АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Читайте также:
  1. Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
  2. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  3. Будівлі підприємств громадського харчування
  4. Види столової білизни у закладах ресторанного господарства
  5. Вирішення цього протиріччя – одна з важливіших задач технології машинобудування.
  6. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  7. З ДИСЦИПЛІНИ «ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» РОЗДІЛ «ТЕХНОЛОГІЯ М’ЯСА І М’ЯСОПРОДУКТІВ
  8. з дисципліни «Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства»
  9. За які дії з радіоактивно забрудненими продуктами харчування чи іншою продукцією встановлена кримінальна відповідальність в окремій статті КК?
  10. Загальні особливості підприємницької діяльності в сфері ресторанного господарства
  11. Інформаційні технології - оптимізація менеджменту
  12. Кафедра

 

Кафедра «Технології ресторанного і оздоровчого харчування» була створена згідно з наказом № 48-01 від 25.02.2008 року після реорганізації кафедри «Технології хліба, кондитерських виробів та громадського харчування» та кафедри «Технології консервування» і до 2010 року існувала як кафедра «Технології харчування і ресторанного сервісу».

Однак, підготовка фахівців зі спеціальності «Технологія харчування» в ОНАХТ проводиться вже понад 35 років, з того часу як у 1977 році на кафедрі «Технології консервування» була відкрита вечірня та заочна форми навчання за спеціальністю «Технологія громадського харчування». У 1994 році спеціальність було передано на кафедру «Технологія хлібопекарних, макаронних і кондитерських виробів», де було відкрито денну форму навчання за вказаною спеціальністю.

Необхідно відмітити провідних вчених та викладачів, що формували комплекс спеціальності «Технологія громадського харчування», таких як: проф. Загібалов О.Ф., доц. Павленкова П.П., доц. Таланов П.О., доц. Білоконь І.В. та інших викладачів кафедри «Технології консервування». З 1994 року змінилась назва спеціальності на «Технологія харчування» і підпорядкування кафедрі «Технології хліба, кондитерських виробів та громадського харчування» під керівництвом проф. Карнаушенко Л.І., де спеціальність набула нового розвитку завдяки наполегливій праці проф. Козлова Г.Ф., доцентів Павленкової П.П., Новічкової Т.П., Осташевської О.В., Салавеліс А.Д., Калугіної І.М., Коркач Г.В. та інших.

Тенденції світового ринку послуг визначили необхідність створення спеціальності «Технологія харчових продуктів оздоровчого і профілактичного харчування». Тому у 2004 році на кафедрі «Технології консервування» було відкрито нову спеціальність, яка у 2008 році була передана на кафедру «Технології харчування і ресторанного сервісу».

Керівництво кафедрою очолила доктор технічних наук, проф. Тележенко Любов Миколаївна, яка має великий досвід практичної роботи в підготовці фахівців та молодих вчених і працювала за вказаними спеціальностями з моменту їх заснування. Під її керівництвом було захищено 6 дисертаційних робіт на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. Наполеглива наукова, педагогічна та громадська робота Тележенко Л.М. була відмічена грамотами Облдержадміністрації та міського голови, ау 2011 році нагрудним знаком «Подяка» за успіхи в науковій та педагогічній діяльності. Всього Тележенко Л.М. опублікувала понад 250 наукових робіт, запатентовано більше 20 винаходів. Вона активно продовжує наукову роботу з аспірантами та магістрами, що навчаються за вказаними спеціальностями.

На сьогоднішній день до складу кафедри входять 3 доктори технічних наук, професори (Тележенко Л.М., Д'яконова А.К., Козлов Г.Ф.), 4 доценти (Біленька І.Р., Калугіна І.М., Павленкова П.П., Салавеліс А.Д.) та 6 асистентів кандидатів технічних наук (Бурдо А.К., Дідух Г.В., Коваленко Н.О., Козонова Ю.О., Кушнір Н.А., Паскал Ю.Г.) та асистенти, які завершують роботу над кандидатськими дисертаціями: Атанасова В.В., Бондарева Г.Б., Жмудь А.В.

До складу учбово-допоміжного персоналу входять: зав. лабораторією Поплавська С.О., інженери Волчок С.А. та Землякова О.В., ст. лаборанти Гребенюк О.В., Кашкано М.А.

