АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Архаїчний період та Давнє Царство

Читайте также:
  1. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  2. Архітектура Стародавньої Греції Гомерівського періоду
  3. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  4. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  5. ВАВИЛОНСКОЕ ЦАРСТВО
  6. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  7. Витрати у довготерміновому періоді.
  8. Вікова періодизація розвитку особистості
  9. Вплив зовнішніх умов на ріст рослин. Добова та річна періодичність росту рослин.
  10. Г) номінальна ставка за вирахуванням темпу інфляції за певний період.
  11. Господарство та матеріальна культура ранньородової общини в період верхнього палеоліту

Приблизно 3000р. до Р. Х. Мене (відомий ще як Нармер) об`єднав Верхній і Нижній Єгипет зі столицею у Мемфісі. Засновником Давнього Царства вважається Джоссер – перший фараон ІІІ династії, будівничий першої піраміди. В часи Давнього царства правителі Єгипту зосередили в своїх руках абсолютно централізовану владу.

Цар (назва «фараон», якою ми тепер користуємось, виникла пізніше. «Фараон» дослівно – «Великий будинок», «палац») був власником усього Єгипту, всієї землі, а всі л.ди були його слугами. Він був повноважений заступником бога на землі для своїх підданих,навіть жреці знаходились в повній до нього покорі. Тільки він міг порозумітись з іншими богами.
Давнє царство досягло свого зеніту в період ІV династії – часи найбільшого багатства і розкошів царів. Тоді велася успішна війна з Лівією та Суданом. Морська торгівля Бібосом на палестинському узбережжі постачала Єгиптові кедрове дерево, меблі, човни. Символами цього періоду стали три величні піраміди Гізі (біля сучасного Каїру), збудовані 2600-2500рр. до Р. Х. фараонами IV династії Куфу (грецької – Хеопс), Кафра(Хефрен) і Менкуром.

Піраміда, за уявленням єгиптян, давала змогу його власникові залишатися у розкошах після смерті. До наших часів збереглося близько 70 пірамід, більшість яких була розграбована ще у давнину. Найдавніша з них – піраміда Джосера – не була такої вже велетенською, мала східчасту форму,найбільша з пірамід – піраміда Хеопса – мала висоту майже 147 метрів та довжину однієї сторони 230,5 метрів. Площа її основи – майже 5,4га. Вона збудована з 2300000 кам`яних тесаних блоків, кожен вагою від 2,5 до 15 тон. Геродот записав у своїй «історії», що цю піраміду будували 100000тис. осіб протягом 20р. Єгиптянське будівництво вражає уяву своїм велетенським розмахом. За підрахунками вчених каменю, використано на будівництво усіх усипальниць фараонів у Єгипті, могло би вистачити на відбудову всіх руйнувань, спричинених у Європі війнами за 300р. (від тридцятирічної війни до першої світової включно). Дослідники не дійшли згоди щодо походження назви пірамід. У єгипетській мові існувало слово «прмвс», значення якого нам досі не зрозуміле. Найімовірнішими є теорії грецького походження назви цих величних споруд: від «пір» - вогонь, або «пірос» - пшениця. Піраміди свідчать не тільки про багатство, зосереджене в руках фараона, але й про його ндзвичайну потугу, можливість сконцентрувати велику людську енегрігю, повністю підкорити її своїм потребам та контролювати протягом тривалого часу.

Культи божеств та релігійні ритуали були важливою частиною життя єгипетського суспільства. Відповідно до цієї традиції фараони почали додавати до свого імені частку «Ра», «Ре» на честь верховного бога сонця Ра, що означало: «Син бога Ра» (наприклад, Кафра, Носерра).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)