль. Матеріали відбивають, вбирають або пропускають їх по-різному.

Радіаційна стійкість це здатність матеріалу зберігати будо­ву і фізико-механічні характеристики після дії іонізуючого випро­мінювання.

Для захисту від потоку нейтронів застосовують матері­али, які містять у ве­ликій кількості зв'язану воду; від γ-випромінювання - матеріалу з великою густиною (свинець, особливо важ­кий бетон). Зв’язану воду містять гідратовані бетони, лімонітова руда (водний оксид заліза) та ін. Зменшити інтенсивність проник­нення нейтронного випромінювання крізь бетон можна шляхом введення в нього спеціа­льних домішок (бору, кадмію, літію).

Технологічні властивості характеризують придатність БМ до механічної об­робки (різання, свердлення, стругання, розпилювання).

Деякі властивості мають важливе значення для всіх будівель­них матері­алів, інші – тільки для деяких і у певних умовах (морозо­стійкість, водостійкість, вогнетривкість і т.п.).

Вироби та будівельні конструкції з БМ повинні забезпечувати на­дійність і довго­вічність при тривалій експлуатації.

Надійність – це загальна властивість, що характери­зує прояв всіх інших властивостей виробу в процесі експлуатації. Складовими надійності є довговіч­ність, безвідмовність, ремонто­придатність і збереженість.

Довговічність це властивість виробу зберігати працездатність до гранич­ного стану з необхідними перервами на ремонт. Гранич­ний стан визначається руйнуванням виробу, вимогами безпеки або економічної доцільності. Довговіч­ність будівельних виробів вимі­рюють, зазвичай, терміном служби без втрати експлуатаційних якостей у конкретних кліматичних умовах і режимі експ­луа­тації. Наприклад, для залізобетонних конструкцій нормами передбачені три ступені довговічності: І - відповідає терміну служби не менш 100 років, II - 50, III - 20 років.

Безвідмовністю називають здатність виробу зберігати праце­здатність у певних режимах і умовах експлуатації протягом деяко­го часу без перерв на ре­монт. Основний показник – імовірність безвідмовної роботи, а відмовою нази­вають подію, через яку система, елемент чи виріб повністю або частково втра­чають працездатність. Втрата працездатності викликається такою не справніс­тю, при якій хоча б один з основних параметрів виходить за межі встановлених допус­ків.

Ремонтопридатність – це властивість виробу, що характеризує його при­стосованість до відновлення справності і збереження зада­ної технічної харак­теристики в результаті попередження, виявлен­ня й усунення відмов. Показни­ком ремонтопридатності є середній час ремонту на одну відмову даного виду, а також трудомісткість і вартість усунення відмов.

Збереженість – здатність виробу зберігати обумовлені екс­плуатаційні по­казники протягом і після терміну збереження і транспортування, установленого технічною документацією. Збере­женість кількісно оцінюють часом збереження і транспортування до виникнення несправності.

 

Питання 3.

 

Основні вимоги до властивостей БМ відображені в стандартах (ДСТУ). Показники якості і методи оцінювання рівня якості продук­ції відображено в ДСТУ БА 1.1.-11-94 “Показники якості і методи оцінки рівня якості продукції. Терміни і визначення”.

У сфері БМ і виробів найбільш пошире­ні такі види стандартів:

· технічні умови;

· технічні вимоги;

· типи ви­робів і їхні основні параметри.

Стандарти технічних вимог нормують показники якості, на­дійності і дов­говічності продукції, її зовнішній вигляд. Разом з тим такі стандарти встанов­люють гарантійний термін служби і компле­ктність постачання виробів. Біль­шість стандартів на будівельні ма­теріали і вироби – це стандарти технічних вимог. Значна частина вимог стандартів пов'язана з фізико-механічними харак­теристика­ми матеріалів (щільністю, водопоглиненням, вологістю, міцністю, мо­розостійкістю й ін.). Загальні фізико-технічні, екологічні харак­теристики бу­дівельних матеріалів, конкурентоспроможність і товаропросування їх на зовні­шніх ринках наведені в державних станда­ртах:

ДСТУ БА 1.1.-5-94 Загальні фізико-технічні характеристики та експлуатаційні вла­­стивості будівельних матеріалів. Терміни та визначення;

ДСТУ БА 1.1.-72-2000. Екологічні характеристики будівельних матеріалів. Термі­ни та визначення;

ДСТУ БА 1.1.- 27-94. Матеріали будівельні. Дефекти. Терміни та визначення;

ДСТУ БА 1.1.-68-95. Конкурентоспроможність і товаропросування будівельних ма­теріалів та виробів на зовнішніх ринках. Терміни та визначення.

Особливість державної системи стандартизації в будівництві і технології будівельних виробів полягає в тому, що крім стандартів тут діє система норма­тивних документів, об'єднана в будівельні норми і правила (ДБН) – це перелік загальнодержавних нормативних до­кументів з проектування, будівництва і бу­дівельних матеріалів, обов'язкових для всіх організацій і підприємств.

Методичну основу стандартизації розмірів у проектуванні, виготовленні бу­ді­вельних виробів і при зведенні споруд складає Модульна координація розмірів у бу­дівництві (МКРБ) – сукупність правил координації розмірів елементів будинків і спо­руд, будівельних виробів і устаткування на базі ос­новного модуля, який дорівнює 100 мм (позначається ЇМ). Засто­сування МКРБ дозволяє уніфікувати і скоротити кількість типо­розмірів будівельних виробів з різних матеріалів чи конструкцій. Вироби і деталі однакових типорозмірів, виготовлені відповідно до вимог МКРБ, можуть бути ви­користані в будинках різного призна­чення.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)