Викладачі кафедри створюють необхідну методичну базу для навчання студентів. Публікують монографії та навчальні посібники:

· Федосова К.С.:, Тележенко Л.М. «Сучасні інформаційні технології в готельному та ресторанному бізнесі» (монографія);

· Тележенко Л.М., Безусов А.Т. «Биологически активные вещества фруктов и овощей: сохранение при переработке»;

· Біленька І.Р., Д’яконова А.К., Верхівкер Я.Г. «Метрологія, стандартизація, сертифікація та управління якістю в харчовій промисловості» (підручник з грифом МОН),

· Біленька І.Р. у співавторстві з ін. «Сценарий своей жизни – пиши сам!» (учбовий посібник з грифом МОН);

· Д’яконова А.К., Безусов А.Т. «Структурообзазователи в производстве консервированных продуктов» (монографія);

· Павленкова П.П., Капрельянц Л.В. «Лечебные и питательные свойства соевых продуктов» (монографія);

· Професором кафедри Козловим Г.Ф. видано 4 томи серії книг під загальною рубрикою «Проблеми харчування і здоров’я», до видання підготовлено ще 3 томи книг цього напрямку. Крім цього вже 3 видання вийшло в 2011 році під рубрикою «Товарознавство харчових продуктів» рослинна та тваринна сировина. Крім того групою авторів, яку очолив Козлов Г.Ф. випущено навчальний посібник грифом МОН України «Теоретичні основи товарознавства».

На кафедрі постійно ведуться наукові роботи як викладачами і аспірантами так і студентами в рамках наукової школи, що займається проблемами створення нових технологій харчових продуктів за напрямками:

· Наукові основи удосконалення технології продуктів оздоровчого харчування із рослинної сировини і гідробіонтів (керівники д.т.н., проф. Тележенко Л.М., д.т.н., проф. Д’яконова А.К., к.т.н., доц. Біленька І.Р.);

· Наукові розробки технології виробництва кулінарних виробів з поліфункціональними добавками та геродіетичного напряму (керівники д.т.н., проф. Козлов Г.Ф., к.т.н., доц. Павленкова П.П., к.т.н., доц. Салавеліс А.Д., к.т.н., доц. Калугіна І.М.).

На даний час на кафедрі працюють над докторськими дисертаціями Біленька І.Р. («Розробка технології пастоподібних продуктів на основі пряно-ароматичної сировини») та Салавеліс А.Д. («Розробка нових видів желейних і борошняних кулінарних і кондитерських виробів з поліфункціональними добавками»). Виконують дисертаційні роботи 5 аспірантів. Під керівництвом проф. Тележенко Л.М. працюють аспіранти: Атанасова В.В. («Розробка технології екструдованих сніданків та гомогенізованого супу-пюре на основі сочевиці»), Жмудь А.В. («Розробка технології стабільних, низькокалорійних соусів-дресінгів»), Золовська О.В. («Розробка технології швидкозаморожених та охолоджених десертів та продукції для людей з порушенням вуглеводного обміну»), Михайлова К.А. («Розробка технології SPA-напоїв»), під керівництвом доц. Біленької І.Р. – аспірант Буланша Н.А. («Розробка технології ферментованих продуктів на основі топінамбуру»).

За час існування кафедри «Технології ресторанного і оздоровчого харчування» було отримано вчене звання професора доктором технічних наук Д’яконовою А.К.; асистентом Паскал Ю.Г. захищено кандидатську дисертацію (керівник проф. Тележенко Л.М.). Кафедра поповнилась молодими вченими, які захистили дисертації: за спеціальністю «Біотехнологія» Кушнір Н.А. (керівник доц. Крусір Г.В.), за спеціальністю «Технологія харчування» Коваленко Н.О. (керівник проф. Чагаровський О.П.).

Професори кафедри (Тележенко Л.М., Д’яконова А.К., Козлов Г.Ф.) є членами спеціалізованих наукових рад по захисту кандидатських і докторських дисертацій. Тележенко Л.М. і Павленкова П.П. є членами підкомісії Всеукраїнської методичної Ради зі спеціальності готельно-ресторанна справа; Павленкова П.П. є суддею міжвузівських конкурсних змагань та бере участь у засіданнях конкурсних комісій.

Кафедра проводить наукові дослідження за держбюджетною та госпдоговірною тематикою. В 2008-2009 роках за темою «Рекомендації з системи дегустаційної оцінки зразків круп’яних продуктів» для Південноукраїнського комбінату хлібопродуктів (Тележенко Л.М., Павленкова П.П.); в 2011 р. – «Розробка 14-денного меню для харчування дітей, які перебувають на оздоровленні та відпочинку в літній та зимовий період часу» для лагеря «Молода гвардія» в м. Одеса (Тележенко Л.М., Павленкова П.П., Біленька І.Р., Кушнір Н.А., Коваленко Н.О., Паскал Ю.Г. та Гребенюк О.В.).

Теоретична та практична новизна наукових розробок співробітників кафедри за останні 3 роки підтверджена 28 патентами на корисну модель та 2 патентами на винахід, опубліковано більш ніж 200 наукових публікацій.

Молоді викладачі кожен рік беруть участь у конкурсі «Кращий молодий вчений ОНАХТ», так у 2007 році к.т.н. Козонова Ю.О. зайняла 1 місце, а у 2009 та 2010 перше місце отримала к.т.н. Кушнір Н.А. За результатами наукових досягнень та наполегливу працю к.т.н. Козонова Ю.О. у 2007-2009 роках отримувала стипендією кабінету Міністрів України та в 2011 році стипендіатом Кабінету Міністрів стала к.т.н. Кушнір Н.А.

