АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційні матеріали до теми 8

Читайте также:
  1. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  2. ІНСТРУККТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ
  3. Інструктивно – методичні матеріали до практичних занять.
  4. Інструктивно-методичні матеріали до семінарських занять
  5. ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ
  6. Інструктивно-методичні матеріали до семінарського заняття
  7. ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ
  8. Інформаційні джерела
  9. Інформаційні матеріали до теми 11
  10. Інформаційні ресурси
  11. Інформаційні ресурси

ПИТАННЯ ДО ТЕМИ ТА ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

1. Міграції, їх сутність та класифікація

2. Показники міграції

3. Взаємовплив міграцій та відтворення населення

4. Міграції в Україні

Основні терміни теми: міграція, імміграція, емміграція, безповоротна міграція, сезонна міграція, маятникова міграція, міграційні потоки, міграційні когорти, м іграційна рухливість

Інформаційні матеріали до теми 8

Міграції населення

1. Міграції, їх сутність та класифікація

Під міграцією населення в демографії розуміють процес переміщення людей через кордони певних територій зі зміною назавжди або на якийсь час постійного місця проживання або з регулярним поверненням туди.

Залежно від того, обмінюється така територія населенням з іншими територіями чи ні, виділяють відкрите і закрите насе­лення. СРСР із „залізною завісою» у свій час являв приклад закритого населення. Зараз, якщо строго дотримуватися зазна­ченого вище критерію, практично немає територій із закритим населенням.

Міграція - складний процес, і у різних дослідженнях її ха­рактеризують з різних сторін, відповідно класифікуючи за пев­ною низкою ознак. Розглянемо основні класифікації міграцій.

1. Залежно від типу кордонів міграцію поділяють на зовні­шню (коли перетинаються державні кордони) і внутрішню (коли і іереміщення відбуваються усередині однієї країни). Зовнішню міграцію поділяють на міжконтинентальну і внутріконтинен­тальну. Коли мова йде про зовнішню міграцію, то виїзд звично називають еміграцією, а в'їзд — імміграцією.

Серед внутрішніх міграцій окремо вивчають такі напрям­ки міграції як переселення із села до міста і навпаки та пересе- ік-ння з міста до міста та з села до села. Переселення населення і села до міста, що призводить до зростання міст, їх функцій,

поширення міського способу життя — називають урбанізацією. Переселення населення України з сіл до міст, як і у більшості країн світу, були домінуючими з початку XX ст. але з початку 90-х років XX ст. вони уповільнилися. Коли частка міського населення у країні сягає 70%, то темпи урбанізації, як правило, сповільнюються, і може починатися певною мірою зворотній процес — рурбанізація (поширення міського способу життя на сільську місцевість та переселення міського населення до сільської місцевості).

2. За часовими параметрами міграцію поділяють на по­стійну (безповоротну), тимчасову, сезонну і маятникову.

Безповоротною є міграція, коли людина назавжди змінює постійне місце проживання. При тимчасовій міграції людина переселяється на досить тривалий, але обмежений період, при­чому нерідко термін буває заздалегідь визначений. Прикладом тимчасової міграції може служити переселення на кілька років для роботи за контрактом, чи виїзд на навчання до вищого на­вчального закладу. За критеріями ООН,постійним мешканцем є людина, що прожила не менше 6 місяців на певній території.

Сезонною міграцією називають щорічні переміщення людей у визначені пори року (сезони). До сезонних міграцій можна віднести промисли селян узимку, приїзд на збирання врожаю людей з інших місць, відвідування курортів.

Маятникові міграції — це регулярні поїздки на роботу або навчання за межі свого населеного пункту з постійним повер­ненням додому. Маятникові міграції відбуваються, коли місце роботи або навчання знаходиться в іншому населеному пункті, але досить близько, що і дозволяє робити щоденні (або майже щоденні) переміщення.

3. Залежно від причин переселення міграції поділяють на такі типи.

Міграції з соціально-економічних причин — переселення н пошуках роботи, кращих заробітків, вільних сільськогоспо дарських земель, з метою поліпшити умови життя, придбані більш високий статус.

Міграції з політичних причин - утеча від ідеологічних, расо вих, релігійних та інших утисків, сюди зараховують також рс патріацію - повернення на батьківщину родин, народів, то були раніше депортовані.

