АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Календар і його типи

Читайте также:
  1. Время и место проведения фестивалей-конкурсов проекта «Салют Талантов» уточняйте в Календаре фестивалей 2013-2014
  2. Древнейшей обрядностью являются календарные праздники и обряды, многие из которых подверглись христианскому влиянию. Назовите такой праздник.
  3. Календарная часть
  4. КАЛЕНДАРНИЙ ГРАФІК, ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ОБ’ЄКТНОГО ПОТОКА
  5. Календарь игр
  6. Календарь практики - Первая неделя
  7. Народний календар і національна система виховання
  8. Народний календар, його виховні потенції та філософські основи
  9. Общий период выплаты пособия по безработице не может превышать 24 календарных месяца в суммарном исчислении в течение 36 календарных месяцев
  10. Простой календарь, который сделает вашу жизнь осмысленной
  11. Разработаны оперативно-календарные нормативы

Календарем прийнято називати певну систему лічби проміжків часу з поділом їх на окремі періоди — роки, місяці, тижні, дні.

Слово «календар» походить від латинських слів «калео» - «прого­лошую» і «календаріум» - «боргова книга». Перше нагадує про те, що в Давньому Римі (звідки до нас прийшов наш календар) початок кожного місяця проголошувався окремо, а друге - що там першого числа кожно­го місяця сплачували проценти за борги.

Астрономічними прообразами календарних одиниць - місяця і року - стали відповідно тривалості синодичного місяця S = 29,53059 доби і тропічного року Ту = 365,24220 доби.

Залежно від своїх традицій, способу життя і релігійних уявлень люди в давнину розробили різні типи календарів: місячні, місячно-со­нячні та сонячні.

1. Місячний, місячно-сонячний і сонячний календарі. У місячному календарі рік складається з 12 календарних місяців. В давнину лічбу днів у новому місяці починали від першої появи вузького серпа Місяця на вечірньому небі; тривалість місяця порівнювалась зі зміною фаз Місяця.

Відповідна цьому тривалість астрономічного місячного року дорівнює 12 • 29,53059 доби = 354,367 доли. Число 354 можна подати так: 6 • 30 + 6 . 29. Тобто можна ввести календарний рік тривалістю 354 доби, в якому загалом буде налічуватись 6 місяців по 30 діб і 6 місяців по 29 діб. А щоб початок календарного місяця якомога точніше збігався з новомісяччям, ці місяці повинні чергуватися. В се­редньому за кожні три роки із залишку в 0,367 доби накопичується трохи більше однієї доби. Щоб урахувати це, потрібно впродовж кож­них тридцяти років 11 разів рівномірно додавати по одному дню. Рік, який містить 354 діб, прийнято називати простим, а рік у 355 діб - подовженим або високосним. Місячний календар використовується в країнах, де сповідується іслам.

Для узгодженя тривалості сонячного та місячного року використо­вують місячно-сонячні календарі. У таких календарях менші проміжки часу (місяці) вимірюють за змінами фаз Місяця (календарні місяці налічують 30 і 29 діб). Але оскільки 12 таких місяців - це 354 доби, тоді як тропічний рік на 11 діб довший, в лічбу місяців у році найчастіше 7 разів за кожні 19 років вставляли додатковий 13-й місяць. Бо 19 тропічних років практично рівні 235 синодичним місяцям - це так званий ментонів цикл. Тож, як це видно з Таблиці "Дати нового місяця" (див. Додатки), через кожні 19 років ті ж самі фази Місяця приходиться на ті самі календарні числа. Однак через кожні 216 років конкретна фаза Місяця зміщується по датах нашого календаря на одну добу вперед (від, скажімо, 21 березня до 22 і т.д.).

Місячно-сонячний календар офіційно використовується лише в Ізраїлі. На підставі місячно-сонячного календаря проводять об­числення дат християнської Пасхи і пов'язаних з нею інших свят (Вознесения, Трійці). В минулому ж він повсюдно був найбільш уживаним.

У сонячних календарях за основу обліку часу беруть зміну пір року, тоді як на зміну фаз Місяця не зважають. Першоос­новою нашого сонячного календаря був юліанський календар, за­проваджений 1 січня 45 р. до н. е. римським політичним діячем і верховним жерцем Юлієм Цезарем. Оскільки тоді вже було відомо, що сонячний рік містить близько 365,25 доби, у цьому календарі три з кожних чотирьох років були простими і мали по 365 діб, а чет­вертий - високосний - 366 діб. У порівнянні з тропічним роком се­редній рік юліанського календаря був довшим лише на 0,0078 доби. Різниця невелика, але за кожні 128 років з цих частинок нагромад­жувалася ціла доба. Отже, якщо у 300 р. н. е. весняне рівноден­ня припадало на 21 березня, то через 128 років - на 20, ще через 128 років - на 19 і т. д.

