АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структурний аналіз ресурсного потенціалу підприємства в системі управління витратами

Читайте также:
  1. Адреса регістра управління завершується на: 11
  2. Актуальність проблеми управління освітою
  3. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  4. Аналіз алгоритмів
  5. Аналіз використання виробничих потужностей
  6. Аналіз використання виробничого обладнання
  7. Аналіз геоморфологічних умов господарювання
  8. Аналіз даних засобами Excel
  9. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  10. Аналіз є однією із функцій управління
  11. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  12. Аналіз і синтез релейно-контактних схем

Управління витратами підприємства є важливою частиною пошуку внутрішніх резервів зростання підприємства. Основними елементами системи управління витратами вважають: прогноз і планування; облік; контроль(моніторинг); координація і регулювання; аналіз витрат.

Управління витратами – динамічний процес, який включає управлінські дії прямого і зворотного зв'язку, метою яких є досягнення високого економічного результату діяльності підприємства.

Основними принципами управління витратами на підприємстві є:

- методичне об'єднання на різних рівнях управління витратами;

- управління витратами на всіх стадіях життєвого циклу виробу від створення до утилізації;

- органічне поєднання зниження витрат з високою якістю продукції (робіт, послуг);

- направленість на недопущення зайвих витрат;

- взаємозамінність ресурсів;

- широке впровадження ефективних методів зниження витрат;

- удосконалення інформаційного забезпечення про величину витрат;

- підвищення зацікавленості виробничих підрозділів підприємства в зниженні витрат.

Дотримання всіх принципів системи управління витратами утворює базу для економічної конкурентоспроможності підприємства в умовах ринкової економіки.

У нинішніх умовах облік витрат ведеться по надмірно укрупнених методиках (якщо аналізувати витрати по місцю виникнення, то їх розраховують на рівні цеху і вище). До теперішнього часу немає поняття «собівартість на робочому місці». Показники витратами перестають бути параметром процесу діяльності і непридатні для поточного управління.

Нові економічні умови вимагають нових підходів і методів обліку.

Цікавим напрямком є моделі обліку витрат на основі маржинального аналізу, проте вони не знайшли широкого практичного застосування.

На сьогодні витрати потрібно розглядати і як вимірники кінцевого результату діяльності в тривалому плановому періоді і як засоби діагностики конкретної миттєвої ситуації в процесі діяльності.

Аналіз витрат допомагає визначити їх ефективність, контролювати і регулювати витрати, правильно встановлювати цілі, розраховувати очікуваний рівень прибутку і рентабельності.

Для правильної організації обліку витрат велике значення має їх класифікація. Одним з принципових моментів є розподіл витрат на постійні і змінні. Таке угрупування дає можливість розраховувати точки беззбитковості і критичного об`єму виробництва, аналізувати поріг рентабельності і конкурентоспроможність продукції.

Провести чіткий розподіл витрат на постійні і змінні складно тому, що деякі види витрат частково є постійними, а частково змінними (плата за телефон: абонентна плата - постійні витрати, оплата переговорів міжміського зв`язку - змінні). Такі витрати прийнято називати змішаними.

Для характеристики витрат використовують коефіцієнт реагування витрат Крв, який розраховується як відношення темпів зміни витрат до темпів зміни об`ємів виробництва.

Крв, = Y /X

 

де: Y – темпи зростання витрат, %;

Х – темпи зростання об`ємів виробництва, %;

Всп – сукупні постійні витрати, грн.;

Впп – питомі постійні витрати, грн.;

ТП – об`єм товарної продукції, шт.

Рис.4.2. Динаміка сукупних (1) і питомих (2) постійних витрат

 

Сукупні постійні витрати не реагують на зміну об`ємів виробництва, тому коефіцієнт реагування витрат рівний нулю. Змінні витрати змінюються із зміною об`ємів виробництва. Сукупні змінні витрати мають лінійну залежність від об`ємів виробництва. Питомі змінні витрати (витрати на одиницю продукції) є величиною постійною.

 

Різновидом змінних витрат є пропорційні витрати, абсолютний розмір яких зраджується пропорційно зміні об`ємів виробництва.

 

 

Витрати, які збільшуються вагоміше, ніж об`єм виробництва, називаються прогресивними (зарплата працівників при прогресивній і відрядно-преміальній формі оплати праці).

Дегресивні витрати збільшуються меншою мірою, ніж об`єм виробництва (технологічне і енергетичне паливо, технологія і рухова енергія).


Контрольні запитання

1. Які основні методи оцінки економічного зростання підприємства?

2. Назвіть основні етапи оцінки вартості бізнесу.

3. Перерахуйте основні джерела інформації для оцінки вартості бізнесу?

4. Дайте визначення поняття «гудвіл»?

5. Назвіть особливості використання методу оцінювання вартості підприємства, методом надмірного доходу.

6. Для чого використовується коефіцієнт капіталізації?

7. Назвіть основні принципи управління витратами на підприємстві.

8. Перерахуйте принципи класифікації витрат і поясніть їх динаміку.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)