АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Застосування алгебри висловлень до аналізу й синтезу схем з функціональних елементів

Читайте также:
  1. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  2. Аналізу та статистики ім. Поповича ЖНАЕУ Ковальчук О.Д.
  3. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  4. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  5. Визначення оптимального варіанту розв’язання проблем на основі порівняльного аналізу можливих варіантів
  6. ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ОРГАНІЗМА
  7. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  8. Встановлення пріоритетів за допомогою аналізу А Б В
  9. Дайте визначення поняття культура. На які дві великі частини можна його розділити? З яких елементів складається духовна культура?
  10. Завдання до розробки схеми розподілення функціональних обов'язків
  11. Загальне застосування тепла. Лікувальні ванни
  12. Загальні положення застосування модулів оцінки відповідності

Величезні швидкості роботи сучасних ЕОМ досягнуті за рахунок застосування безконтактних схем, що працюють значно швидше, ніж контактні схеми. В ЕОМ застосовуються електронні прилади, що реалізують основні логічні операції (заперечення, кон’юнкцію, диз'юнкцію й ін.). Не стосуючись структури й фізичних основ цих пристроїв, називаних функціональними елементами, позначимо їх умовно в такий спосіб:

пристрій, що реалізує заперечення; пристрій має один вхід і один вихід. Сигнал з'являється на виході, коли на вході немає сигналу, і не з'являється сигнал, коли на вхід поданий сигнал.

 

пристрій, що реалізує конъюнкцию; пристрій має два й більше входи й один вихід. Сигнал з'являється на виході тоді й тільки тоді, коли на всі входи подані сигнали.

пристрій, що реалізує диз'юнкцію; пристріймає два й більше входи й один вихід. Сигнал з'являється на виході тоді й тільки тоді, коли поданий сигнал хоча б на один вхід.

 

Обмежимося тільки цими пристроями, хоча на практиці існують функціональні елементи, що реалізують і інші операції. Але можна обійтися тільки перерахованими трьома пристроями, тому що будь-яку бульову функцію можна виразити, використовуючи тільки операції з замкненої системи {-, Λ, v}.

Цих властивостей елементів досить для рішення завдань синтезу й аналізу схем із цих елементів.

 

Розглянемо приклад побудови однорозрядного суматора двійкових чисел. Задано двійкові числа a1a2...ak...an і b1b2...bk...bn. Потрібно побудувати суматор для k -го розряду. Завдання полягає в конструюванні схеми із трьома входами A, В, С и двома виходами S і Р, щоб при подачі на входи A і B сигналів, що зображують двійкові цифри - доданки даного розряду, а на вхід C - сигналу, що зображує значення переносу із сусіднього молодшого розряду, одержати на виході S значення суми в даному розряді, а на виході Р - значення переносу в сусідній старший розряд.

Нагадаємо, що додавання чисел у двійковій системі проводиться в такий спосіб: 0+0=0,. 0+1=1+0=1, 1+1=10, 1 + 1+1=11 і т.д.

A B C S P
         
         
         
         
         
         
         
         

Скориставшись цією таблицею додавання чисел у двійковій системі, одержимо таблицю:

 

Уважаючи, що 0 і 1 є значення булевой функції, і вибираючи рядка, що закінчуються на 1, одержимо:

 

S=ABC v C v В v А , P=ABC v BC v А C v АB (1).

Маючи вирази, можна побудувати схему з функціональних елементів, що виконують поставлене завдання. Проте побудована схема з функціональних елементів повинна містити якнайменше знаків операцій.

Можна показати, що P=AB v АC v ВC, S=ABC v (A v B vС) після спрощення формул (1).

Тоді одержимо схему, що виконує поставлене завдання, причому схема містить значно менше функціональних елементів у порівнянні зі схемою, що вийшла б при її побудові по (1) без проведення перетворень.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)