АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Базис. Лінійний підпростір. Ранг матриці

Читайте также:
  1. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  2. Лінійний гармонічний осцилятор
  3. Лінійний пошук

Будь-яку впорядковану сукупність п векторів називають базисом деякого простору, якщо:

1. Усі вектори даної сукупності лінійно незалежні;

2. Будь-який вектор цього простору є лінійною комбінацією даної сукупності векторів

Теорема 5.6 .У n- вимірному просторі система векторів =(1,0,0,..., 0),

= (0,1, 0,...,0),..., (0,0.0,…,1) є базисом цього простору.

Доведення. Доведемо, що вектори ,…, лінійно незалежні. Для цього треба довести, що векторне рівняння має лише єдиний розв’язок: .

2) Легко помітити, що будь-який вектор з відмінними від нуля компонентами тобто система є базисом. Базис називають ортонормованим, а рівність— розкладом вектора у лінійному просторі за ортонормованнм базисом.

Для тривимірного простору ортонормовані вектори базису називаються: ортами і позначаються так:

(0,1,0);

Розклад вектора для тривимірного простору має вигляд

= + + . Оскільки , є проекціями вектора на осі координат, то = + + .

Теорема 5.7. Будь-яка впорядкована система п лінійно незалеж­них векторів .... п-вимірного простору є його базисом.

Доведення. Для доведення того, що система векторів .... є базисом, достатньо довести, що система векторів , .... до — будь-який відмінний від нуля вектор n -вимірного лінійного простору, лінійно залежна.

Запишемо лінійну комбінацію векторів , .... :

µ =0. Виражаємо вектори через вектори базису

: i,j=1,2,…,n, тоді µ , або

µ

Звідси випливає, що є лінійною комбінацією векторів , тобто µ ≠0. Це означає, що система , .... лінійно залежна. Будь-який вектор є лінійною комбінацією векторів .... : .

Теорему доведено

Числа називаються координатами вектора в базисі .... Вираз називають розкладом вектора за базисом .... . Можна стверджувати, що один і той самий вектор у різних базисах має різні компоненти. Однак в одному і тому самому базисі компоненти вектора визначаються однозначно.

Теорема 5.8. У заданому базисі компоненти вектора визна­чаються однозначно.

Доведення. Припустимо, то вектор в базисі .... має різні компоненти:

=() і . Тоді можна записати

та

Віднімаючи від рівності дістанемо +

Оскільки вектори .... . -лінійно незалежні, то рівність можлива тільки при

,

звідки , .

Отже, розклад єдиний.

Наслідок. У п-вимірному лінійному просторі максимальне число лінійно незалежних векторів дорівнює числу його вимірів (розмірності).

Доведення. Раніше було доведено, що у n -вимірному просторі лінійно незалежних векторів є п, а додавання одного вектора, відмінно­го від нуль-вектора, робить систему векторів лінійно залежною.

Відповідно до цього наслідку можна дати таке означення розмір­ності простору: максимальне число лінійно незалежних векторів простору називається розмірністю простору.

У нульовому просторі немає базису, оскільки система, яка склада­ється з нуль-вектора, лінійно залежна. Тому розмірність нульового простору приймається рівною нулю. Може статись, що набір векторів простору з будь-яким номером є лінійно незалежною системою векто­рів. Тоді простір вважається нескінченновимірним.

Розглянуті теореми стосовно до наочних просторів дають змогу сфор­мулювати такі твердження:

1. Будь-які два непаралельні вектори і на площині є лінійно незалежними, а будь-які три вектори і лінійно залежними, причому будь який третій вектор можна подати у вигляді лінійної ком­бінації двох лінійно незалежних векторів;

,

2. Будь-які три вектори і які непаралельні і не ле­жать в одній площині, є лінійно незалежними. Причому будь-який, четвертий вектор є лінійною комбінацією трьох даних векторів:

.

Зазначимо, що вектори, розміщені в одній і тій самій площині або паралельні одній і тій самій площині, називаються компланарними. Умова компланарності векторів і : . Іноді цю умову записують у вигляді: ,

 

Множина векторів називається лінійним підпростором (лі­нійним многовидом), якщо сума будь-яких векторів цієї множини є вектором, який належить до цієї самої множини, і добуток числа на вектор цієї множини є вектором, який належить до цієї самої множини.

Так, двовимірний простір є підпростором тривимірного простору, оскільки сума будь-яких двох векторів, які належать деякій площині, належить цій самій площині; те саме стосується і множення вектора на число.

Будь-який лінійний простір можна розглядати як підпростір. Ну­льовий простір (простір, який складається тільки з нульового векто­ра) є нульовим підпростором.

Розмірність підпростору визначається так само, як і для просто­ру,— максимальним числом лінійно незалежних векторів.

Два підпростори збігаються, якщо будь-який вектор належить і навпаки.

З підпросторами можна виконувати дії додавання і множення (перерізу). Так, перерізом двох підпросторів і називається підпростір, який складається з векторів, що належать одночасно двом підпросторам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)