АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оглядовий видання

Читайте также:
  1. Багатотомні видання
  2. Бібліографічне видання
  3. Вихід видання з друкарні
  4. Елементи оформлення сучасного газетного видання
  5. Етапи створення художнього обличчя видання
  6. Іноземні видання
  7. НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ
  8. Періодичні видання оn-lіnе
  9. Порядок підготовки і видання розпоряджень ________ міської державної адміністрації
  10. Реферативне видання
  11. Складники мови архітектоніки газетно-журнального видання

Оглядовий (ОВ) - це інформаційне видання, що містить публікацію одного або декількох оглядів, які відображають результати аналізу та узагальнення представлених у первинних документах відомостей.

Огляд - це текст, в якому викладено в стислій формі основний зміст первинних документів з будь-якої теми, що з'явилися за певний період, або зроблено узагальнення їх змісту.

Завдання ОВ - збір і аналіз великого числа первинних документів, переробка їх в єдиний компактний і узагальнений документ. За характером інформації ОВ найбільш повно відображають зміст первинних документів, відрізняються найбільшою складністю і науковою глибиною їх переробки. Результатом переробки є висновки і практичні рекомендації, зроблені на базі аналізу змісту первинних документів, критична оцінка їх актуальність та перспективність. Огляди виявляють тенденції, основні напрями розвитку відповідних галузей науки і виробництва.

За характером інформації (ступеня згорнутість первинної інформації, методам аналізу та характеру узагальнення) ОВ діляться на бібліографічні, реферативні, аналітичні та прогностичні.

Бібліографічний огляд (БО) являє собою зв'язне оповідання про первинні документи.

У завдання БО входить відбір певної множини представлених первинних документів, їх бібліографічний опис та характеристика змісту. БО складається з двох частин: тексту, що містить порівняльний аналіз основних документів, і бібліографічного списку по темі. БО може бути науково-допоміжним (містить повний охоплення первинних документів по темі) або рекомендаційним (що містить характеристику найбільш важливих первинних документів по темі). БО - перший ступінь інформаційного узагальнення, він служить базою для наукової інформаційної діяльності.

Реферативний огляд (РО) представляє собою зведену характеристику питань, розглянутих у первинних документах, без їх критичної оцінки. Його завдання - адекватне відображення змісту первинних документів, хоча це не виключає виділення найбільш важливих і актуальних документів.

Аналітичний огляд (АО) містить всебічний аналіз розглянутих первинних документів, їх критичну аргументовану оцінку, обґрунтовані висновки і рекомендації по суті досліджуваних питань. Це вид ОВ, що знаходиться на межі вторинної та первинної інформації. Висновки тут є результатом змістовного, фактографічного аналізу та узагальнення великого числа первинних документів і тому несуть в собі нові науково-значимі факти та ідеї щодо даної проблеми.

Прогностичний огляд (ПО) містить оцінку тенденцій розвитку науки, виробництва, суспільства, на основі якої компетентні органи можуть прийняти рішення, розробити короткострокові і довгострокові плани розвитку тієї чи іншої галузі, території, наукових досліджень, тощо.

ПО - чітке монографічне повідомлення (тобто певним чином пов'язана з собою сукупність фактографічної інформації), отриманий в результаті аналізу, узагальнення певного масиву первинних документів та висновків (огляду). Структурно огляд складається з наступних частин: 1) вступ; 2) основна частина; 3) висновки (висновок); 4) список літератури; 5) допоміжні покажчики (іменний, предметний, назв і т.д.). ПО по конструкції - видання невеликого обсягу, в обкладинці, іноді з ілюстраціями. ПО буває великого обсягу, виходить у палітурці, ілюструється малюнками, графіками, таблицями, діаграмами і т.п.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)