Військовими причинами міграції є евакуація, реевакуація, депортація, тобто передислокації населення, пов'язані з військовими маневрами.

Сімейно-побутові причини — переселення для возз'єднання з членами родини, родичами, різного роду гостьові поїздки, тощо.

Екологічними причинами є стихійні лиха, переїзд, зумовле­ний станом здоров'я одного з членів сім'ї.

Релігійні причини — масові переміщення населення у зв'яз­ку з паломництвом до святих місць (найбільш відомі у світі па­ломництва здійснюються ісламістами до Мекки і Медини, а також християнами — до Єрусалиму).

4. Залежно від сприяння з боку державних або суспільних органів щодо переселення мігрантів, міграції поділяють на організовані та неорганізовані. Організовані міграції відбувають­ся за допомогою державних і громадських установ, вони можуть супроводжуватися пільгами різного роду в отриманні роботи, житла, грошових компенсацій, тощо. Неорганізована, або інди­відуальна міграція — це переїзд осіб на свій страх і ризик.

5. Розрізняють також добровільну міграцію, коли люди самі приймають рішення про свій переїзд, і примусову, коли пере­міщення здійснюється незалежно від їхнього бажання.

Міграцію називають ще формою задоволення потреб на­селення, реалізація яких вимагає зміни місця проживання. Таким чином, прийняття рішення про міграцію та його реалі­зація є результатом міграційної поведінки. Психічним регулято­ром міграційної поведінки є міграційна установка, тобто схильність чи негативне ставлення до зміни місця і умов меш­кання. Міграційна установка залежить від соціально-психоло- гічного стану Особи, або міграційної мотивації. Міграційна мо­тивація — це психічний стан особистості, який спонукає її до досягнення певної мети (соціального, економічного, психоло­гічного характеру), яка вимагає зміни місця проживання.

Всі міграції в своєму розвитку проходять три стадії: потен­ційну міграцію, власне міграцію та адаптацію. На першій стадії діють головним чином психологічні чинники, тобто людина знаходиться у стані прийняття рішення про переїзд.

 

2 Показники міграції

При дослідженні міграції, як і будь-яких інших демографі­чних явищ, важливо знати їхні кількісні характеристики. Для відкритого населення визначають показники, що характеризу­ють його міграційну взаємодію з іншим населенням. Для насе­лення будь-якої території (країни, району, міста та ін.) міграція поділяється на вибуття за її межі і на прибуття ззовні. Різниця між числом прибуттів і вибуттів за певний період складає саль­до міграції (нетт о-міграцію, або чисту міграцію), сумажвибуттів і прибуттів дає показник обсягу міграції (валову міграцію, брут- то-міграцію).

Число вибуттів, прибуттів, нетто- і брутто- міграції можна виразити в абсолютних числах, що дозволять наочно предста­вити міграційну картину, однак не покажуть інтенсивності міграції, що залежить також від загальної чисельності населен­ня, у якому відбуваються міграції. Інтенсивність міграції вира­жається відносними показниками — коефіцієнтами інтенсив­ності міграції. Звичайно обчислюють коефіцієнти прибуття і коефіцієнти вибуття та відносне сальдо міграції:

Кп= (І/Р*Т)*1000 %о,

Кв= (Е/Р*Т)*1000 %о,

Кс= (І-Е)/(Р*Т)*1000 %о,

Кп, Кв, Кс, — загальні коефіцієнти відповідно прибуття (імміграції), вибуття (еміграції) та відносного сальдо міграції, І — чисельність прибулих; Е — чисельність вибулих.

Існує загальний коефіцієнт рухливості, який визначають як відношення всіх міграційних переміщень (вибуттів і прибуттів) до загальної чисельності населення:

Кр= (І+Е/Р*Т)*1000 %о.

При аналізі міграційних процесів часто виникає не­обхідність у розчленовуванні міграції на окремі частини. Мігра­цію звичайно поділяють на міграційні потоки, тобто на групи мігрантів, шо мають спільні території вибуття або прибуття, а також на міграційні когорти — сукупності людей, об'єднаних загальним періодом міграції, враховують мігрантів і за порядко­вим номером їхньої міграції (тобто скільки разів вони переміщу­валися з місця на місце).

Не менш важливе значення має вивчення складу мігрантів — за статтю і віком, соціальною приналежністю, національністю та ін., оскільки міграційна рухливість різних груп населення досить різнорідна. Особливості складу мігрантів можуть при­зводити до істотних зрушень у структурі населення у місцях ви­буття і в районах прибуття.

