АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація та структури підприємств

Читайте также:
  1. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  2. Аналіз небезпеки підприємства
  3. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  4. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  5. Банківське кредитування підприємств
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бухгалтерські служби підприємства.
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  10. Види грошових потоків підприємства
  11. Види документів та їх класифікація.
  12. Види документів та їх класифікація.

Сучасні підприємства різноманітні за формами свого існування, що проявляється у розгалуженій їх класифікації. У спеціальній літературі, як правило, виділяють наступні класифікаційні ознаки та групи підприємств:

1) за метою та характером діяльності:

· комерційні;

· некомерційні;

2) формою власності:

· приватні;

· колективні;

· комунальні;

· державні;

3) організаційно-господарською формою:

· індивідуальні;

· кооперативні;

· господарські товариства;

4) розмірами:

· малі;

· середні;

· великі;

5) галузевою приналежністю:

· промислові;

· сільськогосподарські;

· будівельні;

· транспортні;

· зв’язку;

· торгівлі;

· побутового обслуговування;

· фінансових послуг;

6) наявністю зв’язку економічних інтересів підприємства з територією країни його діяльності:

· резиденти;

· нерезиденти.

Підприємство як специфічне явище економічної сфери буття постійно еволюціонує, що є однією з причин різноманіття його визначень та форм функціонування, а також необхідності дослідження тенденцій зазначеного процесу.

У сучасних умовах тенденції розвитку підприємства як форми підприємництва визначають наступні основні чинники:

· економічний інтерес суб’єктів господарської діяльності;

· суспільний поділ праці (через поглиблення його форм – спеціалізації та кооперації;

· конкуренція;

· глобалізація економічної сфери буття.

Вплив вищезгаданих чинників визначає характерну рису підприємства як форми підприємництва – господарський експансіонізм, що означає його стратегічну націленість на розширення та опанування нового економічного простору власної господарської діяльності.

Останнє знаходить відображення у наступних тенденція розвитку підприємства як форми підприємництва:

1) що стосується рівнів економічної сфери буття – опанування мезо-, макро- та мегаекономічних рівнів;

2) розмірів підприємств – від малих до середніх та великих;

3) форми власності – від приватної та державної до колективної й комунальної;

4) організаційно-правових форм – від індивідуального підприємства до господарського товариства;

5) способів розвитку – від розширення до злиття та поглинання.

Для організації й здійснення господарської діяльності в цілому та її окремих видів зокрема підприємству потрібні певні виробничі й функціональні підрозділи, які складають його загальну структуру. Форма вибору цієї структури є виключною прерогативою підприємства. На підставі цієї структури формується система управління господарською діяльністю підприємства, оптимальність якої багато у чому визначає її ефективність.

Загальна (організаційна) структура підприємства представляє собою систему виробничих і функціональних підрозділів підприємства, що забезпечують його організаційних розвиток та здійснення господарської діяльності.

До складу загальної структури включають управлінські, виробничі, обслуговуючі та невиробничі підрозділи підприємства.

Більш складною є загальна структура великих національних та міжнародних підприємств, що обумовлено територіальною розгалуженістю ведення їх господарської діяльності.

Зокрема, у їх складі виокремлюють головне підприємство, що має статус юридичної особи та його підрозділи. Останні створюються або у формі філій або представництв юридичної особи. Суттєві відмінності між ними полягають у різному ступені економічної свободи та широті охоплення видів господарської діяльності.

Філія – це структурно виокремлена частина підприємства, що здійснює виробничу діяльність, не є юридичною особою за своїм статусом і хоча має власне керівництво підпорядковане у своїх діях юридичній особі.

Представництво – це структурно виокремлена частина підприємства, що здійснює окремі види господарської діяльності, за винятком виробничої, не є юридичною особою за своїм статусом і повністю підпорядковане їй у своїх діях.

Основу господарської діяльності підприємства становить його виробнича діяльність, що передбачає наявність відповідної структури. Остання, у свою чергу, виступає системоутворюючим елементом загальної структури підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)