АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст поняття «естетика». Предмет естетики

Читайте также:
  1. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  2. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  3. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  4. Адміністративні стягнення: поняття і види
  5. Анотований зміст
  6. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  9. Бахрах Д. Н. О предмете административного права в России // Государство и право. 2003. № 10. С. 31-38.
  10. Бесіда за змістом прочитаного уривку.
  11. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  12. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках

Лекція 1. Предмет, мета, функції та завдання естетики.

Естетика (від грец. aisthētikos – чуттєвий, здатний відчувати) – це філософська дисципліна, що досліджує закони емоційно-інтелектуального відношення людини до дійсності та закономірності об’єктивації в предметно-практичній, теоретичній і художній діяльності.

Предметом естетики є виразні форми дійсності, зокрема мистецтво, що мають безпосередню цінність для почуттів.

Об’єктом пізнання естетики є краса предметів, чуттєва даність явищ і думок.

Вперше поняття «естетика» для позначення філософського вчення про чуттєве пізнання і враження, яке виражається і вдосконалюється у мистецтві ввів Олександр Баумгартен у 1735 р. Він розглядав естетику як науку про «чуттєво-пізнавану досконалість» та науку про «досконалість чуттєвого пізнання». У праці «Філософські роздуми про деякі питання стосовно поетичного твору» (1735). У 1750 р. вийшла його праця «Естетика».

Баумгартен наголосив на нетотожності естетики і мистецтва. В естетиці він вбачає науку, яка здатна озброювати мистецтво принципами. За Баумгартеном, естетика поділяється на теоретичну та прикладну. На його думку, мета естетики – досконалість чуттєвого пізнання, тобто краса.

Основною характеристикою естетики є її двоїстість – це наука і мистецтво. Наука – тому що досліджує чуттєве пізнання та вільні мистецтва, створює теорію. А мистецтво – тому що є аналогом розуму, – красиве мислення, практичний процес.

До функцій естетики належать:

· виховання людських почуттів та чуттєвості;

· формування сприйняття прекрасного;

· формування уяви;

· вміння розрізняти і розуміти естетичні цінності;

· вироблення смаку, тобто розвиток здатності оцінювання.

Типи і форми естетичної рефлексії:

· науково-теоретична – це науковий, філософський аналіз проблем естетики (те, що існує завдяки багатьом мислителям);

· публіцистична – це «межова сфера», де теорія поєднується з емпірією (Д. Дідро – «Парадокс про актора», Х. Ортега-і-Гассет – «Естетика в трамваї»);

· художньо-образна – процеси художньої творчості та сприйняття, а також основні виміри соціального буття мистецтва (скульптура Поліктета «Доріфор» – зображення ідеальної людини)

Основними складовими частинами естетики є:

1) естетичне як вияв ціннісного ставлення людини до дійсності;

2) художня діяльність людини.

Ці складові частини естетики не лише органічно взаємопов’язані, а й відносно самостійні. Перша частина естетики розглядає природу, специфіку і творчий потенціал естетичного, а також категорії естетики – «прекрасне», «трагічне», «комічне» тощо.

Друга частина естетики досліджує художню діяльність людини, її структуру та функціональну своєрідність, природу художнього таланту, видову, жанрову, стильову самобутність мистецтва.

Естетика в системі інших наук:

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)