АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Певної професійної сфери та на основі цього співвідношення входить до певної терміносистеми як її невід’ємний елемент

Читайте также:
  1. Аерозольне забруднення атмосфери
  2. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  3. Багатовимірність людського буття: співвідношення біологічного і соціального в людині
  4. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  5. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  6. Визначення оптимального варіанту розв’язання проблем на основі порівняльного аналізу можливих варіантів
  7. Виконання зобов'язання - це вчинення боржником на користь кредитора певної дії або утримання від дії, яка становить предмет виконання зобов'язання.
  8. Вирішення цього протиріччя – одна з важливіших задач технології машинобудування.
  9. Виробництво плавлених сирів на основі сухих інгредієнтів
  10. Вкажіть, хто вперше використав термін “філософія” як визначення особливої сфери знання?
  11. Грошові відносини, що вкладаються на основі інтернаціоналізації господарських зв’язків, історично організовувалися у формі валютних систем.
  12. Дет. про належне виконання див. главу 31 цього підручника.

Слово "термін" (гр. - межа, кінець, границя) має два значення:

а) у широкому значенні "термін" — це слово чи словосполучення, які позначають реальний або абстрактний предмет. У цьому випадку слово "термін" збігається за смислом із "ім'ям", тобто "термін" означає те ж, що й "ім'я". У вузькому значенні „термін” — це слово або словосполучення, що введені в науку для позначення предметів, явищ, процесів, які вивчає наука, або для побудови наукової теорії відповідно з певними правилами введення наукових термінів. Наукові терміни специфічні за своїм смислом. Сукупність термінів, якими оперують вчені в галузі певної науки, називають науковою термінологією (математична термінологія, юридична термінологія).

б) у логіко-семантичному значенні "терміни" — це слова і словосполучення, які вводять до складу висловлювань і які поділяються на описові (дескриптивні) і логічні.

До дескриптивних термінів належать:

а) вирази, які називають або позначають емпіричний та абстрактний об'єкт. Вони мають назву "терм". Терм — це одиничні (власні) імена і загальні імена;

б) предикатний вираз (предикатор) — слово чи словосполучення, яке позначає властивості і якості предметів і відношення між предметами;

в) предметно-функціональні вирази, або предметні функтори-вирази, які позначають предметні функції і операції, до яких належать спеціальні математичні і логічні знаки, а також слова, як обсяг, вага, ріст, колір. До логічних термінів належать логічні зв'язки, логічні оператори, описові вирази, про які мова піде у відповідних розділах.

 

Завдання 6.

У термінологічній практиці терміноелементами називаютьсязначимі частини, на котрі розпадаються терміни. Поняття терміноелемента ввів Д.С. Лотте: “ Під терміноелементом розуміємо слово, яке має самостійне значення і входить до складу простого чи складного терміна”

 

Більшість терміноелементів грецького походження.

У завданні це такі терміноелементи:

-Авто- у перекладі з грецького - «сам».. У складних словах цьому поняттю відповідає перша частина.

Н-д: автобус, автобіографія, автомат.

-Бато- відповідає слову «глибина», від слова «бати» - глибокий.

Н-д: батометр, батиметрія.

- Гекса – що значить «шість».Використовується у словах, де перша частина відповідає цьому поняттю.

Н-д: гексаедр.

- мега - у перекладі з грецького «великий».

Н-д: Мегасвіт, мегават, метацентр.

- оїд_ -що означає «вигляд». У складних словах ця частина вказує на схожість з чимось, або походження від чогось.

Н-д: ромбоїд, циліндроїд, андроїд.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)