Для того, щоб мати уяву про інтенсивність міграції виз­наченої групи населення (наприклад, етнічної), застосову­ють часткові коефіцієнти міграції, що обчислюють як відно­шення обсягу міграції певної групи до чисельності цієї групи. При тимчасових і територіальних зіставленнях користуються індексом відносної інтенсивності міграції, який одержують як відношення часткового коефіцієнта інтенсивності міграції відповідної групи до загального коефіцієнта інтенсивності міграції.

Значно глибший опис процесу міграції дають таблиці рух­ливості, які будують за тими ж принципами, що й усі демог­рафічні таблиці. Такі таблиці бувають двох типів — чисті і ком­біновані. Таблиці містять когорту тих, хто ніколи не мігрував, чисельність яких зменшується під впливом ймовірності міграції у певному віці (х), ймовірності зміни стану та рубрику кількос­тей мігрантів того чи іншого віку.

Чиста таблиця рухливості не враховує того, що кількість тих, хто ніколи не мігрував, може зменшуватися не тільки під впливом міграцій, але й у результаті смертності. Тому точніше описує міграційний процес комбінована таблиця рухливості, яка враховує ще й вплив смертності, її будують так само, як комбі­новану таблицю шлюбності. Аналогія з таблицею шлюбності полягає ще й у тому, що таблиця рухливості враховує лише перші міграції, так само як таблиці шлюбності — перші шлю­би; наступні ж міграції не знаходять у ній відображення. Між тим повторні міграції становлять значну частку міграційних переміщень узагалі.

Повікові ймовірності повторних міграцій зменшуються з підвищенням порядку міграції. Тому для адекватного відобра­ження міграційної рухливості певного населення необхідно побудувати таблицю, диференційовану за порядком міграцій, — за аналогією з таблицею народжуваності, диференційованою за порядком народжувань. У такій таблиці при переході до міграції п-го порядку як вихідну розглядають сукупність тих, хто вже здійснив міграцію (п-І)-го порядку, наприклад, розглядають зменшення кількості тих, хто мігрував лише двічі, у результаті третьої міграції.

Таблиця рухливості, диференційована за порядком міграцій, так само як і таблиця перших міграцій, може бути і чистою, і комбінованою, її можна складати як для умовної, так і для реальної генерації. Розробка таблиць рухливості — тру­домісткий процес, що вимагає для побудови вихідних даних, які можуть бути отримані лише за допомоги спеціальних вибірко­вих обстежень населення. А проте жодна інша система показ­ників не дозволяє з такою повнотою судити про головні тен­денції у змінах рухливості населення, про зв'язки рухливості з віком, про інтервал між двома послідовними міграціями різних порядків та про низку інших важливих характеристик.

3 Взаємовплив міграцій та відтворення населення

Міграційна активність значною мірою залежить від демо­графічних характеристик населення. Помічено, що в міграціях найбільшу участь беруть особи молодого віку, чоловіки є мо­більнішими за жінок, одинаки легше зважуються на переїзд, ніж одружені, бездітні також легше мігрують, ніж люди, що мають дітей. До речі, між рухливістю і наявністю в родині дітей спос­терігається пряма залежність. Часте переміщення на нове місце спричиняє відкладання народження дітей.

Зрозуміло, що міграції приводять до зміни чисельності на­селення в районах вибуття і прибуття. Під впливом міграцій трансформується вікова структура населення. У районах, де виїзд перевищує в'їзд, звичайно збільшується частка старших вікових контингентів, у центрах же притягання мігрантів насе­лення найчастіше більш молоде. Зміна ж вікової структури спричиняє і зрушення в показниках природного приросту. Че­рез перевагу чоловіків серед переселенців міграція може вик­ликати диспропорцію статей, що негативно позначається на

шлюбності і народжуваності. Міграція приводить і до інших змін у структурі населення. Так, якщо серед мігрантів перева­жають люди визначеної національності, то територіальні пере­міщення населення викликають помітну динаміку етнічного складу; переселення осіб певної професії, може спричинити коливання на ринку праці. Міграції можуть сприяти переходові людей з одних соціально-профессійних груп в інші, часто при­водять до зміни способу життя, а слідом за цим і до трансфор­мації установок, пов'язаних із шлюбністю, народжуваністю тощо. Усе це впливає на відтворення населення.

