АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  3. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  4. Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист
  5. Г ояитії захисту пряв учасників виконавчого провадження
  6. Гарантії захисту прав учасників виконавчого провадження
  7. Гарантії захисту прав учасників виконавчого провадження
  8. Гарантії захисту пряв учасників виконавчого прюваджспня
  9. Гарантії та захист прав місцевого самоврядування
  10. Глава 10. Гарантії захисту прав учасників
  11. Гуморальні фактори імунного захисту
  12. Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам неповнолітніх, захисту їх прав і свобод

 

Цивільна оборона України – це державна система органів управління, сил і засобів для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру [10].

У даному розділі роботи розглядається питання: «Перша долікарняна допомога потерпілому в разі нещасного випадку при роботі з плитковим морозильним апаратом».

Актуальність теми – надання першої медичної допомоги якомога швидше має вирішальне значення для врятування життя і подальшого стану здоров’я потерпілого.

Плитковий морозильний апарат складається з плит в середині яких протікає холодильний агент, після загрузки апарату продуктом плити витримуть під тиском. При роботі з таким типом морозильного апарату можливі наступні нещасні випадки: ураження струмом, отруєння холодильним агентом, можливо також отримати опіки від потрапляння холодильного агенту на шкіру.

Перша долікарська допомога потерпілому — це проведення заходів для збереження йому здоров'я і життя, які необхідно виконати до втручання медичних працівників.[11]

При технічній експлуатації електроустаткування промислових підприємств електротравми можуть виникати з таких причин:

- дотик безпосередній до струмопровідних частин електроустановок, які діють під напругою. Це може статися через несправність огороджувальних пристроїв електроустановок, помилкові дії персоналу, коли роботи виконуються поблизу чи безпосередньо на струмопровідних елементах, що знаходяться під напругою, а також з появою напруги (в результаті помилкової подачі) на раніше вимкнених електроустановках і ділянках мережі;

- дотик до металевих конструктивних частин електроустановок, які не повинні знаходитися під напругою, але на корпусах, кожухах і огороджувальних пристроях може з'явитися напруга в результаті електричного пробою чи природного старіння ізоляції електроустановок, а також при замиканні оголених проводів через обрив і падіння на конструктивні частини електроустановок і при відсутності захисного заземлення, ці причини складають близько 22 % усіх травм;

- дотик інструментом і предметами, що мають малий опір, до ізоляції, до струмопровідних частин, а також до неметалевих частин електроустановок, які виявилися під напругою через заводські дефекти в конструкції, під час монтажу і виготовлення. На ці причини припадає 14 % електротравм [11].

Характер ушкоджень у залежності від напруженості електроструму є таким:

1. Струм побутового напруження (до 380 В) – електричні мітки у вигляді маленьких кратерів на шкірі, іноді раптова зупинка серця;

2. Струм напруженням до 1000 В – судоми, спазм дихальних м’язів, раптова зупинка серця;

3. Струмом напруженням вищим за 10000 В – електричні опіки, обвуглювання тканин, перелами кісток, травматичний відрив кінцівок.

Схема надання першої допомоги при ураженні електрострумом:

- знеструмити постраждалого (не забувайте про власну безпеку!);

- при раптовій зупинці серці – нанесіть прекардіальний удар по грудині и приступіть до реанімації;

- при кровотечі – накладіть кровоспинний джгут, стисну пов’язку;

- при електричних опіках і ранах – накладіть стерильні пов’язки;

- при переломах кісток кінцівок – шини (можна використати будь-які підручні засоби)

- викличте швидку допомогу.

Неприпустимо:

- торкатися до потерпілого без попереднього знеструмлення;

- втрачати час на пошуки вимикача електроструму якщо можна перерубати або скинути електродріт предметом, що не проводить електрострум;

- припиняти реанімацію до появлення ознак біологічної смерті (трупних плям);

- наближатися до електродроту, що лежить на землі бігом або великими кроками. [11]

Перша допомога при ураженні холодильними агентами:

Обслуговуючий персонал холодильної установки повинен вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від отруєння і ураження холодильними агентами.