Систематично науково-викладацький склад кафедри бере участь у різноманітних конференціях та симпозіумах при ОНАХТ, ДонДНУЕТ, КНТЕУ, ХДУХТ та ін. вищих навчальних закладах України та зарубіжжя. Також ведеться активна участь викладачів кафедри та студентів у Всеукраїнських семінарах молодих вчених, Всеукраїнських конференціях та різноманітних конкурсах: Консумерському фестивалі (2 місце Кушнір Н.А. та Золовська О.В., м. Київ, 2011 р.), Регіональному конкурсі інноваційних проектів (у 2009 друге місце, а у 2010 році – перше Кушнір Н.А., в 2011 році Біленька І.Р., Дідух Г.В., Кушнір Н.А., Буланша Н.А. отримали дипломи за найкращі інноваційні проекти у різних категоріях), Всеукраїнських конкурсах наукових робіт студентів (2 місце Золовська О.В., 3 місце Міхайлова К.А.), Всеукраїнському конкурсі дипломних проектів магістр Гусев І.О. нагороджений грамотою за кращу роботу у номінації «Розробка інноваційних технологій» (керівник Павленкова П.П.); студентських олімпіадах (студентка Кашкано М.А. в 2011 році зайняла 2 місце).

Слід відмітити, що технології, які використовуються при навчанні студентів потребують високих знань не тільки спеціальних, що стосуються роботи в закладах ресторанного господарства, підприємствах з виробництва продуктів харчування оздоровчого і профілактичного призначення, але й в галузі хімії, біотехнології, фізики, медицини, кулінарного мистецтва тощо. Тому всі викладачі та аспіранти кафедри «Технології ресторанного і оздоровчого харчування» систематично проходять стажування на провідних підприємствах галузі в Україні та за кордоном. Так у 2010 році 5 викладачів пройшли стажування у Пловдівському технологічному університеті (Болгарія). В цьому ж році викладачами кафедри разом з представниками німецької фірми «Раціональ» було проведено три майстер класи з технології харчування із застосуванням сучасного технологічного обладнання. В 2011 році викладачі, співробітники, аспіранти, магістри кафедри прийняли участь у проведенні майстер-класу з Ізраільської національної кухні в рамках участі в тижні Ізраїльської культури на рівні співпраці з культурним центром означеної держави.

За короткий термін існування кафедри сформувався висококваліфікований колектив, який успішно працює по підготовці кадрів і над важливими проблемами галузі ресторанного господарства.

Сьогодні кафедра готує фахівців з напряму «Харчові технології та інженерія» за спеціальностями «Технологія харчування» («Технології в ресторанному господарстві»), спеціалізація «Технологія харчування і ресторанна справа та сервіс» та «Технологія харчових продуктів оздоровчого і профілактичного призначення», спеціалізація «Експертиза, якість, сертифікація харчових продуктів та виробництв», продовжує традиції своїх попередників у підготовці молодих спеціалістів та наукових кадрів, більшість з яких входить до складу кафедри.

Завдяки досвідченості провідних викладачів кафедри були підготовлені висококваліфіковані фахівці, які на сьогоднішній день займають високі посади, серед них: Матвієнко В.А. (директор ресторану «Українська ласунка»), Міхайлевська А.А. (директор ресторану «МакДональдз Центральний»), Оприснік Б.В. (керівник центру перепідготовки плавскладу), Бродовська Г.Г. (головний технолог кулінарного відділення мережі «Копійка»), Кузема Л.І. (головний технолог мережі «Фуршет»), Кублінська В.В. (старший викладач коледжу м. Віниця), Мороз О. (директор ОАО «Апельсин»), Білоусов Д.Ю. (шеф-кухар міського кафе «Семафор»), Сардарян В.Н. (зав. виробництвом мережі їдалень Одеського автовокзалу), Останенко О.Д. (технолог кондитерського цеху ресторану «Якіторія»), Стойнова В.О. (директор ресторану «Дольче Віта»), Крижановський Н.П. (технолог, фірма «Інтерспалфлай», мережа «Ескарго»), Чоха Т. (головний технолог ВАТ «Чоха»), Скорик Н.Н. (зав. виробництвом кулінарних цехів ВАТ «Наталка») та інші.

Викладачі кафедри активно беруть участь у науковій та виховній роботі студентів, проводять відкриті кураторські години на різні актуальні теми; випускається під редакцією Тележенко Л.М. кафедральна газета «Кулінарний гід», в якій розглядаються питання здорової їжі та функціональних продуктів харчування.

Випускники кафедри не тільки володіють глибокими теоретичними та практичними знаннями, по-сучасному аналізують стан та тенденції розвитку харчових виробництв, вміють оперативно і творчо вирішувати складні питання, а й володіють широкою ерудицією та високою культурою.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)