Міграційна рухливість пов'язана з певними подіями жит­тєвого циклу людини, наприклад, закінченням навчального закладу, початком або завершенням трудової діяльності, служ­бою в армії тощо. Демографічний цикл — укладання шлюбу, народження дітей, припинення шлюбу та інші події — стано­вить важливу частину життєвого циклу. Тому демографічні па­раметри — статево-вікова структура, шлюбний стан, кількість дітей у сім'ї та їх вік і низка інших — помітно впливають на міграційні процеси й є одним з істотних критеріїв виокремлен­ня груп населення при вивченні міграцій.

Рухливість різних груп населення, як вже зазначалося, не є однаковою. Міграцію, що розглядають з точки зору диферен­ціації показників її інтенсивності за різними групами населен­ня, називають диференційною міграцією. Її вивчення дає розумі­ння тих відмінностей, якими позначені міграційні взаємодії населень різних регіонів, окремих соціально-професійних, ет­нічних, вікових та інших груп.

При вивченні диференційної міграції так само, як і при дос­лідженні природного руху населення, в першу чергу вивчають відмінності у вікових групах населення. Вікові групи істотно розрізняються за рівнем міграційної рухливості, а за решти од­накових умов рухливість усього населення тим виша, чим виша у ньому частка найрухливіших вікових груп. Вікова ж структу­ра населення за нормальних обставин визначена режимом його відтворення. Таким чином, вплив через вікову структуру — один з аспектів впливу відтворення населення на міграційну рух­ливість.

Розрізняють показники міграційної рухливості й залежно від статі. Перевага чоловіків серед мігрантів, виявляється у ба гатьох країнах, але це не є універсальним правилом, і в окре­мих країнах у різні часи в міграційних потоках спостерігали підвищену питому вагу жінок. В Європі, наприклад, у минуло­му серед мігрантів переважали жінки, що дало підстави анг­лійському досліднику XIX сторіччя Е.Рейвенстайну сформулю­вати емпіричні закони міграції, один з яких стверджував, що жінки більш схильні до міграцій, ніж чоловіки.

Рухливість населення залежить і від шлюбного стану, і від кількості дітей у сім'ї, хоча ці залежності не є такими однобічни­ми, як, наприклад, зв'язок інтенсивності міграцій з віком. Не тільки міграційна рухливість може залежати від кількості дітей у сім'ї, але й кількість дітей, у свою чергу, може визначатися рівнем рухливості: часті переїзди сімей призводять, як прави­ло, до відкладання народжувань, а зрештою й до зменшення їхньої кількості.

Міграційна рухливість впливає на інтенсивність процесів відтворення як відкритого, так і закритого населення. У відкри­тому населенні міграції безпосередньо змінюють його чи­сельність і склад. Особливо важливе значення мають зміни ста­тево-вікової структури. Якщо серед мігрантів переважають чо­ловіки й спостерігається підвищена частка молодших груп працездатного віку (від 16 до ЗО років), то це призводить до фе­мінізації населення та його постаріння у районах вибуття мігрантів і надмірної частки молодих чоловіків у районах все­лення. Багаторічна міграція сільської молоді в міста України супроводжувалася протилежним ефектом. Уже у 1970 році у сільській місцевості був відзначений дефіцит жінок, обмеже­ний рамками молодіжного контингенту (15—24 роки). Водно­час у місті спостерігався надлишок жінок в усіх групах віком понад 15 років.

Зумовлена міграціями диспропорція статей ускладнює ук­ладання шлюбів, що, у свою чергу, справляє вплив на інтен­сивність процесу народжуваності як у місцях вибуття, так і у місцяхуселення. У зв'язку з прискоренням постаріння населен­ня у районах вибуття в них зростає смертність.

Міграції є одним з головних каналів соціальної мобільності населення. їх супроводжують зміни соціального статусу мігрантів, їх професії, культурно-освітнього рівня, способу життя. В результаті соціальних переміщень мігранти поступо во прилучаються до зразків демографічної поведінки та відтво- рювальної моделі нової для них соціальної групи. На цей про­цес потрібно звичайно близько 10 років. Таким чином, міграції навіть усередині закритого населення виявляються потужним чинником змін у режимі відтворення населення загалом.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)