При отруєнні аміаком треба негайно вивести потерпілого на свіже повітря. Якщо дихання потерпілого припинилось, треба здійснити штучне дихання, викликати лікаря і за можливістю замінити одяг та прикрити його тепліше. Потерпілому слід давати вдихати пару 1-2 %-ного розчину лимонної кислоти (з чайника через паперову трубку), лимонад чи 3 %-ний розчин молочної кислоти.

При потраплянні рідкого аміаку на шкіру слід обережно розтерти обморожену ділянку стерильною ватою або марлевою серветкою до появи відчуття або почервоніння шкіри. Обморожене місце після цього треба обтерти спиртом чи накласти на нього стерильну пов'язку. У випадку утворення на тілі пухирів шкіру розтирати не можна - на обморожену ділянку тіла теж слід накласти стерильну пов'язку. При сильному обмороженні пошкоджену ділянку слід закрити асептичною пов'язкою.

При попаданні аміаку в очі необхідно їх негайно промити струменем води кімнатної температури, а потім пустити в очі декілька капель 2-4 %-ного розчину борної кислоти.

При удушенні, викликаному недоліком кисню у приміщенні, заповненому газоподібним холодильним агентом, необхідно негайно вивести потерпілого на свіже повітря. Рекомендується пиття (міцний солодкий чай, кава, лимонад), вдихання кисню протягом 30-45 хв. У випадку припинення дихання слід здійснити штучне дихання до приходу лікаря.

При попаданні холодильного агента в очі їх промивають струменем води кімнатної температури під незначним тиском, після чого негайно слід звернутися до лікаря.

Обслуговуючий персонал холодильних установок забезпечують індивідуальними засобами захисту та медикаментами для надання першої домедичної допомоги. До індивідуальних засобів захисту відносяться: фільтрувальні протигази марки КД з фільтрувальною коробкою сірого кольору, газо-непроникливі універсальні рятувальні костюми, гумові рукавиці та чоботи, захисні окуляри, ізолювальні дихальні апарати.

При аварійному протіканні аміаку або іншого холодильного агенту в результаті порушення щільності апаратів, трубопроводів або компресора необхідно:

а) негайно відключити електроживлення всіх електродвигунів установки за допомогою кнопки аварійного відключення;

б) одягнути протигаз;

в) вивести людей, які не встигли покинути приміщення компресорного цеху;

г) надати потерпілим першу допомогу і викликати лікаря;

д) перекрити запірні вентилі для припинення надходження аміаку у приміщення;

є) на компресорах перекривають нагнітальні та всмоктувальні вентилі, на апаратах - вентилі на трубопроводах, які підводять та відводять аміак.

У випадку протікання аміаку з охолоджувальних приладів (батарей, повітроохолоджувачів) необхідно:

а) одягнути протигаз;

б) забезпечити евакуацію людей із загазованого приміщення у безпечну зону;

в) від'єднати пошкоджену ділянку від системи, закривши запірні вентилі на трубопроводах подачі рідини та усунення пари аміаку з цієї ділянки;

г) надати потерпілим першу домедичну допомогу, за необхідності викликати лікаря;

д) провітрити загазоване приміщення.

Входити у приміщення, загазоване холодильним агентом, без протигазу забороняється.[12]

Таким чином для запобігання нещасних випадків прцівників при роботі з холодильним обладнанням, необхідно: дотримуватись всіх правил користування холодильного обладнання; забезпечити працівників спецодягом; весь робочий персонал повинен швидко реагувати в разі нещасного випадку і добре знати правила з надання першої медичної допомоги, для цього необхідно час від часу проводити семінари про надання долікарської допомоги потерпілому у разі нещасного випадку.

 

 

1. Закон України “Про Цивільну оборону України” ВРУ №297-ХII. –К., 1993

2. Стеблюк М.І. Цивільна оборона. Підручник. –К.: Знання, 2007.-19 с.

3. Шоботов В. М. - Цивільна оборона: Навчальний посібник: Вид. 2-ге, перероб. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 438 с.;

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)