АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологія судової діяльності

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Акти судової влади
  4. Акти судової влади як одна з форм трудового права
  5. Аналітична психологія К. Юнга
  6. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  7. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  8. Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності.
  9. Безпека життєдіяльності
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  12. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

(з кримінальних справ)

План.

1. Психологічна характеристика судової діяльності (при розгляді кримінальних справ).

2. Психологія судді,

3. Психологічні особливості судового допиту.

1.

Психологія розгляду кримінальної справи в суді вивчає закономірності, пов’язані з психічною діяльністю всіх осіб, що беруть участь у розгляді справи - прокурора, адвоката, судді й інших. Діяльність кожного з них у тій чи іншій мірі містить у собі наступні сторони:

Соціальна сторона діяльності охоплює політичний аспект у роботі юристів як організаторів боротьби зі злочинністю. Вона пов 'язана зі здійсненням ними особливих владних повноважень.

Пізнавальна (пошукова) сторона діяльності полягає в зборі вихідної інформації, необхідної для вирішення фахових завдань, а також вивчення її. Питома вага цієї сторони діяльності в прокурора, адвоката, судді різна.

Конструктивна (реконструктивна) сторона діяльності – це аналіз усієї зібраної інформації по справі і синтез її, динамічний процес пошуку і встановлення істини. Остаточна ціль конструктивної (реконструктивної) діяльності судді, прокурора, адвоката - винесення справедливого і законного вироку підсудному.

Комунікативна сторона діяльності має на меті - одержати необхідну інформацію для розкриття злочину шляхом спілкування з людьми (мається на увазі насамперед допит у суді підсудного, свідків, потерпілих, а також спілкування між: прокурором і адвокатом, адвокатом і суддею і т.д.). Комунікативна сторона діяльності нерозривно пов'язана з використанням усного мовлення.

Організаційна сторона діяльності виявляється, по-перше, у самоорганізованості і, по-друге, у здатності організовувати соціальну взаємодію з іншими учасниками судового процесу.

Засвідчувальна сторона діяльності являє собою приведення всієї здобутої до судового розгляду й у ході суду інформації в спеціальні, передбачені законом форми: протокол, вирок, постанови, ухвали. Засвідчувальна сторона діяльності юридичного працівника нерозривно пов'язана з застосуванням письмової мови.

У кожній із зазначених вище сторін юридичної діяльності реалізуються відповідні особистісні якості, що повинні забезпечувати успішність у роботі судді, прокурора, адвоката. Кожна зі сторін юридичної діяльності потребує визначених теоретичних знань, практичних навичок і вмінь.

Психологія судового процесу при розгляді кримінальних справ дос­ліджує закономірності, пов'язані з психічною діяльністю всіх осіб, що беруть участь у розгляді справи, а також виховний вплив судового про­цесу і вироку на підсудного й інших осіб, роль суспільної думки і її вплив на суддів та ін.

Діяльність суду й інших учасників судового процесу дуже різноманітна, складна і відповідальна, тому що саме суд покликаний вирішити кримінальну справу по суті і винести відповідний вирок.

Головний вид діяльності в суді - конструктивна діяльність, сутність якої міститься в прийнятті рішень по виникаючих спірних питаннях і у винесенні вироку. Проте конструктивна діяльність у суді, із погляду логіки самого судового розгляду, не є за часом першою. Вона може здійснюватися тільки після того, як реалізована пізнавальна діяльність у суді. Іншими словами, конструктивна діяльність можлива лише в тому випадку, якщо здійснений процес пізнання й оцінки зібраної і проведеної в ході попереднього слідства інформації. Розглянемо більш детально сутність пізнавальної і конструктивної діяльності в суді і їхні психологічні особливості.

Специфіка пізнавальної діяльності в суді зумовлена насамперед тим, що на основі матеріалів попереднього розслідування суд одержує готову модель події, що піддається дослідженню. Наявність у матеріалах попереднього слідства версії події, безумовно, полегшить суду пізнання фактів, явищ, обставин справи. Водночас версія сприймається судом тільки як ймовірна істина, що обов'язково повинна перевірятися і старанно досліджуватися.

Пізнавальна діяльність органів слідства полегшує роботу суду, у той же час ні в якій мірі не знижує важливості, відповідальності суду по пізнанню досліджуваних обставин. Судове дослідження обставин справи є самостійним найважливішим елементом здійснення правосуддя, проводиться з повним дотриманням принципів гласності, усності, безпосередності судового розгляду. Те ж саме варто сказати і про пошуковий елемент пізнавальної діяльності. Хоча ця частина роботи і повинна бути виконана на попередньому слідстві, суд не позбавляється права і навіть зобов'язаний відповідно до процесуального закону у необхідних випадках зажадати нові документи, викликати раніше не допитаних свідків і т.д.

У чому ж конкретно виражається пізнавальна діяльність у суді?

По-перше, для суду важливо вивчити у всіх деталях матеріали кримінальної справи й оцінити всі її обставини. Варто підкреслити: обсяг інформації, що використовує суд, як правило, набагато менший загального обсягу інформації, зібраної в процесі проведення попереднього слідства по кримінальній справі. Це пояснюється тим, що в ході пошукової діяльності на попередньому розслідуванні відбувається збір будь-якої інформації, що має відношення до кримінальної справи, при цьому стосовно окремих фактів і деталей пізніше може бути встановлена їхня неспівставність до аналізованої події.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)