До середини XVI ст. дата весняного рівнодення змістилася вже на 10 діб і припадала на 11 березня. З датою весняного рівнодення пов'язане найбільше християнське свято - Пасха. На Нікейському (325 р.) церковному соборі було прийнято святкувати її в найближ­чу неділю після повні, яка наставала після весняного рівнодення. Вважалося, мабуть, що дата дня весняного рівнодення зберігається «назавжди». Та оскільки справжнє весняне рівнодення поступово зміщувалося в бік 1 березня, то створилася така ситуація: якщо, наприклад, у XVI ст. повня випадала на 18 березня, весняною вва­жали не її, а наступну - 17 квітня. Отже, свято Пасхи зсувалося в

бік літа.

У 1582 р. римський папа Григорій XIII здійснив реформу ка­лендаря. Щоб повернути весняне рівнодення з 11 на 21 березня, з лічби днів було вилучено 10 діб: після 4 жовтня 1582 р. настало не 5, а 15 жовтня. І щоб надалі така помилка не виникала, було прий­нято з кожних 400 років вилучати три доби: столітні роки, число сотень яких не ділиться без остачі на 4, вважають простими - по 365 діб (такими були роки 1700, 1800, 1900 і буде 2100-й). Цей ви­правлений календар отримав назву григоріанського або нового стилю.

Середня тривалість року григоріанського календаря (за 400 років) становить 365,2425 доби, що лише на 26 с перевищує три­валість тропічного року. Тому і похибка на одну добу накопи­чується в цьому календарі приблизно за 3 300 років. Отже, гри­горіанський календар загалом точно відображає астрономічні події, хоча упродовж 400 років весняне рівнодення у ньому припадає на дати 19, 20 і 21 березня.

2. Про нашу еру. У своїй практичній діяльності людина потре­бує певної системи обліку років. При цьому немає істотного значення, який рік у цій системі було названо першим.

Та чи інша система лічби років має назву ера. Інакше, ерою названо всю сукупність років, відмічених від певної початкової точки, що зветь­ся епохою (з грец. «епохе» - зупинка).

Історія показує, що початковим моментом може бути подія реальна (початок царювання якогось імператора, війна, стихійне лихо тощо) або вигадана, легендарна, часто пов'язана з релігійними віруваннями. Вза­галі кажучи, для лічби років не має ніякого значення навіть те, чи дата події вказана правильно, чи помилково. Головне, щоб рахунок років від обраного моменту проводився неперервно, без пропусків і повторень. Лічбу років «від Різдва Христового» (насправді - «від втілення Госпо­да», тобто від свята Благовіщення), яку ми називаємо нашою ерою, запровадив у 525 р. римський монах Діонисій Малий, який складав у той час нові таблиці дат Пасхи.

1. Що таке календар? Які типи календарів розроблено в минулому, де і які вико­ристовуються в наш час?
2. Що було причиною проведення григоріанської ре­форми календаря? 3. Що таке наша ера?

 

 


Вивчивши перший і другий параграфи та тему «Небесна сфера. Рух світил на небесній сфері»

необхідно знати:

Астрономія - наука, яка вивчає небесні тіла, окремі явища і процеси у Всесвіті та Всесвіт в цілому. Астрономія - одна з фундаментальних наук, тісно пов'язана з фізикою, хімією, науками про Землю, космонавтикою і має прикладне значення.

Астрономія відіграє велику роль у формуванні світогляду. Небесна сфера - уявна сфера довільного радіуса, на яку проектуються всі небесні світила і в центрі якої знаходиться спостерігач. Це поняття значно полегшує вивчення небесних об'єктів.

Сузір'я - це певна ділянка зоряного неба з чітко окресленими межами, що включає всі астрономічні об'єкти, які знаходяться на ній постійно.

Добове обертання небесної сфери - наслідок обертання Землі навколо власної осі.

Рух Сонця по екліптиці і зміна вигляду зоряного неба впродовж

року - наслідок обертання Землі навколо Сонця.

Місячні та сонячні затемнення відбуваються при відповідних

взаємних положеннях Сонця, Землі й Місяця в космічному

просторі.

Існування різних систем лічби часу (місцевий час, поясний час, всесвітній час тощо) обумовлене практичними потребами' людини.

Календар - це система лічби великих проміжків часу. В Україні використовується григоріанський календар (новий стиль).

необхідно вміти:

Знаходити на небі Ківш Великої Ведмедиці, Полярну зорю, сузір'я

Кассіопеї, Оріона, сузір'я Зодіаку та інші.

Знаходити за допомогою Полярної зорі сторони горизонту.

Користуватися картами зоряного неба, знаходити світила

за допомогою їхніх координат.

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)