АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Склад правовідносин

Читайте также:
  1. Адміністративне правопорушення, його склад.
  2. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  3. Амплітуди спектральних складових відгуку НЕ
  4. Аналитический учет материалов на складе и в бухгалтерии.
  5. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  6. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  7. Б) Кадровий склад
  8. Безсполучникові складні речення
  9. Безсполучникові складні речення.
  10. Боковую язычно-надгортанную складку – plicae glossoepiglotticae lateralis
  11. Будова складових частин скребкових конвеєрів
  12. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
Елементи правовідносин Визначення за ситуацією
1. Суб’єкти – учасники правовідносин, до числа яких можуть належати: а) фізичні та юридичні особи; б) державні та громадські організації; в) різні спільноти (трудовий колектив, нація, народ, населення відповідного регіону та ін.). 1. Суб’єктами правовідносин є Світлана (14-15 років, неповна дієздатність) та її подруга. Вони є індивідуальними суб’єктами.
2. Об’єкт – це ті реальні соціальні блага, що задовольняють інтереси й потреби людей і з приводу яких між суб’єктами виникають, змінюються чи припиняються правовідносини. 2. Об’єктами є прикраса і мобільний телефон, які є матеріальними цінностями, що перебувають у цивільному обігу.
3. Зміст правовідносин характеризується синтезом фактичного і юридичного. Юридичний зміст – це суб’єктивні юридичні права та обов’язки суб’єктів правовідносин; фактичний зміст – це сама поведінка суб’єктів, їхня діяльність, у якій реалізуються суб’єктивні юридичні норми та обов’язки сторін. 3. Юридичний зміст – це право Світлани отримати мобільний телефон у стані, в якому вони домовлялися передати його,та її обов’язок передати золоту обручку подрузі у стані, у стані в якому вони домовлялися передати її. З іншого боку право подруги отримати прикрасу у стані, в якому вони домовлялися передати її, та обов’язок передати мобільний телефон у стані, в якому вони домовлялися передати його. Фактичний зміст – це сама поведінка Світлани та її подруги, тобто власне обмін речами.

Підставою виникнення правовідносин є юридичні факти – конкретні життєві обставини, передбачені правовою нормою, що викликають виникнення, зміну чи припинення правовідносин.

Юридичні факти

Дії Події

Правомірні Неправомірні

Юридичні акти Вчинки Злочини Проступки

За умовами задачі Світлана є ученицею 9 класу, а отже вона є неповнолітньою. Отже, договір, вчинений нею за межами її цивільної дієздатності, може бути схвалений, якщо батьки (усиновлювач чи піклувальник), дізнавшись про його вчинення, протягом одного місяця не заявили претензій іншій стороні. Правочин, вчинений неповнолітньою особою за межами її цивільної дієздатності без згоди батьків, може бути визнаний судом недійсним за позовом зацікавленої особи.

Якщо обидві сторони правочину є неповнолітні особи (а ми не знаємо вік подруги Світлани), то кожна з них зобов’язана повернути іншій стороні усе одержане нею за цим правочином в натурі. У разі неможливості повернення одержаного в натурі відшкодовується його вартість за цінами, які існують на момент відшкодування.

 

 

Вчитель правознавства

Гадяцької СШ І-ІІІ ст. № 4 Л.М. Голубенко

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)